ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.

Οι ευεργετικές συνέπειες στα οικονομικά μεγέθη της MIG μετά τη μεταβίβαση της Attica Συμμετοχών προς τη Strix καταγράφονται στη λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2023.

H συμφωνία μεταβίβασης του ποσοστού που κατείχε η MIG στην Attica με αντάλλαγμα το «σβήσιμο» δανείων 444 εκατ. ευρώ που βάρυναν τη MIG είχε ως αποτέλεσμα η επενδυτική εταιρεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει: Μηδενικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια 122,7 εκατ. ευρώ,  λογιστικά κέρδη 90 εκατ. ευρώ από τη θετική επίδραση της πώλησης της Attica και ταμειακά διαθέσιμα και ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού αξίας 13,3 εκατ. ευρώ. 

Η MIG έχει πλέον ως μόνο περιουσιακό στοιχείο την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας ακινήτων RKB που εκμεταλλεύεται εμπορικά κέντρα στη Σερβία. 

Με τα διαθέσιμα των 13 εκατ. ευρώ  και τη μόχλευση που αυτά δικαιολογούν η MIG έχει ήδη μία δύναμη πυρός άνω των 35 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό που μεταξύ άλλων προβλέπει επενδύσεις σε εισηγμένες και μη εταιρείες, επενδύσεις στον τομέα του real estate και την ενεργητική διαχείριση της επένδυσης στην RKB.

Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πλάνο της MIG, η οποία με ημερομηνία 30/06/2023  διατηρούσε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών εισηγμένων εταιρειών και ομολόγων  ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, η αποτίμηση των 130 εκατ. ευρώ είναι απαιτητική για μια εταιρεία που έχει μόνο τα έσοδα της RKB και ζημιές στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων για αυτό και στο άμεσο μέλλον αναμένεται ισχυρή κεφαλαιακή ένίσχυση από τον βασικό μέτοχο που είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ώστε η MIG να αναπτύξει περαιτέρω την επενδυτική της στρατηγική. 

H Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ελέγχει περίπου το 88% της MIG και έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμηση της θυγατρικής της. Εκτιμάται ότι συνολικά η Πειραιώς στη MIG τα τελευταία χρόνια μαζί με τη δημόσια πρόταση έχει επενδύσει άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Για αυτό και θα «προικίσει» με κεφάλαια τη θυγατρική της ώστε να εκκινήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων. Ο τρόπος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά μπορεί να γίνει είτε με αύξηση κεφαλαίου, είτε με έκδοση ομολογιακών δανείων. 

Προς το παρών η MIG έχει ως βασικό της μέλημα την περαιτέρω ανάπτυξη της θυγατρικής RKB στη Σερβία. H RKB διατηρεί δανεισμό 90 εκατ. ευρώ και εμφανίζει ετήσια ebitda περίπου 3 εκατ. ευρώ τα οποία ίσα-ίσα που αρκούν για την εξυπηρέτηση των δανείων χωρίς να μένει τίποτα για την εταιρεία.

Για αυτό και το τελευταίο έναν χρόνο έχει ξεκινήσει από τη MIG μία διαδικασία πώλησης ακινήτων της RKB ώστε να μειωθεί το ύψος του δανεισμου. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο από πωλήσεις εμπορικών κέντρων η RKB κατέβαλε στη MIG για πρώτη φορά 4,4 εκατ. ευρώ έναντι παλαιών απαιτήσεων. 

Παράλληλα, όμως, η MIG δρομολογεί επενδύσεις για την αξιοποίηση των οικοπεδικών εκτάσεων που διαθέτει η RKB αλλά και για την επέκταση των κερδοφόρων εμπορικών κέντρων. Η RKB εκμεταλλεύεται σήμερα περίπου 25 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στο Βελιγράδι και σε άλλες 20 πόλεις της Σερβίας. Επίσης, στην κατοχή της RKB βρίσκεται κτίριο γραφείων 12.500 τ.μ και οικοπεδικές εκτάσεις.

Η αξία των ακινήτων της RKB ανέρχεται στα 203 εκατ. ευρώ. με βάση την εκτίμηση της America Appraisal το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Η επόμενη μέρα, το ράλι της μετοχής και ο «γάμος» της Attica με ΑΝΕΚ

Συνεχίζει την πορεία της με νέα κεφάλαια η MIG μετά την κόντρα με τον Μ. Ηλιόπουλο. Προεξόφλησε... τα πάντα η θεαματική άνοδος της μετοχής. Ισχυρό ακτοπλοϊκό σχήμα δημιουργεί η Τρ. Πειραιώς με την ένωση Attica και ΑΝΕΚ.
MIG_holdingsh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επένδυση της MIG σε ακίνητα στην Ελλάδα

Αγόρασε κτίριο γραφείων που μισθώνει η Eurobank Asset Management. Επανέρχεται σταδιακά στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής Πειραιώς για να ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της