ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.

Με σημαντική πτώση του discount στο 11,7% σε σχέση με την εσωτερική της αξία διαπραγματεύεται η μετοχή της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου, όταν μέσα στο έτος το discount για τη μετοχή είχε «πιάσει» και το 19%.

Με χθεσινές τιμές η εσωτερική αξία της μετοχής ανήλθε στα 7,75 ευρώ, ενώ στο χρηματιστήριο έκλεισε στα 6,84 ευρώ. Το «μάζεμα» της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής αξίας και χρηματιστηριακής τιμής αποδίδεται σε δύο παράγοντες:

Στις αγορές που καταγράφονται για τη μετοχή ενόψει της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα στο τέλος του μήνα αλλά και στην ιδιότυπη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που εν μέσω γενικευμένης πτώσης της αγοράς δείχνει αντοχές.

Η εταιρεία θα μοιράσει μέρισμα 0,20 ευρώ από κέρδη παρελθουσών χρήσεων με ημερομηνία καταβολής στις 24 Νοεμβρίου. Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία είχε μοιράσει μέρισμα 0,20 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης του 2022. Συνολικά δηλαδή θα μοιράσει μέσα στο έτος 0,40 ευρώ με τη μερισματική απόδοση να προσεγγίζει το 6%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της αγοράς που κινείται στο 4%. Σημειώνεται πως το μέρισμα είναι καθαρό, καθώς οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου δεν υπόκεινται στη φορολογία του 5%.

Ο δεύτερος λόγος μείωσης του discount είναι η μικρότερη πτώση του ενεργητικού της εταιρείας σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η εταιρεία έχει μικρές θέσεις τραπεζών στο χαρτοφυλάκιό της. Έτσι, όταν η αγορά ανέβαινε, η απόδοση του χαρτοφυλακίου της Ανδρομέδα υστερούσε περίπου 20% σε σχέση με την άνοδο του Γενικού Δείκτη, όπου πρωταγωνιστούσαν οι τράπεζες.

Αντιθέτως, τώρα που η αγορά έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, η πτώση της αξίας του χαρτοφυλακίου της Ανδρομέδα είναι μικρότερα κατά 20% σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 μεγαλύτερες θέσεις του χαρτοφυλακίου δεν υπάρχει καμία τράπεζα. Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις εντοπίζονται  στις μετοχές της Τιτάν, της Quest, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Πετρόπουλος, της Viohalco, της Entersoft, της Flexopack, της Motor Oil και της ΕΛΒΕ. Οι παραπάνω θέσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 42% του συνολικού ενεργητικού της εταιρείας που ανέρχεται περίπου στα 28 εκατ. ευρώ.

Ανέκαθεν η εταιρεία διατηρούσε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της τοποθετημένο στο ΧΑ,  κυρίως σε τίτλους από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Έτσι και τώρα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου το 84,27% του ενεργητικού ειναι τοποθετημένο σε μετοχές του Ελληνικου Χρηματιστηρίου, το 8,9% είναι μετρητά, το 3,5% ομόλογα και το 3,3% ίδιες μετοχές. 
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει, κάτι που φαίνεται και από τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Οπως υποστηρίζουν, μπορεί το κλίμα να έχει διαταραχθεί από εξωγενείς παράγοντες και η αύξηση του κόστους χρήματος να δυσκολεύει τις εταιρείες, αλλά η πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων εμφανίζει αύξηση κερδών και οι προβλέψεις για την άνοδο του  ΑΕΠ του 2023 και του 2024 κινούνται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Υπενθυμίζεται πως από την επικείμενη διανομή του μερίσματος των 0,20 ευρώ, η εταιρεία θα θέσει σε ισχύ  και το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος πενταετούς διάρκειας (2023-2028) δίνοντας τη δυνατότητα στους μετόχους, αντί για μέρισμα να λαμβάνουν μετοχές. Θα είναι η δεύτερη εισηγμένη μετά τον ΟΠΑΠ που θα δίνει αυτή την επιλογή στους μετόχους της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδρομέδα: Γιατί επιμένει να επενδύει σε ελληνικά μικρομεσαία «χαρτιά»

Η επενδυτική επιτροπή της εταιρείας υποστηρίζει πως οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κρυμμένες υπεραξίες. Θα δοθεί δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί μερίσματος.
Plaisio. Πλαισιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η οικογένεια Γεράρδου αποφάσισε να φύγει το Πλαίσιο από το ΧΑ

Η χαμηλή διασπορά τροχοπέδη για την πραγματική αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό. Άλλη μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με αδιάκοπες κερδοφόρες χρήσεις και συνεχείς διανομές μερισμάτων αποχαιρετά το ΧΑ.