ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Τι λένε κύκλοι του ΑΔΜΗΕ για πυρκαγιές και ηλεκτρικά δίκτυα

Η δαιμονοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων και της αιολικής ενέργειας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση μεγάλων και απαραίτητων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση. Τα μέτρα για την προστασία των δασών.

Αποκρούουν τις αιτιάσεις και τις θεωρίες για την σύνδεση των πυρκαγιών με το δίκτυο του ηλεκτρισμού κύκλοι του ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας ότι «δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ του δικτύου ηλεκτρισμού και των αιτίων των πυρκαγιών».:

Όπως σημειώνουν πρόκειται για κατηγορίες που δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και κινούνται στη σφαίρα των “fake news”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στα δίκτυα, που είναι άκρως απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση.

Οι αστήρικτες θεωρίες περί πρόκλησης πυρκαγιών από τα ηλεκτρικά δίκτυα, σε συνδυασμό και με τις γνωστές αιτιάσεις για «πυρκαγιές που μπαίνουν ώστε να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες στα βουνά» μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, καθώς δαιμονοποιούνται τα δίκτυα και η αιολική ενέργεια, σε μια περίοδο όπου ο εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός προβλέπουν την εγκατάσταση πολλών νέων αιολικών GW και αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων εναέριων γραμμών για τη σύνδεση ΑΠΕ.

Είναι ενδεικτική, η πρόσφατη τοποθέτηση της επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, η οποία τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε νέες ηλεκτρικές υποδομές έως το 2030 προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο των 11 εκατ. χλμ. στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατό, τόνισε η Κ. Σίμσον.

Οι θεωρίες για τα ηλεκτρικά δίκτυα

Σχολιάζοντας τις θεωρίες για πρόκληση δασικών πυρκαγιών από τα ηλεκτρικά δίκτυα, πηγές του ΑΔΜΗΕ επισημαίνουν ένα παράδοξο στοιχείο: τα δίκτυα ηλεκτρισμού κατηγορούνται για πυρκαγιές αποκλειστικά εντός των ορίων της  Αττικής, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πάρνηθας. Όμως, ουδέποτε έχουν κατηγορηθεί τα δίκτυα για πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα, όπως π.χ. στην πρόσφατη πυρκαγιά του Έβρου. Ειδικά στην περίπτωση της Πάρνηθας, τα γνωστά fake news εξακολούθησαν να γράφονται ακόμη και μετά την επίσημη διάψευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ του δικτύου ηλεκτρισμού και των αιτίων των πυρκαγιών, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά αλλού. Είναι δυνατό να προκύψουν βραχυκυκλώματα ή βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο ως αποτέλεσμα μιας φωτιάς. Η σύγχυση όμως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, εσκεμμένη ή μη, όχι μόνο οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων, αλλά και ενθαρρύνει τους εμπρηστές να βάζουν φωτιές κάτω ή κοντά σε στύλους διανομής ηλεκτρισμού, όπως φάνηκε από την σύλληψη στις αρχές Αυγούστου άνδρα, που εντοπίστηκε να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα κάτω από στύλο του δικτύου διανομής στον Άγιο Στέφανο.

Οι παρεμβάσεις του ΑΔΜΗΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και προκειμένου να συνδράμει στο έργο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εγκαθιστά θερμικές κάμερες πανοραμικής λήψης και αισθητήρες στους πυλώνες υψηλής τάσης, δημιουργώντας ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, που έχει υποδείξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το έργο υλοποιείται σε πιλοτική βάση στην Αττική και θα επεκταθεί σε όλους τους πυλώνες Υψηλής Τάσης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για τη δασοπυρόσβεση.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του και λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών του, διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας της βλάστησης από τους αγωγούς, στο ελάχιστο των 5 μέτρων  από τις Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (150 kV) και 7 μέτρων από τις Γραμμές Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης, (400 kV).

Πρόκειται για ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα δέντρα κόβονται εντελώς κάτω και γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς. Αντίθετα, στην Ελλάδα, απαγορεύεται κατά κανόνα ο πλήρης καθαρισμός  της ζώνης γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Πόσο αναγκαία είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη υπογράμμισε τη νευραλγική σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της νέας γραμμής.
businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Σημαντική η συμβολή του ΑΔΜΗΕ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και διηπειρωτικές διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τόνισε ο CEO του ΑΔΜΗΕ.