ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MYTILINEOS_ESG
Πηγή: MYTILINEOS

Η Mytilineos συμμετέχει σε mega project 2,8 δισ. ευρώ στη Μ. Βρετανία

Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων θα μεταφέρει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια.

Προτιμώμενος προμηθευτής (Preferred supplier) για μεγάλο ενεργειακό project της Βρετανίας αναδείχτηκε η κοινοπραξία Grid Solutions, στην οποία συμμετέχουν η GE Vernova και η ελληνική Mytilineos

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία στην οποία μετέχει η ελληνική εισηγμένη θα αναλάβει να προμηθεύσει δύο σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε άκρο ενός καλωδίου που θα συνδέει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία. 

Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων και αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (2,8 δισ. ευρώ) θα μεταφέρει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η GE Vernova συνεργάζεται με τη Mytilineos για την παροχή των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC, που αποτελούν τους ακροδέκτες για το καλώδιο HVDC και μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο ρεύμα, που χρησιμοποιείται στο χερσαίο δίκτυο μεταφοράς.

Η επιλογή χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα και αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης ότι ο όμιλος Prysmian επιλέχθηκε ως ο αποκλειστικός προτιμώμενος πλειοδότης για τη σύμβαση καλωδίωσης HVDC.

Αφού δοθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις, οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν αργότερα φέτος και οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2024. Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το 2029.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του project είναι ότι εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην στήριξη της μελλοντικής ασφάλειας εφοδιασμού της Βρετανίας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ασταθείς τιμές φυσικού αερίου. Έρευνα του National Grid σημειώνει ότι θα υπάρχουν περίπου 400.000 ευκαιρίες απασχόλησης στην πράσινη βιομηχανία μέχρι το 2050, συμπεριλαμβανομένων περίπου 150.000 θέσεων εργασίας που αναμένονται στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία.

Ο Διευθυντής Έργου του EGL1, Peter Roper, δήλωσε: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον ενεργειακό τομέα, καθώς οδηγεί την πράσινη μετάβαση. Η κοινοπραξία Grid Solutions της GE Vernova και η MYTILINEOS είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην υποδομή που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή

Η κατασκευή των έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΓΣ της Mytilineos έδωσε το «πράσινο φως» στις νέες δραστηριότητες

Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι ενέκριναν τη μετατροπή της διάρκειας της Εταιρείας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, όπως προτάθηκε προς έγκριση.