ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «κινηματογραφική» εκκένωση της ΕΚΤ, το -44,7% των τραπεζών και η τηλεδιάσκεψη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μια ημέρα χωρίς προηγούμενο θα είναι η σημερινή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα κεντρικά γραφεία της ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη θα θυμίζουν ταινία καταστροφής με έρημους διαδρόμους και χιλιάδες άδεια γραφεία. Περίπου 3.500 εργαζόμενοι στην ΕΚΤ έλαβαν εντολή να εργαστούν σήμερα από το σπίτι τους προκειμένου να τεσταριστεί η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα λειτουργίας της ΕΚΤ μέσω τηλεργασίας, για την περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημίας και επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις.
  • Η ΕΚΤ έχει ακυρώσει τις περισσότερες προγραμματισμένες δημόσιες εκδηλώσεις, ωστόσο κανονικά θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. την προσεχή Πέμπτη, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του (αρνητικού) επιτοκίου, αλλά και σε πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικών από τις επιπτώσεις της επιδημίας.
  • Η κλιμάκωση της επιδημίας στην Ιταλία έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Το χθεσινό άλμα στον αριθμό των νεκρών, εξαιτίας του ιού, σε 366 από 233, δείχνει ότι ο έλεγχος του ιού στη χώρα έχει χαθεί και, ακόμα χειρότερα, ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει, καθιστώντας τόσο φονικό τον ιό. Ελπίδα όλων τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση (καραντίνα βόρειων περιοχών, κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, θεάτρων, κινηματογράφων κ.α.) να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Και μέσα σε όλα αυτά, στην Ελλάδα έχουμε θεοσεβούμενους βουλευτές, που νομίζουν ότι βρήκαν καλή ευκαιρία για να μαζέψουν ψηφαλάκια από το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, δήλωσε ότι δεν είναι, ούτε και μιλάει ως γιατρός, αλλά ευσεβώς τόνισε: «Εγώ σήμερα κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ», επειδή «όταν υπάρχει βαθιά πίστη η Θεία Κοινωνία θεραπεύει». Ούτε γιατροί είμαστε, ούτε αρχιερείς, για να μπούμε στη συζήτηση για το αν μεταδίδεται ο κοροναϊός μέσω της Θείας Κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι ΔΕΝ μεταδίδεται. Γι' αυτό, αλλά και επειδή περνάμε δύσκολες ώρες και η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, καλό είναι οι βουλευτές μας να κρατούν τη βαθιά θρησκευτικότητά τους για τον εαυτό τους.
  • Πολλές ειδήσεις αναμένονται σήμερα στο ελληνογερμανικό φόρουμ του Βερολίνου. Το «παρών» θα δώσει ο πρωθυπουργός και υπουργοί, ενώ θα συμμετάσχουν μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Sunlight. Το φόρουμ πραγματοποιείται κόντρα στον κοροναϊό, κάτι που ωστόσο προκάλεσε πολλές γκρίνιες και αιτιάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.
  • Στο δυσοίωνο αυτό περιβάλλον, η ιδιαίτερα θετική είδηση για την απόφαση της ΕΚΤ περί άρσης των περιορισμών στις αγορές κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες πέρασε στα ψιλά -πάντως, το Bloomberg, που καταλαβαίνει από τέτοια τέτοια θέματα, την είχε στην πρώτη σελίδα του. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση, σημειώνοντας πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας δείχνει πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η άρση των περιορισμών ήρθε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, στις οποίες καθοριστικό ρόλο είχαν δυο στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος: ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, σύμβουλος της ΤτΕ και μέλος του Supervisory Board του SSM και η κ. Σίσσυ Παπαγιαννίδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας, που είναι αναπληρωματικό μέλος.
  • Οι δύο φαίνεται ότι έχουν αναλάβει και το ακόμα πιο δύσκολο θέμα της εποπτικής αντιμετώπισης των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και παλεύουν για το καλύτερο. Ας ελπίσουμε ότι και από το μέτωπο αυτό τελικά τα νέα θα είναι θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.
  • Πάγωσε την αγορά η νέα βουτιά, -12,46%, των τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή. Ο δείκτης των τραπεζών, όπως και ο Γενικός Δείκτης, κατρακύλησαν σε χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη από τα υψηλά των 692,81 μονάδων που είχε «γράψει» τον περασμένο Νοέμβριο, φτάνουν το -44,7%. Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά η πτώση δεν οφείλεται σε φόβους για την κατάσταση των τραπεζών ή τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά στις μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω της επιδημίας. Η υπερένταση στην πτώση της Παρασκευής οφείλεται σε πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων που πυροδοτήθηκαν από εκροές.
  • Μια που λέμε για εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια, να πούμε και ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: τον Ιανουάριο μπήκαν στα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, όμως, καταγράφηκαν εκροές που ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο για το δίμηνο παραμένει θετικό, όμως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά μάλλον και ο Μάρτιος θα είναι μήνας εξόδου κεφαλαίων από τα αμοιβαία.
  • Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την αναλυτική ενημέρωση των αναλυτών και των επενδυτών για την κατάσταση της εταιρίας. Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 και φιλοδοξεί να πετύχει όσα δεν κατάφεραν οι ανακοινώσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής: να βάλει τέλος στις φήμες για την κατάσταση της εταιρείας.
  • Διότι η κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής και η κατακόρυφη αύξηση της απόδοσης του ομολόγου δεν αποτελούν καλούς οιωνούς. Ας ελπίσουμε ότι η διοίκηση έχει δίκιο και όχι όσοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που κληρονόμησε είναι πολύ περισσότερα από όσα εκτιμώνταν όταν ξεκίνησε η μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια ανόρθωσης του ομίλου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.