ΓΔ: 1446.12 0.01% Τζίρος: 20.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

European Energy: Αυξάνει το αποτύπωμα στην Ελλάδα ο δανέζικος όμιλος

Στη σύσταση πέντε νέων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας προχώρησε τις τελευταίες ημέρες η European Wind Farms Greece, η θυγατρική για την Ελλάδα της δανέζικης European Energy.

Ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η δανέζικη European Energy. Αυτό προκύπτει από τη σύσταση τριών νέων εταιρειών χθες από την European Wind Farms Greece Aps, που αποτελεί τον βραχίονα για την δραστηριοποίηση της στην χώρα μας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες Aetos Wind, Hellas Aioliki Energiaki, Wind Power Hellas, όλες υπό τη μορφή Μονοπρόσωπων ΙΚΕ.

Είχε προηγηθεί προχθές η σύσταση δύο ακόμη ΜΙΚΕ, των Aliki Energy και Olympias Wind Energy στις οποίες επίσης μέτοχος με ποσοστό 100% είναι η European Wind Farms Greece Aps. Οι παραπάνω κινήσεις ακολούθησαν την αναζήτηση από την δανέζικη εταιρεία, μέσω αγγελίας στο LinkedIn τον Αύγουστο, Project Manager για την ελληνική αγορά ο οποίος θα «τρέξει» τα έργα σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν την περίοδο 2024 – 2026. Παράλληλα στις αρμοδιότητες του θα είναι η ανάπτυξη και νέων έργων στην ελληνική αγορά πέρα από τα παραπάνω.

Η εταιρεία η οποία ξεκίνησε από την Κοπεγχάγη το 2004 εισήλθε δύο χρόνια μετά την σύσταση της στην ελληνική όμως τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εντείνει την παρουσία της. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2021 εξασφάλισε 19 βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά πάρκα με στόχο την ανάπτυξη τους στην περιοχή του Έβρου (14 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα 5 στο Σουφλί). Πέρυσι προχώρησε σε τροποποιήσεις στην πλειοψηφία των παραπάνω αδειών που αφορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση της ισχύος (σ.σ. αρχικά ήταν της τάξης των 650 MW) και σε κάποιες άλλες τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Είναι άγνωστο εάν η European Wind Farms Greece Aps, η οποία συνδέεται με την European Energy A/S μέσω της European Wind Farms A/S, θα εισέλθει και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έρχονται στο προσκήνιο και στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Τόσο ο όμιλος όσο και η Δανία διαθέτουν ισχυρή παρουσία και τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα.

Η European Energy θεωρείται ένας ιδιαίτερα ανερχόμενος και υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέχρι στιγμής έχει εγκαταστήσει έργα 3 GW σε ΑΠΕ, έχει έργα 1 GW υπό κατασκευή και 60 GW σε φάση ανάπτυξης. Μόνο το 2022 οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι πρόσθεσε στο προσωπικό της 270 νέους εργαζόμενους και πλέον φτάνει τους 650 σε 21 χώρες, ενώ η παρουσία της εκτείνεται σε 28 χώρες.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 438 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 33% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν βελτιωμένα κατά 75% πέρυσι καθώς διαμορφώθηκαν σε 110 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ το 2021. Από το σύνολο των πωλήσεων ενέργειας που πραγματοποιεί η European Energy η συντριπτική πλειοψηφία αφορά αιολικά πάρκα καθώς οι περισσότερες εγκαταστάσεις έως σήμερα είναι κυρίως τοποθετημένες στην Βόρεια Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Κομβικής σημασίας η ανάπτυξη ισχυρών υποδομών ενέργειας

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια».
businessdaily-Mavros-DEI-Economist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ

O αναπληρωτής CEO ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.