ΓΔ: 1790.99 0.14% Τζίρος: 176.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

MIG Holdings: Ενόψει αποφάσεων για την ενίσχυση του free float

Αναμένονται πρωτοβουλίες από την Πειραιώς που είναι ο βασικός μέτοχος. Έκδοση ομολογιακού 2,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Τι είπε η διοίκηση για τη θυγατρική στη Σερβία και πόσο επηρεάζει η πολιτική αναταραχή τις εργασίες της.

«To θέμα της ελεύθερης διασποράς της μετοχής θα λυθεί με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου και η μετοχή θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Holdings κ. Γιώργος Ευστρατιάδης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η ΜIG έχει σήμερα free float 13%- η Πειραιώς ελέγχει περίπου το 87%- και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΧΑ θα πρέπει το ποσοστό αυτό να ανέλθει τουλάχιστον στο 25%.

Η πρώτη αξιολόγηση των εισηγμένων για το free float θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο και όποιες εταιρείες δεν πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν εξάμηνη παράταση για να συμμορφωθούν και επιπλέον άλλο ένα εξάμηνο, με την προϋπόθεση στο πρώτο εξάμηνο της παράτασης να έχουν πείσει τις χρηματιστηριακές αρχές ότι όντως έχουν δρομολογήσει την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής.

Δεδομένου ότι από τη MIG υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιδιώξουν τη μετάταξη τους από την Κύρια Αγορά του ΧΑ στην Εναλλακτική ώστε να παρακάμψουν το ζήτημα της διασποράς, απομένουν δύο σενάρια για την ενίσχυση του free float: Το πρώτο είναι να γίνει ένα placement από την Τράπεζα Πειραιώς  ώστε να «πιαστεί» ο στόχος της διασποράς και το δεύτερο είναι να γίνει αύξηση κεφαλαίου με μερική παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης από την Πειραιώς, ώστε να εισέλθουν νέοι μέτοχοι στη MIG. Κάτι αντίστοιχο που κάνει η Πειραιώς με την άλλη εισηγμένη θυγατρική της, την Trastor στην οποία ελέγχει το 98%.

Τελευταία, ακούγεται και ένα άλλο σενάριο για ενίσχυση της διασποράς μέσα από τη διαδικασία συγχώνευσης-εξαγοράς της MIG με άλλη εταιρεία.

Τα έσοδα από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε γνωστό πως τα κεφάλαια από την πρόσφατη έκδοση  ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις από την εταιρεία συμμετοχών.

Μεταξύ άλλων η εταιρεία σήμερα διαθέτει μετοχικό και ομολογιακό χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ, το οποίο το 2024 απέφερε έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το 2024 εη MIG είχε και τα πρώτα της έσοδα από το μίσθωμα ιδιόκτητου ακινήτου ενιαίου χώρου γραφείων 1.128 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου, απέναντι από την παλαιά Βουλή.

Σε ανοδική πορεία η θυγατρική στη Σερβία

Η μοναδική θυγατρική που διατηρεί η ΜΙG από το παρελθόν είναι η εταιρεία ακινήτων RKB, η οποία εκμεταλλεύεται περί τα 23 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στη Σερβία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της MIG, η σερβική οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς 2,5%-4%. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευστρατιάδης τόνισε πως η πολιτική αναταραχή που υπάρχει αυτή την περίοδο στη χώρα -γίνονται προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αλλιώς θα πάνε για εκλογές- δεν έχει επηρεάσει την επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα κάτι που δεν απέκλεισε να γίνει στο μέλλον. 

Σε μια τέτοια περίπτωση θα επηρεαστούν τα έσοδα των μισθωτών. Η MIG έχει αλλάξει πολιτική απέναντι στους μισθωτές, καθώς εκτός από τις αναπροσαρμογές των ενοικίων σύμφωνα με τον πληθωρισμό έχει επιβάλει και ξεχωριστές ανατιμήσεις κάθε δύο χρόνια. Αυτό συνέβη γιατί στο παρελθόν τα ενοίκια είχαν παραμείνει σταθερά για αρκετά χρόνια.

Τα έσοδα από ενοίκια της RKB ανήλθαν πέρυσι στα 8,6 εκατ. ευρώ από 7,9 εκατ. το 2023 και τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 16% στα 4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,7 εκατ. ευρώ αλλά περιλαμβάνουν και έκτακτο έσοδο 5,8 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού της RKB. Τα συγκρίσιμα κέρδη ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ από 127.000 το 2023. Ο δανεισμός της RKB παραμένει υψηλός στα 83,7 εκατ. ευρώ για αυτό και μέλημα της διοίκησης είναι η μείωσή του με πωλήσεις ορισμένων μη αποδοτικών εμπορικών κέντρων αλλά και οικοπέδων που έχει στην κατοχή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MIG_holdingsh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επένδυση της MIG σε ακίνητα στην Ελλάδα

Αγόρασε κτίριο γραφείων που μισθώνει η Eurobank Asset Management. Επανέρχεται σταδιακά στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής Πειραιώς για να ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Η επόμενη μέρα, το ράλι της μετοχής και ο «γάμος» της Attica με ΑΝΕΚ

Συνεχίζει την πορεία της με νέα κεφάλαια η MIG μετά την κόντρα με τον Μ. Ηλιόπουλο. Προεξόφλησε... τα πάντα η θεαματική άνοδος της μετοχής. Ισχυρό ακτοπλοϊκό σχήμα δημιουργεί η Τρ. Πειραιώς με την ένωση Attica και ΑΝΕΚ.