Eurobank

Οι «ζυμώσεις» Eurobank - Pimco, η δύναμη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο βαθμός της ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο Λονδίνο βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνονων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας. Ο λόγος; Οι διαπραγματεύσεις με την PIMCO, για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής που έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.
  • Οι διαπραγματεύσεις Eurobank - PIMCO προχωράνε ικανοποιητικά, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πάντα είναι δύσκολες και απαιτητικές, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκες, στρατηγικής σημασίας συναλλαγές όπως η συγκεκριμένη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται τον Οκτώβριο, δηλαδή λίγες εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό που στόχευε σε ολοκλήρωση εντός Σεπτεμβρίου.  
  • Σημαντική βελτίωση κερδοφορίας περιμένουν αναλυτές για το πρώτο εξάμηνο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών λόγω της γενικότερης κατάστασης και των καθυστερήσεων, στον τομέα των δημοσίων έργων. Παρόλα αυτά, η εικόνα και στον κατασκευαστικό τομέα θα είναι θετική για τον όμιλο και αυτό αποτυπωθεί, κυρίως, στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων.
  • Καλά είναι τα σχέδια της ΔΕΗ για μια έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά, ακόμη καλύτερη η συγκυρία για τέτοιο εγχείρημα. Όμως, θα πρέπει να μιλήσει πρώτα και ο... ξενοδόχος, για να έχει μια ελπίδα η ΔΕΗ να πουλήσει «χαρτιά» με λογικό επιτόκιο. Και ο ξενοδόχος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο οίκος S&P, που έχει ανεβάσει από τα τέλη του 2018 τη βαθμολογία της ΔΕΗ στο CCC+.
  • Με αυτή τη βαθμολογία, καλή έκδοση δεν μπορεί να γίνει και θα πρέπει πρώτα η S&P να διαβάσει καλά τα νέα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ και να πάρει τη μεγάλη απόφαση να την ανεβάσει στο B. Θυμίζουμε ότι ένας εκδότης με CCC θεωρείται «ευάλωτος και εξαρτημένος από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του». Δυστυχώς για την ΔΕΗ, η περιγραφή αυτή της ταιριάζει «γάντι» και θα χρειαστεί αρκετή καλή θέληση από την S&P για να δούμε μια αναβάθμιση...
  • Ολοκληρώνεται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί τις τελευταίες μέρες, η άντληση περίπου 70 εκατ. ευρώ από την Viva, στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο πρώτος γύρος είχε καλυφθεί από τον όμιλο Λάτση, ενώ ο δεύτερος από την Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Με τα νέα κεφάλαια καλύπτεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Viva για την επέκτασή της σε δύο ντουζίνες αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο τη διαχείριση POS. Πρόκειται για τομέα που επενδύει στρατηγικά η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με πολύ θετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα.
  • Όλοι οι επιχειρηματίες που κλαίγονται επειδή κάποια τεχνολογική ή οικονομική εξέλιξη πετάει τις επιχειρήσεις τους στα βράχια, καλό είναι να διδαχτούν από το παράδειγμα της NIKE. Η αμερικανική βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών και ρουχισμού όχι μόνο δεν φοβήθηκε την επέλαση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους της, αλλά υιοθέτησε με μεγάλη επιτυχία τις ηλεκτρονικές πωλήσεις από το δικό της ψηφιακό κατάστημα, ανέβασε τα περιθώρια κέρδους και η μετοχή της «πετάει». Just do it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ