Ακούγοντας χθες τον επιχειρηματικό κόσμο που μίλησε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του ομίλου Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο πρόεδρος του ομίλου Lyktos Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Ρέτσος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κοινός παρανομαστής τους ήταν ότι τα προβληματικά σημεία που επισήμαναν για τη χώρα ήταν περισσότερα των αισιόδοξων πτυχών.
Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο μετέδωσαν μια εικόνα που δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη, με την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης να αποτελούν τα μεγάλα βαρίδια για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Και το ερώτημα που μπαίνει είναι απλό: αν ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει το ποτήρι μισοάδειo τώρα, που το 2025 αναμένεται κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης, και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να ρέουν, τι θα γίνει το 2027;
Και μια ακόμα διάσταση: είναι προφανές ότι στις δημόσιες παρεμβάσεις οι επιχειρηματίες και οι θεσμικοί παράγοντες τα λένε κομψά και φροντίζουν να υπάρχουν αισιόδοξες πτυχές τις οποίες δεν επαναλαμβάνουν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις.
«Στοπ» σε 13ο - 14ο μισθό
Πάνε τόσο καλά τα δημοσιονομικά της χώρας, που φέρνουν στην επιφάνεια όλα τα πιθανά και απίθανα αιτήματα προς την κυβέρνηση.
Κάπως έτσι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποχρεώθηκε χθες, σε συζήτηση εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, να «προσγειώσει» τις υπερβολικές προσδοκίες, όπως αυτές για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
«Τώρα θα με στενοχωρήσετε», είπε σχολιάζοντας τη σχετική ερώτηση. «Δεν νομίζω να υπάρχει περιθώριο, κατά την άποψή μας», τόνισε.
Δεν εξήγησε περισσότερα, ίσως επειδή τα αυτονόητα δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Επειδή έχουμε σήμερα πλεονάσματα, μετά από τόσους κόπους και θυσίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε όσα έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Η μαμή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας
«Μαμή της ιστορίας» για την Ευρώπη υπήρξε η Ελλάδα με την οικονομική κρίση, όπως σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας στην ίδια συζήτηση.
Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε πως η ελληνική κρίση γέννησε τον ESM, και έδωσε στην ΕΚΤ σημαντικά εργαλεία παρέμβασης που δεν είχε πριν. Ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε, δημιουργήθηκε επειδή υπήρξε το μάθημα της κρίσης.
Για τον σχεδιασμό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 150 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το νέο αυτό εργαλείο «είναι μια προέκταση του RRF που ελπίζω να γίνει πιο ουσιαστική».
Η Ευρώπη χρειάζεται μηχανισμούς, όπως χρειάζεται να δημιουργήσει και δικά της στοιχεία ενεργητικού που θα προέλθουν από τον κοινό δανεισμό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Αν θέλουμε να δούμε τον ρόλο του ευρώ να γίνεται σημαντικότερος στην παγκόσμια οικονομία, ιδού η ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ο Χατζηδάκης, ο Βενιζέλος και η μεταγραφή
Ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, προχώρησε και σε μια αποκάλυψη για αυτά που τον… «δένουν» με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Ο κ. Χατζηδάκης, αποκάλυψε πως έχει κάνει «μεταγραφή» τα τελευταία τρία χρόνια την παλιά διευθύντρια του νομικού γραφείου του κ. Βενιζέλου, η οποία ανέλαβε το δικό του γραφείο συνολικά. σημειώνοντας πως έτσι υπάρχει και κάτι ακόμα που τους συνδέει, πέρα από την απεριόριστη εκτίμηση που έχει στο πρόσωπο του και «για την παρουσία του στα δημόσια πράγματα και σε πολύ δύσκολες στιγμές για το έθνος μας».
Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας την μεγάλη προσφορά του στον τόπο σε δύσκολες περιόδους.
«Ιός» αποχωρήσεων
Ο «ιός» των αποχωρήσεων από το νέο κυβερνητικό σχήμα πριν συμπληρωθούν 24 ώρες μετά από τον ανασχηματισμό -βλέπε Αρίστος Δοξιάδης- φαίνεται πως χτύπησε και την Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το επονομαζόμενο «μπάζωμα» στα Τέμπη.
Πριν από μερικές ημέρες, ο γαλάζιος βουλευτής Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, αποχώρησε από μέλος της επιτροπής, επικαλούμενος οικογενειακή σχέση με συγγενή θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Τότε, βέβαια, πολλοί δεν είχαν πειστεί από την επιχειρηματολογία του βουλευτή και το κώλυμα που δεν του επέτρεπε την εμπλοκή του στην Επιτροπή και αρκετοί ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως απροθυμία του βουλευτή -και αρκετών ακόμα το προηγούμενο διάστημα- να συμμετάσχουν σε μια Προανακριτική Επιτροπή που μπορεί να πλήξει την πολιτική τους καριέρα…
Μόλις χθες, παραμονή της πρεμιέρας των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, με την εκλογή προεδρείου (σήμερα Τρίτη), και ο αντικαταστάτης του Γιώργου Κωτσού, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήλωσε και αυτός κώλυμα, υποχρεώνοντας την ηγεσία της ΝΔ να αναζητήσει για δεύτερη φορά τον επόμενο αντικαταστάτη!
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, ο εν λόγω βουλευτής επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και, πιο συγκεκριμένα, οφθαλμολογική επέμβαση στην οποία θα χρειαστεί να υποβληθεί και η οποία δεν θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στην Προανακριτική με όλες του τις δυνάμεις, οδηγώντας τον και αυτόν να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, χαρακτήρισε και τους 14 βουλευτές της ΝΔ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, άξιους εκπροσώπους των πολιτών από πολλές περιοχές της χώρας.
Κάλυψη στον Ν. Τσάφο
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και εντός του νέου κυβερνητικού σχήματος, που διανύει ήδη τα πρώτα τέσσερα 24ωρα της ζωής του.
Ο Αρίστος Δοξιάδης αποχώρησε με τις εξηγήσεις που έδωσε ή δεν έδωσε για το επιχειρηματικό του παρελθόν, ωστόσο νέος πονοκέφαλος προέκυψε για το πρόσωπο του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, με αφορμή παλαιότερη αναφορά του -από το 2020- που είχε αποκαλέσει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Την επίμαχη δήλωση ανέσυρε η αντιπολίτευση, ζητώντας την αποπομπή του νέου υφυπουργού, ωστόσο η κυβέρνηση παρείχε πλήρως κάλυψη στον Νίκο Τσάφο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, να δηλώνει ότι «αναγνώρισε το λάθος του για την παλιά του ανάρτηση και επανέλαβε ότι υπηρετεί τις πάγιες θέσεις μας για την Κύπρο και τα διαχρονικά συμφέροντα της χώρας».
Και αν η επίμαχη ανάρτηση του κ.Τσάφου δεν υπάρχει πια στον λογαριασμό του στα social media, αφού μετά τον σάλο φρόντισε ο ίδιος να την αποσύρει, μία άλλη ανάρτηση, αυτή τη φορά από τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, ήρθε να επιβεβαιώσει το γενικότερο κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στη γαλάζια οικογένεια, για ορισμένες από τις πρόσφατες πρωθυπουργικές επιλογές.
Ο πρώην υπουργός με μία αιχμηρή ανάρτησή του σημειώνει με νόημα ότι «η αναφορά στα κατεχόμενα ως δήθεν "τουρκική δημοκρατία βορείου Κύπρου" είναι προσβλητική για την Πατρίδα μας, τον ελληνισμό, τους νεκρούς μας και τους αγνοούμενους και μας πληγώνει. Οι εξηγήσεις που κρίθηκαν επαρκείς ως καλοπροαίρετος εύχομαι να είναι και ειλικρινείς»...
Το ενδιαφέρον (;) για τη ΛΑΡΚΟ
Διαβάζουμε για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά από την άλλη δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες που οδήγησαν σε ναυάγιο τον πρόσφατο διαγωνισμό.
Οι τιμές του νικελίου είναι στο ναδίρ λόγω της μεγάλης και φθηνής παραγωγής από την Ινδονησία, ενώ η εξαγορά των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και η ίδρυση μονάδας υδρομεταλλουργίας απαιτεί επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Με την πυρομεταλλουργία παράγεται σιδηρονικέλιο το οποίο αξιοποιείται από τις βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα, ενώ με την υδρομεταλλουργία από το μετάλλευμα βγαίνει καθαρό νικέλιο και κοβάλτιο, μέταλλα απαραίτητα για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου γα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για μπαταρίες αποθήκευσης.
Οι Ιρλανδοί που είχαν συμμετάσχει στον τελευταίο διαγωνισμό ήθελαν να αποκτήσουν τα μεταλλευτικά δικαιώματα και να στήσουν νέα μονάδα υδρομεταλλουργίας στην Εύβοια και δεν ασχολήθηκαν με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Τώρα αν έχουν επανέλθει οι Ιρλανδοί ή κάποιοι άλλοι, θα είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.
Εν τω μεταξύ, η Ειδική Διαχείριση έχει πάρει παράταση μέχρι 7/12/2025 -απασχολεί μέσω υπεργολάβων περίπου 40 άτομα για συντηρήσεις- και αναμένει οδηγίες για το αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ή θα εκκινήσουν οι διαδικασίες πτώχευσης
Η «αλλαγή πλεύσης» για τον Βόλο
Στην αναβάθμιση της δυναμικότητας του λιμανιού του Βόλου, χάρη στην επένδυση των 9 εκατ. ευρώ που γίνεται για την ανάταξη των υποδομών μετά τον Daniel, απέδωσε την «αλλαγή πλεύσης» ο πρόεδρος του Υπερταμείου, Στέφανος Θεοδωρίδης, μιλώντας στο Central Greece Forum – Θεσσαλία 2025.
Όπως είπε, το Υπερταμείο θα προχωρήσει μόνο του από εδώ και μπρος, στηριζόμενο στην τεχνογνωσία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, που προσφάτως απορροφήθηκε, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.
Ο κ. Θεοδωρίδης εστίασε στην ανάγκη νέας προσέγγισης και στρατηγικής, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία. «Πλέον εμείς θα αναπτύξουμε το λιμάνι, έχοντας αναθέσει σε ένα consortium συμβούλων, για να δούμε όλες τις επιλογές και πώς μπορούμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη αξία. Για παράδειγμα υπάρχει μια ειδική μελέτη, που δεν προϋπήρχε, για την πιθανή ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού για κρουαζιερόπλοια», είπε.
Μόνο που ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67% του λιμένος Βόλου, που ακυρώθηκε πριν ένα μήνα, δεν ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ πριν μια δεκαετία, αλλά στις 3 Οκτωβρίου 2022. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως δεν έγινε εξαρχής επαρκής προετοιμασία;
Διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα
Μετά από τρία χρόνια εξαγγελιών, βγήκε χθες στον αέρα ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του δήμου Μαραθώνα, με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 51.000 κατοίκων, ενώ μελλοντικά μπορεί να επεκταθεί για ως 110.000 κατοίκους σε βάθος 40ετίας.
Στον προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 65,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) περιλαμβάνονται πέρα από την κατασκευή και η λειτουργία και συντήρηση για 5 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 3 χρόνια. Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστούν πέρα από το ΚΕΛ, ένας υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης και δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων μήκους 11 χλμ., ένα Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ), ισχύος 300kW, και πέντε αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων με πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η νέα τυπογραφία
Στην ανακάλυψη της τυπογραφίας αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Foresight/ Συντονιστής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VIII», για να εξηγήσει την επιρροή που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανθρωπότητα. Ο κ. Μαστρογεωργίου σημείωσε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια συγκλονιστική τεχνολογία, όπως η τυπογραφία που βοήθησε στη διάχυση της γνώσης.
Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να είναι τόσο καλό όσο αυτοί που το χρησιμοποιούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η συγκλονιστική προσωπικότητα που λέγεται Γουτεμβέργιος όταν έφτιαξε την δική του εκτυπωτική μηχανή την έφτιαξε για να βγάλει λεφτά από την πώληση των αντιτύπων της Βίβλου. Αντ’ αυτού προκάλεσε μια πρωτοφανή κρίση στην Ευρώπη που την έφερε κοντά στο να διαλυθεί. Ξεκίνησαν πόλεμοι, δημιουργήθηκαν δύο νέα δόγματα θρησκευτικά. Τα είχε αυτά ο Γουτεμβέργιος στο μυαλό του όταν ανακάλυπτε την εκτύπωση; Προφανώς όχι».
Ο χρυσός δεν χάνει τη λάμψη του
Μπορεί να έσπασε και το φράγμα των 3.000 δολαρίων η ουγγιά, αλλά όλα δείχνουν ότι ο χρυσός έχει ακόμη αρκετό ανοδικό δρόμο να διανύσει, ή τουλάχιστον αυτό εκτιμούν οι αναλυτές.
Η διατήρηση των γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά κυρίως η αναστάτωση των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομία καθιστούν το κίτρινο μέταλλο όλο και πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Ως εκ τούτου δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο ένας μετά τον άλλο, οι κορυφαίοι αναλυτές προχωρούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους.
Μεταξύ των πιο αισιόδοξων οι ειδικοί της Macquire, που εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει έως και τα 3.500 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025. Από την πλευρά τους οι αναλυτές της UBS τοποθετούν την τιμή στα 3.200 δολάρια, ενώ κλείσιμο έτους άνω των 3.000 δολαρίων βλέπουν αυτοί των Bank of America και Citigroup.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.