ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stassis
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Πηγή: ΔΕΗ.

Ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΗ η εξαγορά της Enel Romania έναντι 1,24 δισ.

Γιώργος Στάσσης: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες.

Την εξαγορά των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, με τίμημα 1,24 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε η ΔΕΗ. Ειδικότερα ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό. Η εξαγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες είχαν τεθεί στην σχετική συμφωνία πώλησης που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%)

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%.Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE, η HSBC Continental Europe, η AXIA Ventures Group και η Euroxx Securities SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ.  Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και  φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξυπηρετώντας περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές. Επιπλέον, η ΔΕΗ κατέχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., που είναι ο αποκλειστικός κύριος και διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ παραμένει στο προσκήνιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας εξηλεκτρισμού όλης της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία και οι μετοχές της αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με χρηματιστηριακή αξία ύψους €3,5 δισ. περίπου στις 25/10/2023.

Πολλαπλά οφέλη από την εξαγορά

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, απώτερος στόχος του Ομίλου είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η ΔΕΗ συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση της εταιρείας για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με το στρατηγικό πλάνο της.

Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το EconomistIntelligenceUnit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο. Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή εξαγοράς του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.240 εκατ. περίπου (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατ. περίπου) είναι μία ελκυστική εξαγορά με αναπτυξιακές προοπτικές. Συγκρίνοντας με αντίστοιχες εξαγορές, η τιμή ανά τμήμα της εξαγοράς της ENELαπό τη ΔΕΗ είναι χαμηλότερη από προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε €9,3 δισ. εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος. Η εξαγορά της ΕNEL Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκτός από την ελκυστική αποτίμηση, η εξαγορά της Enel έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ.

Τα οφέλη από συνέργειες περιλαμβάνουν ένα πλήθος δυνατοτήτων όπως θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα. Με μία συντηρητική προσέγγιση, οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τα €100 εκατ.

Ίσως το σημαντικότερο όφελος για τη ΔΕΗ είναι η αναπτυξιακή προοπτική που της προσδίδει η εξαγορά μιας καθιερωμένης και αξιόπιστης εταιρείας εκτός συνόρων, στην πορεία της να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις με Enel

Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με την ιταλική εταιρεία για την απόκτηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, όπου η Enel έχει ισχυρή παρουσία αλλά έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών χονδρικής του ρεύματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηγετική θέση για τη ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη με deal 1,3 δισ. στη Ρουμανία

Ένα πλήρες ενεργειακό συγκρότημα με ισχυρή παρουσία στην πολυπληθέστερη χώρα της Ν.Α. Ευρώπης βρίσκεται στο στόχαστρο της ΔΕΗ. Διαπραγματεύσεις ως το τέλος Ιανουαρίου με την ιταλική Enel και αποφάσεις για προσφορά αμέσως μετά.