ΓΔ: 1198.41 -0.90% Τζίρος: 26.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Οι «ζυμώσεις» Eurobank - Pimco, η δύναμη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο βαθμός της ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο Λονδίνο βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνονων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας. Ο λόγος; Οι διαπραγματεύσεις με την PIMCO, για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής που έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.
  • Οι διαπραγματεύσεις Eurobank - PIMCO προχωράνε ικανοποιητικά, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πάντα είναι δύσκολες και απαιτητικές, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκες, στρατηγικής σημασίας συναλλαγές όπως η συγκεκριμένη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται τον Οκτώβριο, δηλαδή λίγες εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό που στόχευε σε ολοκλήρωση εντός Σεπτεμβρίου.  
  • Σημαντική βελτίωση κερδοφορίας περιμένουν αναλυτές για το πρώτο εξάμηνο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών λόγω της γενικότερης κατάστασης και των καθυστερήσεων, στον τομέα των δημοσίων έργων. Παρόλα αυτά, η εικόνα και στον κατασκευαστικό τομέα θα είναι θετική για τον όμιλο και αυτό αποτυπωθεί, κυρίως, στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων.
  • Καλά είναι τα σχέδια της ΔΕΗ για μια έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά, ακόμη καλύτερη η συγκυρία για τέτοιο εγχείρημα. Όμως, θα πρέπει να μιλήσει πρώτα και ο... ξενοδόχος, για να έχει μια ελπίδα η ΔΕΗ να πουλήσει «χαρτιά» με λογικό επιτόκιο. Και ο ξενοδόχος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο οίκος S&P, που έχει ανεβάσει από τα τέλη του 2018 τη βαθμολογία της ΔΕΗ στο CCC+.
  • Με αυτή τη βαθμολογία, καλή έκδοση δεν μπορεί να γίνει και θα πρέπει πρώτα η S&P να διαβάσει καλά τα νέα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ και να πάρει τη μεγάλη απόφαση να την ανεβάσει στο B. Θυμίζουμε ότι ένας εκδότης με CCC θεωρείται «ευάλωτος και εξαρτημένος από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του». Δυστυχώς για την ΔΕΗ, η περιγραφή αυτή της ταιριάζει «γάντι» και θα χρειαστεί αρκετή καλή θέληση από την S&P για να δούμε μια αναβάθμιση...
  • Ολοκληρώνεται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί τις τελευταίες μέρες, η άντληση περίπου 70 εκατ. ευρώ από την Viva, στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο πρώτος γύρος είχε καλυφθεί από τον όμιλο Λάτση, ενώ ο δεύτερος από την Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Με τα νέα κεφάλαια καλύπτεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Viva για την επέκτασή της σε δύο ντουζίνες αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο τη διαχείριση POS. Πρόκειται για τομέα που επενδύει στρατηγικά η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με πολύ θετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα.
  • Όλοι οι επιχειρηματίες που κλαίγονται επειδή κάποια τεχνολογική ή οικονομική εξέλιξη πετάει τις επιχειρήσεις τους στα βράχια, καλό είναι να διδαχτούν από το παράδειγμα της NIKE. Η αμερικανική βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών και ρουχισμού όχι μόνο δεν φοβήθηκε την επέλαση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους της, αλλά υιοθέτησε με μεγάλη επιτυχία τις ηλεκτρονικές πωλήσεις από το δικό της ψηφιακό κατάστημα, ανέβασε τα περιθώρια κέρδους και η μετοχή της «πετάει». Just do it!
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πικρή γεύση στο deal Παυλίδη, η αμηχανία τραπεζών, το μετρό Θεσσαλονίκης και το ΧΑ

Άλλη μια καλή εταιρεία που η δεύτερη γενιά την… παραδίδει σε τρίτους, γιατί οι τράπεζες είναι σε αμηχανία για τα κέρδη, οι προσφορές για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τι γίνεται με τους έξυπνους μετρητές, η φόρα των ξένων αγορών και αναζητώντας τα χαρτιά που… έμειναν πίσω.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το deal Viva - JP Morgan, τα στεγαστικά και η Quest

Οι νέες ελπίδες για τη μεγάλη συμφωνία, η επιβάρυνση στα στεγαστικά, η κινητικότητα στις μετοχές ΑΔΜΗΕ και Quest, τα κέρδη των τραπεζών, η πανάκριβη αμόλυβδη, ποιοι «φτιάχνουν» ρευστότητα στο ΧΑ, ο Άγιος Βασίλης και οι αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.