ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ολοταχώς στο μηδέν οι καταθέσεις, ποια νέα προϊόντα έρχονται

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεταξύ 0,05% και 0,20% κυμαίνονται ήδη οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων για 12μηνη δέσμευση και θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα, ενώ οι τράπεζες ετοιμάζουν σύνθετα προϊόντα για καλύτερη απόδοση.

Όλο και πιο κοντά στο απόλυτο μηδέν, ακόμη και για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι ήδη χαμηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά και τη νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, ήδη τα επιτόκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για ποσά κατάθεσης 5.000 - 50.000 ευρώ, ακόμη και για 12μηνη δέσμευση, κυμαίνονται μεταξύ 0,05% και 0,20%.

Κάτι καλύτερο μπορούν να πετύχουν καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ή όσοι προχωρούν σε πράξεις repos, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόδοση είναι απογοητευτικά χαμηλή.

Η νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των προθεσμιακών και των repos και ουσιαστικά αναγκάζει τις τράπεζες να αλλάζουν στρατηγικές προσέλκυσης πελατών. Το θετικό για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι θα αυξηθεί το επιτοκιακό περιθώριο, που ήδη ξεπερνά το 4%.

Υβριδικές καταθέσεις

Στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες της Ε.Ε (Γαλλία , Γερμανία) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες οι καταθέσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με νομίσματα ή με τον πληθωρισμό. Στην Ελλάδα άνθισαν από το 1999 μέχρι το 2008  οι καταθέσεις που βασίζονταν σε μεγάλο ποσοστό στην πορεία χρηματιστηριακών δεικτών. Η διεθνής κρίση της περιόδου 2008-2009 τα σταμάτησε και μετά η ελληνική κρίση και τα capital controls τα εξαφάνισαν. Από τη νέα χρονιά, θα βγουν νέες εκδόσεις αντίστοιχων προϊόντων καταθέσεων εγγυημένου κεφαλαίου, βασιζόμενες σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ξανάρχεται και η ώρα των αμοιβαίων

Τα αμοιβαία κεφάλαια ήταν τα μεγάλα θύματα της τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων θα προσφερθούν από τις τράπεζες ως μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Πλέον ετοιμάζονται καταθετικά προϊόντα που θα συνδέονται με αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (το μικρότερο ρίσκο) Ελλάδας ή μεικτά α/κ Ελλάδας (για μεγαλύτερο ρίσκο). Η διασύνδεση των καταθέσεων με τα α/κ ουσιαστικά θα βοηθήσει για μεγαλύτερες αποδόσεις.

Τραπεζικό cross selling

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  στο τραπεζικό cross selling δηλαδή στις ταυτόχρονες πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων, επενδυτικών προϊόντων και ασφαλιστικών προϊόντων. Για παράδειγμα με την ανανέωση μίας προθεσμιακής κατάθεσης προσφέρονται προϊόντα μικρο-ασφάλισης δηλαδή ασφάλισης πορτοφολιών, καρτών και κλειδιών απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες που συνεργάζονται με ασφαλιστικές. Επίσης προτείνονται και ασφαλίσεις ζωής και υγείας από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους τραπεζοϋπαλλήλους σε συνεργαζόμενες ασφαλιστικές. Οι νέες εξελίξεις θα εντείνουν τις σύνθετες πωλήσεις δίνοντας μάλιστα υψηλότερα επιτόκια για όσους μαζί με το άνοιγμα ή την ανανέωση της προθεσμίας κάνουν και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα καταθετικά και επενδυτικά προϊόντα παρουσίασε η Τρ. Πειραιώς

Η Τρ. Πειραιώς προσφέρει έως 2,75% επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ για τους επενδυτές που προσδοκούν υψηλότερες αποδόσεις διαθέτει το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες κλείνουν τα ταμεία, καταργούν τα βιβλιάρια

Σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατείας μετασχηματίζονται τα καταστήματα των τραπεζών, τερματίζοντας την κυριαρχία των παραδοσιακών ταμείων από τα οποία η πελατεία των τραπεζών πραγματοποιούσε τις περισσότερες συναλλαγές.