ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katastimata-H&M
Πηγή: Shutterstock

Αύξηση πωλήσεων και επιστροφή σε κερδοφορία για την H&M στην Ελλάδα

Ο σουηδικός όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,7 εκατ. στην χώρα μας στη χρήση του 2022 πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 49%. Δρομολογεί την επιστροφή του στην ουκρανική αγορά μέσα στο φθινόπωρο.

Χρονιά επαναφοράς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2022 για την σουηδική αλυσίδα ένδυσης Η&Μ στην χώρα μας, ενώ και το 2023 εκτιμάται ότι έχει διατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό η περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών της, καθώς το λιανεμπόριο έχει εξέλθει πλήρως της κρίσης από την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, η εταιρεία κινείται με γνώμονα την συγκράτηση των λειτουργικών της δαπανών, έχοντας ήδη διαπιστώσει την επίδραση της ενεργειακής κρίσης, συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία, στις δαπάνες ενέργειας και φωτισμού.

Σήμερα λειτουργεί δίκτυο 36 συνολικά καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα προχώρησε στον τερματισμό της λειτουργίας του σημείου που διατηρούσε εντός των χώρων του εμπορικού κέντρου Athens Heart, επί της οδού Πειραιώς.

Ως προς τις οικονομικές καταστάσεις της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε στις 30 Νοεμβρίου του 2022, η Η&Μ σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 49% στην χώρα μας, στα 182,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν επίσης κέρδη ύψους 6,29 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι ζημίων ύψους 1,79 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ και το αποτέλεσμα μετά φόρων είναι κερδοφόρο, συνολικού ύψους 3,75 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων ύψους -6,63 εκατ. ευρώ κατά την χρήση του 2021, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 156% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι διεθνώς, ο σουηδικός όμιλος παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του κατά κατά το επτάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ειδικότερα, η Η&Μ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 9%, συγκριτικά με πέρσι, στα 112 δισ σουηδικές κορώνες, ενώ μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, η θετική μεταβολή του τζίρου ανήλθε σε 6%, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 57,6 δισ κορώνες.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο μήνας Ιούνιος για την Η&Μ, με τις διεθνείς πωλήσεις της να ενισχύονται κατά 10% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξέλιξη που προδιαγράφει ένα εξίσου θετικό τρίτο τρίμηνο για τον σουηδικό όμιλο. Τα μικτά κέρδη της Η&Μ στο εξάμηνο ανήλθαν σε 56,2 δισ κορώνες, ωστόσο η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας περιόρισαν τελικώς τα καθαρά κέρδη της αλυσίδας σε 3,82 δισ κορώνες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο σουηδικός όμιλος φαίνεται να δρομολογεί την επαναλειτουργία του στην αγορά της Ουκρανίας, παρά τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση εκ μέρους της εταιρείας, εκπρόσωποι της βρίσκονται ήδη σε επαφή με τοπικούς συνεργάτες στην χώρα προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τουλάχιστον κάποια από τα καταστήματα της αλυσίδας, μέσα στον προσεχή Νοέμβριο.

Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των εργαζόμενων της, η σουηδική εταιρεία φαίνεται ότι ακολουθεί το παράδειγμα του ισπανικού ανταγωνιστικού της ομίλου Inditex, ο οποίος φημολογείται ότι επίσης σχεδιάζει την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων της ναυαρχίδας Zara μεταξύ άλλων, στην ουκρανική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katastimata-H&M
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα ανοίγει η Η&Μ στην Κύπρο, ενώ κλείνουν σε πολλές περιοχές

Μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος με αυξημένες ζημίες, η σουηδική εταιρεία προσβλέπει σε βελτίωση των επιδόσεών της από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Δεύτερο κατάστημα στη Λευκωσία ανοίγει στις 2 Μαρτίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων επανέφερε την H&M στην κερδοφορία

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του εννεαμήνου υπήρξαν περίοδοι όπου 1.800 καταστήματα του ομίλου σε όλο τον κόσμο παρέμειναν κλειστά, οι πωλήσεις της H&M ενισχύθηκαν κατά 13% στις 142,1 δισ. σουηδικές κορώνες. Σε ποιες αγορές στοχεύει η εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hugo Boss: Τζίρος πάνω από 1 δισ. το γ' τρίμηνο, τι σχεδιάζει για Ελλάδα

Η γερμανική φίρμα προσβλέπει σε συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ φέτος. Στην Ελλάδα αύξησε τις πωλήσεις της κατά 57% το 2022, υπερδιπλασίασε τα κέρδη της και θα ανοίξει νέα καταστήματα το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η σουηδική Η&Μ μετά τις επιβαρύνσεις από τη Ρωσία

Ο όμιλος αύξησε τα καθαρά κέρδη του κατά 61% το εννεάμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι. Αναμένει ωστόσο κάμψη πωλήσεων τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας των ζεστών καιρικών συνθηκών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χορός δισεκατομμυρίων στην αγορά των μαγιό και ενδυμάτων παραλίας

Η άνοδος του resort wear βοήθησε τα τελευταία χρόνια στην άνθηση του κλάδου και στην Ελλάδα, ικανοποιητική η αγοραστική κίνηση. Ρυθμός ανάπτυξης 6% προβλέπεται για την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.