ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iris-T, Germania, Germany, Ukraine, Oukrania, Piravloi, Pyravloi
Πηγή: Shutterstock

IRIS-T: Το υπερόπλο για τους Ουκρανούς που έχει ελληνικό «χρώμα»

Μετά τις επιτυχίες στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες «τρέχουν» να παραγγείλουν το IRIS-T της γερμανικής Diehl Defence, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει και η IDE.

To 100% προσεγγίζει το ποσοστό επιτυχίας κατάρριψης πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T της Diehl Defence που έχει αναδειχτεί ως ένα οπλικό σύστημα στρατηγικής αξίας για την Ουκρανία και κατασκευάζεται με τη συμμετοχή της Intracom Defense, ισραηλινών πλέον συμφερόντων.

Διαθέτοντας βεληνεκές περίπου 40 χιλιομέτρων (25 μιλίων) και πεδίο 360 μοιρών, το σύστημα IRIS-T SLM, έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη πυραύλων κρουζ με τους οποίους η Μόσχα έχει επιτεθεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μόνο λίγα δυτικά έθνη είχαν αγοράσει το σύστημα, αντανακλώντας μια κοινή τάση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να μειώσουν την αεράμυνα, καθώς η κύρια απειλή από τη Ρωσία θεωρήθηκε ότι είχε εξαλειφθεί.

Τώρα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «τρέχουν» να παραγγείλουν το IRIS-T για τους δικούς τους στρατούς, με αρκετές χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία και η Λετονία, να αναμένεται να υπογράψουν συμβόλαια τις επόμενες εβδομάδες.

Για να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση, η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Diehl Defence στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του αντιαεροπορικού της συστήματος IRIS-T για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής του προγράμματος Harald Buschek.

Το 2025, η ιδιωτική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ συστήματα, από τρία έως τέσσερα συστήματα φέτος, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στο Τόντεντορφ της βόρειας Γερμανίας.

Πρόσθεσε ότι η παραγωγή πυραύλων τριπλασιάζεται φέτος και θα διπλασιαστεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με αναμενόμενη παραγωγή περίπου 400 έως 500 πυραύλων από το 2024.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει δύο μονάδες IRIS-T στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία του Κιέβου από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει άλλες έξι μονάδες IRIS-T στο Κίεβο και αναμένει να παραλάβει το πρώτο από τα έξι συστήματα για τη δική του πολεμική αεροπορία τον Οκτώβριο του 2024.

Ο Μπούσεκ δήλωσε ότι η Ουκρανία κατέρριψε περισσότερους από 110 στόχους, τους περισσότερους από αυτούς πυραύλους κρουζ, όπως ο Kalibr, με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%. Το σύστημα αντιμετώπισε με επιτυχία μια επίθεση στο Κίεβο από ένα σμήνος 13 ρωσικών πυραύλων κρουζ στις αρχές του έτους, αναχαιτίζοντας όλους τους πυραύλους, δήλωσε ο Μπούσεκ.

Στη μικρή πόλη Τόντεντορφ, η Γερμανία θα φιλοξενήσει την εκπαίδευση των χωρών-εταίρων στο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας IRIS-T.

Η IDE και η συνεργασία με την Diehl

Την επέκταση της συνεργασίας της με την Diehl Defence ανακοίνωσε η Intracom Defense με τη λήψη νέας παραγγελίας για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T

Αυτή η νέα επιτυχία της IDE είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας και των επενδύσεων της εταιρείας στην ανάπτυξη, σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.

Ο πύραυλος IRIS-T έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μέσω διεθνούς συνεργασίας πέντε ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και θεωρείται ως το πιο προηγμένο κατευθυνόμενο υπέρυθρο πυραυλικό σύστημα αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας παγκοσμίως.

Το IRIS-T είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχοφόρο όχημα με δύο εκτοξευτές βλημάτων και είναι εξοπλισμένο με ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers).

Η γερμανική εταιρεία Diehl Defence είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το πυραυλικό σύστημα και λειτουργεί ως κύριος ανάδοχος της κοινοπραξίας εταιρειών από τα 5 ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του IRIS-T.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η πώληση της Intracom Defense (IDE), θυγατρικής της Intracom Holdings, στην κορυφαία ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Η πώληση αφορά το 90,91% των μετοχών της εταιρείας και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023.

H Intracom Defense δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Το  ενεργητικό της ανέρχεται σε 98,4 εκατ. ευρώ, ενώ το παθητικό σε 26,15 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση σε 72,24 εκατ. ευρώ.  Μέσα στο 2022, η IDE  ανέλαβε από το ΝΑΤΟ (NSPA) και την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iris-T, Germania, Germany, Ukraine, Oukrania, Piravloi, Pyravloi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τεχνολογία από την Παιανία το νέο υπερόπλο για τους Ουκρανούς

H Γερμανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T το οποίο κατασκευάζεται από τη γερμανική Diehl Defence. Oι ηλεκτρονικές μονάδες του συστήματος παράγονται στην Παιανία από την Intracom Defence.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Intracom Defense με τον αμυντικό κολοσσό του Ισραήλ

Πώς η κορυφαία, ιδιωτική εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο της Israel Aerospace Industries στον χώρο του NATO. Οι δύο κρίσιμες συνεργασίες της IDE για τους Patriot και τους πυραύλους Iris-T.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό deal στον αμυντικό τομέα: Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία θα αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Το προφίλ της εταιρείας που έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Iron Dome.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα οι Ισραηλινοί του Iron Dome για την Intracom Defense

Η κρατική Israel Aerospace Industries, κατασκευάστρια του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, επισημοποιεί το ενδιαφέρον της για τη θυγατρική αμυντική βιομηχανία της Intracom. Στην κούρσα διεκδίκησης παραμένουν οι Γάλλοι της MBDA.