ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:49 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούν τα έκτακτα κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για ομόλογα λήξης Μαρτίου 2023, 2025 και 2026 και τα οποία είχε αποκτήσει η τράπεζα τον περασμένο Φεβρουάριο με την ακύρωση της παλιάς τιτλοποίησης swap, Titlos.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή, με την οποία η Εθνική Τράπεζα λογιστικοποιεί έκτακτα κέρδη 500 εκατ. ευρώ, μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έκτακτα κέρδη αποτελούν «μάννα εξ ουρανού» για την τράπεζα καθώς δίχως αυτά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», αλλά ούτε και τις ζημιές που θα βαρύνουν την τράπεζα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές που έχει δεχθεί η Εθνική για την θυγατρική της είναι σημαντικά χαμηλότερες της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στα βιβλία της τράπεζας, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Εθνικής έχει αναλάβει αυστηρές δεσμεύσεις έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Τα έκτακτα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων έρχονται να προστεθούν στο κεφαλαιακό μαξιλάρι που είχε σχηματιστεί από την πρώτη ανταλλαγή του Titlos. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2019 τα έκτακτα κέρδη της ΕΤΕ πλησίασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την αντικατάσταση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), τα 118 εκατ. προέρχονται από την πώληση κρατικών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο και τα 30 εκατ. ευρώ από την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel. Επιπλέον η ΕΤΕ έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Πανγαία.

Με την νέα μεγάλη ένεση των 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει, όπως οι άλλες τράπεζες, στην ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και να αντέξει τις απώλειες από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δίχως τα έκτακτα κέρδη η Εθνική είτε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν θα επέτρεπε ο επόπτης -η ΕΚΤ, είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του κράτους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 40,39% που είναι η μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει δεχθεί κριτική ότι το business plan, που παρουσιάστηκε τον Μάιου του 2019, ήταν οπισθοβαρές, με τις περισσότερες ενέργειες να κλιμακώνονται το 2021 – 2022.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθν. Ασφαλιστικής στο CVC

Στα 505 εκατ. η αποτίμηση του 100% της ασφαλιστικής. Σημαντικό μέρος του τιμήματος, 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.