ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.

Την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, έχει ληφθεί η σχετική έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι λεπτομέρειες για την πρόοδο της προσπάθειας πώλησης της ασφαλιστικής στο CVC θα ανακοινωθούν σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2020.

Πρόκειται για υπόθεση που έχει παιδέψει πολλά χρόνια την τράπεζα, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής να αποτελεί δέσμευση που είχε αναλάβει η διοίκηση της ΕΤΕ στις ευρωπαϊκές αρχές, υποχρέωση που δεσμεύει και την Ελληνική Δημοκρατία, μετά την κρατική ενίσχυση που έλαβε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2014, αλλά και τη δεύτερη κρατική ενίσχυση που έλαβε με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Η συνολική κρατική βοήθεια που έλαβε η Εθνική Τράπεζα ήταν 12,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο (τότε) 20% του σταθμισμένου ενεργητικού της, μέρος της οποίας αποπληρώθηκε.

Το τίμημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που εξηγεί την δυσκολία της διοίκησης της ΕΤΕ να λάβει τη σχετική απόφαση, μεταφέροντας μέρος της ευθύνης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 40%.

Προβληματισμός για το χαμηλό τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της Εθνική Ασφαλιστικής έχει προσδιοριστεί κοντά στα 480 εκατ. ευρώ από το CVC, ενώ η συναλλαγή προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ένα 10% στην εταιρεία. Η αποτίμηση κρίνεται ότι απέχει πολύ από τις αποτιμήσεις αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιριών και πολλοί εκτιμούν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πρόκειται για συναλλαγή υπό πίεση. Άλλοι ωστόσο, επισημαίνουν τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας, που εξακολουθεί να θυμίζει προνομιούχα ΔΕΚΟ με υψηλές αμοιβές και λειτουργικά κόστη, καθώς και με χαρτοφυλάκιο προϊόντων που μπορεί να εμπεριέχουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα αποτιμούσε τη θυγατρική της στο 1 δισ. ευρώ για να προχωρήσει στη μείωσή της αποτίμησης στα 500 εκατ. ευρώ, όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί τέτοιο τίμημα.

Ισχυρές αντιδράσεις κατά της πώλησης

Η πώληση της Εθν. Ασφαλιστικής έχει πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από εργαζομένους στην ασφαλιστική και την τράπεζα, συνδικαλιστές αλλά και πολιτικά κόμματα, με στόχο την ακύρωση της συναλλαγής. Το χαμηλό τίμημα δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις αντιδράσεις. Σημειώνεται πάντως ότι η πώληση της ασφαλιστικής κατέστη αναπόδραστη μετά την πρόσθετη κρατική ενίσχυση που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα το 2015.

Αν και πηγές της ΕΤΕ προδικάζουν την ολοκλήρωση της πώλησης ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν μεταδοθεί ανάλογα μηνύματα τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Το χαμηλό τίμημα και οι ισχυρές αντιδράσεις κατά τις πώλησης δημιουργούν μια πρόσθετη αβεβαιότητα.

Αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί μια υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει για χρόνια την τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2017, η προσπάθεια πώλησης της ασφαλιστικής στην Calamos – Exin Partners είχε καταλήξει σε ναυάγιο, πλήττοντας την αξιοπιστία της τράπεζας. Τότε, το επενδυτικό σχήμα Calamos - Exin Partners είχε προσφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων αναλυτών (περί τα 650 εκατ. ευρώ). Πολλοί τότε είχαν χαρακτηρίσει το deal πολύ καλό για να είναι αληθινό, για να αποδειχθεί λίγους μήνες μετά ότι είχαν δίκιο, καθώς το επενδυτικό σχήμα αμερικανικών συμφερόντων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: 307 εκατ. η αξία του κλάδου καρτών, τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την EVO Payments, η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην απόσχιση του κλάδου καρτών και στην εισφορά του σε νέα εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 49%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθν. Ασφαλιστική: Νέα ερωτήματα από Κομισιόν, νευρικότητα για το deal

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει πράσινο φως για την εξαγορά ή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ερωτηματικά για το τίμημα. Ανάκτηση κεφαλαίων σε χρόνο ρεκόρ πετυχαίνει το CVC μέσω υψηλών μερισμάτων.