ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: (Από αριστερά προς δεξιά): Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat

Αλ. Εξάρχου: Από τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς η Intrakat

Ο επικεφαλής της Intrakat τόνισε πως θα ενισχυθεί η διεθνής παρουσία της εταιρείας και στο τέλος του 2023 το ανεκτέλεστο, που έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό θα ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Για τις ευκαιρίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου στο πλαίσιο των επικείμενων μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και τη συμβολή του ομίλου Intrakat στα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας τοποθετήθηκε, μιλώντας στο 3ο συνέδριο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και εκπροσώπων της αγοράς, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι ο κόσμος των κατασκευών καλείται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της σύγχρονης εποχής, έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, περιορισμού των επενδύσεων και συρρίκνωσης του κλάδου.

Όπως τόνισε, το ανεκτέλεστο των εταιριών της 7ης τάξης αυξήθηκε κατά 11 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό αναμένεται να προστεθούν έργα ύψους 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τα έργα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. «Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν κεφαλαιοποιηθεί προσφάτως και κάνουν προσπάθεια για να κεφαλαιοποιηθούν περαιτέρω, ώστε να υλοποιήσουν το μεγάλο αυτό ανεκτέλεστο» σημείωσε. 

Τα έργα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Ο επικεφαλής της Intrakat αναφέρθηκε στην υποστήριξη του ομίλου στις ανάγκες ανακούφισης της Θεσσαλίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, αναφέροντας ότι η εταιρεία είναι παρούσα στις πληγείσες περιοχές ήδη από την επαύριο της κακοκαιρίας “Daniel”. 

«Χθες, στείλαμε 55 μηχανήματα στον Βόλο και θα στείλουμε όσα ακόμη χρειαστούν» τόνισε και επισήμανε ότι η Intrakat θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της περιοχής, με βασικό γνώμονα τον χρόνο, που αποτελεί και την σημαντικότερη ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλίας. Ενώ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι τα έργα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. 

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου τοποθετήθηκε για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά σήμερα είναι η έκδοση των εγγυητικών επιστολών, την οποία με δυσκολία εξυπηρετεί πλέον το τραπεζικό σύστημα, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Για αυτόν τον λόγο πρότεινε να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει και στις ασφαλιστικές εταιρίες να εκδίδουν εγγυητικές, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, με στόχο την επιτάχυνση των έργων και την απομάκρυνση οποιουδήποτε κινδύνου απώλειας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξ αιτίας αυτών των καθυστερήσεων. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ώστε αυτές να ακυρώνονται αυτόματα με την παραλαβή των έργων για να μην διαιωνίζονται διοικητικά οι σχετικές εκκρεμότητες. 

Επίσης, ο κ. Εξάρχου έθιξε και το ζήτημα της αύξησης των τιμών των υλικών, που οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάνοντας έκκληση να βρεθεί λύση, κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι μία σειρά από έργα, που είχαν ωριμάσει σε περίοδο μηδενικού πληθωρισμού, σήμερα υλοποιούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να καλούνται να αναλάβουν κόστος που δεν τους ανήκει. 

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία της οικονομίας από τις πληθωριστικές πιέσεις, ο επικεφαλής της Intrakat σχολίασε ότι ο πόλεμος αποτελεί ανωτέρα βία και ότι η ανάληψη του συνεπαγόμενου κόστους από τους εργολήπτες θα ήταν παράλογη. 

Εξαγορά της ΑΚΤΩΡ και ανεκτέλεστο – ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Intrakat και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α’ Εξαμήνου του 2023, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ – μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών - θα καταστήσει την Intrakat έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά, θα ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία, θα συναθροίσει ένα συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για 31/12/23) και θα προσφέρει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το ανεκτέλεστο της Intrakat «χτύπησε» ιστορικό υψηλό και αυξήθηκε κατά 71%. Μάλιστα, οι προβλέψεις για την οικονομική απόδοση των έργων αυτών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς στη μεγάλη τους πλειονότητα ωρίμασαν σε περιβάλλον ανάπτυξης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν με θετικά περιθώρια κερδοφορίας, εξ αιτίας της ευρύτερης ζήτησης στην αγορά. Οι προοπτικές της Intrakat χαρακτηρίζονται πάρα πολύ σημαντικές, καθώς μόνο την επόμενη τριετία αναμένεται να υπάρχει σημαντικό κατασκευαστικό έργο λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι Intrakat συμμετέχει σε διαγωνισμούς για 20 έργα ΣΔΙΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Αναλαμβάνει μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική

Το έργο ύψους 60,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με τις εργασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Αττικής που αναλαμβάνει η εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση έργου για «έξυπνο» οδοφωτισμό στην Πεντέλη από τον Άκτωρ

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών νέας γενιάς, τεχνολογίας LED, ενεργητικών και παθητικών υποδομών και ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Αναρίτης: Πέρα από Green Deal χρειάζεται και New Deal στις κατασκευές

Ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat ανέφερε πως στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων δεδομένης της ευκαιρίας και της πρόκλησης που φέρνει η ανάγκη για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγκριση της εξαγοράς Άκτωρ από Intrakat θα εξετάσει η Επ. Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την Εισήγηση που θα συζητηθεί την 1η Νοεμβρίου, τα ευρήματα που τέθηκαν υπόψη της Υπηρεσίας κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση δεν θα περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Τσαπρούνης: Η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου παρατήρησε ότι, καθώς τα μεγάλα έργα αυξάνουν κατακόρυφα την ανάγκη για εργατικό δυναμικό, θα απαιτηθεί θεσμική υποστήριξη για την προσέλκυση του απαραίτητου προσωπικού.