ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Siamisis, ELPE
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Helleniq Energy: Γιατί μένει χαμηλά η μετοχή παρά τα καλά αποτελέσματα

Με σημαντική έκπτωση έναντι της πραγματικής της αξίας διαπραγματεύεται η μετοχή του ομίλου, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές θεωρούνται μη επαναλαμβανόμενες.

Η Ηelleniq Energy κατάφερε να σημειώσει στο 9μηνο ελεύθερο cash flow 464 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% των συγκρίσιμων EBITDA της περιόδου που διαμορφώθηκαν στα 968 εκατ. ευρώ. Μια πολύ καλή επίδοση για κάθε εταιρεία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν έχει αντίκτυπο στο ταμπλό, αφού η κεφαλαιοποίηση του ομίλου προς την πραγματική του αξία (2,3 δισ. προς 3 δισ.) βρίσκεται στο 0,76.

Αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά θεωρεί την επίδοση αυτή συγκυριακή και μη επαναλαμβανόμενη. Μάλιστα, η χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης προς τους αναλυτές δεν έδωσε «χρώμα» για το επόμενο διάστημα και γενικότερα οι απαντήσεις του management δεν ικανοποίησαν το εξειδικευμένο ακροατήριο.

Το μόνο που είπε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης ήταν πως η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα 20 χρόνια, παράλληλα με τις προσπάθειες για μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Ενδιαφέρον (;) για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία

Ερωτώμενος αν αυτή η τάση για καλές επιδόσεις των διυλιστηρίων στο μέλλον θα ήταν ικανή να οδηγήσει την εταιρεία να ενδιαφερθεί για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία που βγαίνει προς πώληση, ο κ. Σιάμισης, αν και επισήμανε πως το επιχειρηματικό πλάνο δεν προβλέπει τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, τόνισε πως η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει αυτή την περίπτωση λόγω εγγύτητας της περιοχής. Διευκρίνισε βέβαια ότι σε τέτοιες αποφάσεις ρόλο παίζει και ο πολιτικός παράγοντας.

Οι επιδόσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο ευνοήθηκαν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης. Ειδικότερα, το διεθνές περιθώριο αναφοράς συστήματος των διυλιστηρίων της Helleniq Energy διαμορφώθηκε σε κέρδη 12,6 δολάρια ανά βαρέλι από 4,4 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 10,6 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Από τα συγκρίσιμα EBITDA του 9μηνου ύψους 968 εκατ. ευρώ, η διύλιση συνεισέφερε το 83,6% με 807 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν με 98 εκατ, ευρώ η εμπορία, με 35 εκατ. ευρώ τα πετροχημικά, με 34 εκατ. ευρώ οι ΑΠΕ, ενώ ζημιογόνα με 7 εκατ ευρώ ήταν η συνεισφορά των άλλων συμμετοχών σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison.

Όλες οι δραστηριότητες σε επίπεδο EBITDA υποχώρησαν σε σχέση με την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, πλην των ΑΠΕ που όπως προαναφέρθηκε συνεισέφεραν στα συγκρίσιμα EBITDA με 34 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ ευρώ το 9μηνο του 2022.

Ανοδικά τα μεγέθη του τομέα των ΑΠΕ

Πρόκειται για μια δραστηριότητα με ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης,  με 356MW σε λειτουργία και στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η ανάπτυξη του τομέα θα προέλθει οργανικά μέσω επενδύσεων στο pipeline και λιγότερο με νέες εξαγορές.

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης και στα υπεράκτια αιολικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «χρυσή» επένδυση της Motor Oil που έφερε κέρδος 200 εκατ. το 2023

Η επένδυση νάφθας στο διυλιστήριο της Κορίνθου αύξησε τα περιθώρια κέρδους στη βενζίνη. Η διοίκηση έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ για το 2024. Διανομή μερίσματος ρεκόρ, ύψους 199 εκατ. ευρώ.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζουν απεργίες στη Ηelleniq Energy στο τέλος μιας αποδοτικής χρονιάς

Τριήμερη απεργία από σήμερα σε καράβια και βυτία. Ο Αν. Σιάμισιης τονίζει ότι ο στόχος για ισχύ 1GW από ΑΠΕ θα επιτευχθεί γρήγορα. Διπλάσια τα EBITDA από ΑΠΕ το 2023. Μεγαλώνουν τα μερίδια της ΕΚΟ με πόλεμο τιμών.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριγμοί στην Helleniq Energy από τις απεργίες μέσα στις γιορτές

Εν μέσω αυξημένης ζήτησης για καύσιμα, το σωματείο έχει προκηρύξει τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της διοίκησης για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Motor Oil γίνεται... πράσινη με ανάπτυξη πολλών MW στις ΑΠΕ

Η θυγατρική MORE λειτουργεί ήδη μονάδες δυναμικότητας 772MW, θα προσθέσει 60MW φέτος και έχει έτοιμα για άδειες άλλα 380MW. Εντυπωσιακή κερδοφορία το α' τρίμηνο, υποχώρησαν τα περιθώρια διύλισης το β' τρίμηνο.