ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ι. Παπαδόπουλος: Η ΔΕΠΑ επενδύει στο βιώσιμο μέλλον με νέες τεχνολογίες

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε πως ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός της εταιρείας και τόνισε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα νέα καύσιμα και τις ΑΠΕ

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Renewable&Storage Forum, ενώ υπογράμμισε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό της σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία μέσα από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, υποδομές και νέες τεχνολογίες».

Αναφερόμενος στα έργα ενεργειακών υποδομών στα οποία επενδύει η εταιρεία, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας τόνισε ότι η ΔΕΠΑ εξακολουθεί να επενδύει στο φυσικό αέριο, συμπληρώνοντας όμως ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός παραμένει στραμμένος στο μέλλον συμπεριλαμβάνοντας τα νέα ανανεώσιμα καύσιμα και τις ΑΠΕ. 

«Έργα υποδομών που στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως ο αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να αυξήσουν τις δυνατότητες τροφοδοσίας και αποθήκευσης ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Αντίστοιχα, και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, που κατασκευάζεται με τη σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ & της Damco Energy θα έχει καύσιμο φυσικό αέριο με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, που ισοδυναμεί με την ισχύ 3 ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων,  και δύναται να χρησιμοποιήσει μελλοντικά πράσινα καύσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί και η ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου». 

Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική στόχευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσον αφορά στις ΑΠΕ και  την αποθήκευση, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το πράσινο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σήμερα ξεπερνά τα 700MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, και ο άμεσος στόχος είναι η υπέρβαση του 1 GW.

Πρόσθεσε, δε, ότι «προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η απόδοση των ΑΠΕ και η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, η αποθήκευση είναι απολύτως κρίσιμη, έτσι ώστε να αποθηκεύονται επαρκείς ποσότητες ενέργειας που θα διοχετεύονται στο δίκτυο τις μέρες και ώρες με χαμηλή δυναμικότητα των ΑΠΕ. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις προβλέψεις του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, μελετάμε την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά».  

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στάθηκε ιδιαιτέρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που αναβαθμίζουν τον ρόλο των ΑΠΕ τονίζοντας ότι «μας δίνουν πολύ περισσότερες ενεργειακές δυνατότητες και για αυτό μελετάμε projects που συνδυάζουν τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και την αποθήκευση, έργα για τα οποία βρισκόμαστε σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα project της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενισχύουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη

Όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών, συνθέτουν ένα πλέγμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, και η Ελλάδα αποκτά καθοριστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Υποδομών: Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 750 εκατ. μέχρι το 2027

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι επενδύσεις της εταιρείας μέχρι το 2027 θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, εξοπλισμένων με ψηφιακές και «έξυπνες» τεχνολογίες αιχμής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στα 1,20 ευρώ το κιλό η τιμή του φυσικού αερίου

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στην τελική τιμή πώλησης του FISIKON έχει συμπεριληφθεί εκ νέου έκπτωση από την εταιρεία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,05€/κιλό. Χωρίς αυτή την έκπτωση, η τιμή πώλησης θα διαμορφωνόταν στα 2,25€/κιλό. 
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η Fisikon, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και αυτόν τον μήνα στους παρόχους με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην αγορά καθώς τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 31,8 λεπτά, τιμή μειωμένη κατά 14% έναντι του Νοεμβρίου.
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας με ΑΓΓΕΛΑΚΗ για μείωση των ρύπων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα της τα φορτηγά με οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο. H ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με φυσικό αέριο κίνησης CNG Fisikon.