ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

Τι είπε για αυξήσεις τιμών, επενδύσεις και ανταγωνισμό ο CEO του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ

Κυβερνητικό stop σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τιμολόγια. Κορυφώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού στη διετία 2023 - 2024. Η στρατηγική για τη θυγατρική στη Ρουμανία.

«Έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τα κόστη μας. Δεν θα μας επηρεάσει το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσαμάζ, το τελευταίο διάστημα όλες οι υπηρεσίες έχουν ανατιμηθεί λόγω του πληθωρισμού και μόνο οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών έχουν υποχωρήσει κατά -2,44% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. «Στον ΟΤΕ όλες οι γραμμές κόστους έχουν αυξηθεί αλλά όπως διαχειριστήκαμε έως τώρα την κατάσταση αυτή, έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε», υποστήριξε ο κ. Τσαμάζ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν υπάρχει ρύθμιση για αυξήσεις στις τιμές στα συμβόλαια λόγω του αυξημένου πληθωρισμού. Υπήρξε αίτημα από τους παρόχους να αλλάξει το καθεστώς αλλά ακολούθησε κυβερνητικό «stop», σε κάθε είδους αυξήσεις,

 Για τον ανταγωνισμό σε σταθερή και κινητή που αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα του εξαμήνου ο κ. Τσαμάζ τόνισε τα εξής: «Βασιζόμαστε στα δίκτυά μας και στις υπηρεσίες προς τον πελάτη. Πάντα υπάρχει ανταγωνισμός στον κλάδο ο οποίος διαρκώς εντείνεται». 

Γενικότερα στον κλάδο αναμένουν από το νέο έτος ξανά την παροχή κουπονιού από την κυβέρνηση για τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Superfast Broadband που βοήθησε πολύ στα έσοδά των εταιρειών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εφαρμογής του.

Για τη Ρουμανία, που αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του οργανισμού, η διοίκηση αναμένει καλύτερο δεύτερο εξάμηνο. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΤΕ, προέχει η σταθεροποίηση των επιδόσεων της Telekom Romania Mobile, ώστε μετά να μετά να εξετάσουν τις στρατηγικές επιλογές υπάρχουν για τη θυγατρική.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά από το τέλος του 2022 η διοίκηση του ΟΤΕ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατέγραψε προσαρμοσμένο EBITDA 8,3 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΟΤΕ κατέγραψε ρεκόρ στη χρήση data στην κινητή με τη μηνιαία κατανάλωση ανά χρήστη να ξεπερνά τα 10GB σημειώνοντας αύξηση 45%. Επίσης, η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, «payzy by COSMOTEτ» καταγράφει ήδη 135.000 χρήστες και μέσα στη χρονιά θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες από τον ΟΤΕ για την εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ τη διετία 2023-2024 το επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού θα κορυφωθεί. Το 2023 οι επενδυσεις του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 640 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ εστίασε στο επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, έχοντας εγκαταστήσει άνω του 80% των συνολικών γραμμών FTTH στη χώρα. Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε FTTH στο τέλος Ιουνίου, με στόχο τα περίπου 1,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH που αγόρασαν την υπηρεσία κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 28.000 με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 194.000. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στηρίζουν την κερδοφορία της Jumbo τα μειωμένα κόστη των προμηθευτών

Μειώσεις τιμών σε αρκετά προϊόντα για την προστασία των μεριδίων αγοράς. Χάρη στα υψηλά διαθέσιμα του ομίλου, φέτος οι μέτοχοι μοιράστηκαν 401 εκατ. ευρώ ή 2,94 ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 12%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απ. Βακάκης: Απειλή και για τα Jumbo από τον πληθωρισμό των τροφίμων

Στον κλάδο της εταιρείας καταγράφεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Χρηματικές διανομές -ρεκόρ 401 εκατ. ευρώ στους μετόχους εντός του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αιμορραγία» για τον ΟΤΕ στη Ρουμανία, μέτρα εξυγίανσης της θυγατρικής

Σε ειδική αποστολή ο οικονομικός διευθυντής, Χ. Μαζαράκης για την ανάκαμψη της Telekom Romania Mobile. Ισχυρός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, αλλά βελτιώθηκαν τα μερίδια. Αποκλείονται οι αυξήσεις τιμολογίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι θα μοιράζει στους μετόχους του ο ΟΤΕ, αλλαγή πορείας για τη Ρουμανία

Γιατί μειώθηκαν φέτος η διανομή μερίσματος και οι αγορές μετοχών, πώς θα γίνονται οι υπολογισμοί στο εξής. Ο αιφνιδιασμός της αγοράς και οι εξηγήσεις της διοίκησης. Για πρώτη φορά δεν αποκλείστηκε η πώληση της Telekom Romania.