Με back to business επιχειρεί η Grivalia να αφήσει πίσω τους διοικητικούς τριγμούς που προκάλεσε η αιφνίδια παραίτηση της Ναταλίας Στράφτη, που είχε αναλάβει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο τη θέση CEO της εταιρείας.
Το να παραιτείται ένας CEO ούτε έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων είναι κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το άδοξο τέλος της CEO ήρθε μετά από δυο δεκαετίες κοινής επαγγελματικής διαδρομής με τον δημιουργό της Grivalia, Γιώργο Χρυσικό.
Αυτά βέβαια συμβαίνουν και η ζωή συνεχίζεται και σε τέτοιες καταστάσεις το back to business είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της εσωστρέφειας.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Ιουνίου ο κ. Χρυσικός, επικεφαλής της εταιρείας, έκανε γνωστό ότι δρομολογείται επένδυση άνω των 60 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Επιπλέον, αγαθή τύχη έβαλε σε κίνηση και το φιλόδοξο project της μεγάλης επένδυσης της Grivalia στους Πεταλιούς στην Εύβοια με το σχετικό σχέδιο να μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση.
Στη σκιά όλων αυτών όμως υπάρχει ένα ενοχλητικό αγκάθι: η χαμηλή πτήση του One & Only στη Γλυφάδα.
Το πολύ φιλόδοξο project της Grivalia αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και δεν «τσουλάει» όπως σχεδίαζαν ή ήλπιζαν οι άνθρωπο της Grivalia. Και αυτό με την Ελλάδα σε τουριστική άνθηση.
Το βασικό πρόβλημα του One & Only είναι ότι παραείναι ακριβό και είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στις κριτικές στο Booking, ότι ακόμα και σε όσους αρέσει το συγκρότημα, είναι πολλοί αυτοί που διατυπώνουν παράπονα για το ύψος των τιμών.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η Ελλάδα και η Αθήνα μπορεί να προσελκύσει ικανό αριθμό ξένων επισκεπτών τέτοιου εισοδηματικού επιπέδου που να μπορεί να στηρίξει τέτοιου τύπου μονάδες.
Ειδικά το One & Only αντιμετωπίζει μια ακόμα πρόκληση: ότι η περίοδος παραχώρησης είναι σχετικά περιορισμένη. Και, όπως λένε οι Εγγλέζοι: time flies…
Χάος στις Βρυξέλλες
Χθες το πρωί, η Ευρώπη περίμενε μια πολύ τολμηρή πρόταση από την Κομισιόν για τον πολυετή προϋπολογισμό της περιόδου μετά το 2027. Τελικά η πρόταση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήλθε, είχε πολλά στοιχεία που όντως της δίνουν ιστορικό χαρακτήρα, αλλά η ημέρα σημαδεύτηκε από το χάος που επικράτησε στις Βρυξέλλες.
Το πρακτορείο Euractiv συνόψισε τα γεγονότα ως εξής: «Μια ημέρα με ακυρωμένες ενημερώσεις, επιτρόπους που αντιδρούν, εξαγριωμένους ευρωβουλευτές και σύγχυση σχετικά με τους μεγαλύτερους αριθμούς του προϋπολογισμού: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορεί κάλλιστα να το έχει παρακάνει στην τολμηρή της προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Ο σούπερ προϋπολογισμός των 2 τρισ. ευρώ, μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενο, συνοδεύτηκε από εμπλοκές της τελευταίας στιγμής που καθυστέρησαν την παρουσίασή του στα ΜΜΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ενημέρωση αναμενόταν γύρω στις 12.00, αλλά κατέληξε να γίνει μετά τις 17.00.
Όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο στο Κολλέγιο Επιτρόπων, αντέδρασαν αμέσως έξι επίτροποι, ανάμεσά τους και ο δικός μας Απ. Τζιτζικώστας, στις προτάσεις που περιελάμβανε για μεγάλους νέους φόρους σε ισχυρές εταιρείες, στα καπνικά προϊόντα κ..α.
Αργότερα, ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Πιοτρ Σέραφιν πήγε να παρουσιάσει το σχέδιο στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι εξεγέρθηκαν, κατηγορώντας τον ότι την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος και παρουσίαζε στους δημοσιογράφους περισσότερα στοιχεία από όσα μάθαιναν οι βουλευτές από τον Σέραφιν. Κανονικά, η ενημέρωση των ευρωβουλευτών έπρεπε να προηγηθεί και να ήταν πληρέστερη.
Στη συνέντευξη Τύπου της φον ντερ Λάιεν, κάποιοι παρατήρησαν ότι ένα γράφημα με ποσοστά δαπανών του προϋπολογισμού έβγαζε άθροισμα 101%. Γενικά, πολλές αλλαγές σε κρίσιμους αριθμούς φαίνεται ότι έγιναν την τελευταία στιγμή.
Τι βγαίνει από αυτό το χάος; Σίγουρα η πρόεδρος της Κομισιόν θα προτιμούσε να ξεχαστεί το χάος της χθεσινής ημέρας.
Το ζητούμενο τώρα είναι η ουσία: έχουμε μπροστά μας μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση και μένει να φανεί ποια από όλα όσα θέλησε να περάσει η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να ανταποκριθεί η Ευρώπη σε νέες προκλήσεις, θα υλοποιηθούν και ποια θα μείνουν στα χαρτιά.
Το ομόλογο της Alpha
Ούτε 50, ούτε 100, ούτε 200 αλλά σχεδόν 400 ολόκληρες μονάδες βάσης υποχώρησε το spread της νέας ομολογιακής έκδοσης της Alpha Bank σε σχέση με την προηγούμενη που η τράπεζα επαναγόρασε. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,308% και αποτελεί το χαμηλότερο καταγεγραμμένο για ομολογίες Tier II μακροχρόνιας διάρκειας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα.
Η εντυπωσιακή αυτή υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στην ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank αντανακλά πολλά πράγματα: τη δραστική αποκλιμάκωση των συντελεστών κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες και την εγχώρια οικονομία, την ισχυρή πορεία της εγχώριας οικονομίας, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets.
Πάνω από όλα όμως δείχνει τον ούριο άνεμο που έχει γεμίσει τα πανιά της τράπεζας, τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού σχεδιασμού της διοίκησης αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ενίσχυση της μετοχικής παρουσίας της Unicredit στην Alpha.
Άγγιγμα του Μίδα από τον Γουάτσα
Το Praktiker ήταν η μόνη επένδυση του Ινδοκαναδού επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα που δεν πήγαινε καλά, σε σχέση βεβαίως με τη Eurobank, τη Μetlen, τη Eurolife κ.α.
Την είχε αποκτήσει το 2014 μέσα από ένα destressed deal καθώς η γερμανική μητρική της Praktiker Hellas είχε τεθεί σε εκκαθάριση. Το τίμημα δεν είχε γίνει γνωστό αλλά είχε κινηθεί κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια το Praktiker έκανε υψηλούς τζίρους αλλά εμφάνιζε είτε οριακά αποτελέσματα, ή ζημιές. Τελικά ήρθε ο Ρουμάνος «Βασιλιάς» του Do It Yourself και έδωσε «ζεστά» 120 εκατ. ευρώ στον Πρεμ Γουάτσα για να το αποκτήσει.
Άργησε, αλλά και εκεί κατάφερε να μετρήσει υπεραξίες ο δαιμόνιος επιχειρηματίας. Η υπομονή άλλωστε ανταμείβεται.
Ο μακροβιότερος γραμματέας
Ένα ρεκόρ έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: έχει τον μακροβιότερο γενικό γραμματέα υπουργείου, τον κ. Αντώνη Οικονόμου.
Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν σαρωτικές αλλαγές στους γενικούς γραμματείς πολλών υπουργείων, ο κ. Αντώνης Οικονόμου, όπως δείχνουν τα πράγματα είναι μάλλον... αναντικατάστατος.
Βρίσκεται στη θέση του γενικού γραμματέα από τις 16 Ιουλίου 2019 – χθες έκλεισε αισίως έξι χρόνια - αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Δηλαδή, ενώ στο υπουργείο έχουν αλλάξει δύο υπουργοί εκείνος είναι σταθερός στη θέση του.
Μάλιστα τα χρόνια 2012 - 2015, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, είχε διατελέσει και Ειδικός Γραμματέας και μετά Γενικός Γραμματέας του υπουργείου.
Φυσικά η εξαετής θητεία του γενικού γραμματέα σε ένα τόσο απαιτητικό και νευραλγικό υπουργείο με δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία, καθώς όπως έχει αποδείξει ο χρόνος ξέρει να χειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις του υπουργείου και των... διαδρόμων του.
Η Centric έγινε επενδυτική εταιρεία
Η Centric είναι μια μικρή εισηγμένη εταιρεία με χαμηλό καθαρό δανεισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ, τζίρο 7 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ - μεγαλύτερα από την κεφαλαιοποίησή της ύψους 33 εκατ. ευρώ - και πολυσχιδείς δραστηριότητες όπως η εν πλω ψυχαγωγία, η οποία αφορά τυχερά παιχνίδια σε πλοία, η εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων σε Μύκονο, Αράχωβα και Μεσσηνία και η ενοικίαση τουριστικών σκαφών.
Αυτό όμως που την ξεχωρίζει είναι το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο στο τέλος του 2024 είχε διαμορφωθεί στα 16,9 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 90% του χαρτοφυλακίου είναι επενδεδυμένο στο εξωτερικό, κυρίως σε βιομηχανικές μετοχές και λιγότερο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθούν τέσσερα άτομα και μέχρι τώρα η διαχείρισή του έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής και οι επιδόσεις του ενίοτε καλύπτουν άλλες δραστηριότητες που υστερούν, όπως τα ακίνητα ή τα σκάφη.
Το 2025 το χαρτοφυλάκιο πλήττεται από την υποχώρηση του δολαρίου, αλλά όπως επισημαίνουν από την εταιρεία θα «βοηθήσει» και φέτος με τα μερίσματά του και τα κεφαλαιακά κέρδη. Η Centric, στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Ροδόλφος Οντόνι, γνωστός από τις δραστηριότητές του στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος, έχει στην κατοχή της και το 16,2% της CD Media.
Η αύξηση κεφαλαίου της Premia Properties
Το χρονικό διάστημα 21-23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Premia Properties ύψους 40 εκατ. ευρώ και με τιμή διάθεσης τα 1,30 ευρώ.
Πρόκειται για συνδυασμένη προσφορά με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές χωρίς δικαίωμα προτίμησης, αλλά και με δικαίωμα προνομιακής κατανομής σε υφιστάμενους μετόχους με αναλογία 0,32 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά.
Τα καθαρά έσοδα της έκδοσης (μετά την αφαίρεση των δαπανών) θα ανέλθουν σε 39 εκατ. και θα αξιοποιηθούν κατά 36 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις σε ακίνητα και κατά 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης. Η μετοχή έκλεισε χθες με απώλειες 1,31% στα 1,3560 ευρώ.
Συνέντευξη Τύπου... εσπρέσο
Την πιο σύντομη συνέντευξη Τύπου για ένα αρκετά σημαντικό θέμα πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος. Η παρουσίαση για την έναρξη του κέντρου ικανοτήτων για ημιαγωγούς στην χώρα μας διήρκεσε λιγότερο από μια στάση για έναν εσπρέσο, καθώς ο χρόνος που της αφιερώθηκε ήταν μόλις 15 λεπτά.
Οι λιγοστές ερωτήσεις που έγιναν απαντήθηκαν όλες από τον πρόεδρο της Hetia Γ. Ζερβάκη, με τον κ. Θεοδωρικάκο να φεύγει από την αίθουσα πριν καν οι παριστάμενοι προλάβουν να σηκωθούν από τις καρέκλες τους.
Σίγουρα ο υπουργός Ανάπτυξης θα είχε κι άλλες συναντήσεις που θα έπρεπε να παρευρεθεί. Αλλά όταν η Ελλάδα γίνεται μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ανάπτυξη της αγοράς ημιαγωγών υποθέτουμε πως ο υπουργός Ανάπτυξης που περιμένει να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, θα μπορούσε να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο.
Ίσως όλα αυτά δείχνουν γιατί η εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς συζητείται τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ακόμα αναζητείται ο «οδικός χάρτης».
Γερμανοί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά λειτουργούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, καθώς πριν μερικές ημέρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την γερμανική εταιρεία TKMS (Thyssenkrupp Marine Systems) για την υλοποίηση προγράμματος Μέσης Ζωής Αναβάθμισης (MLU) για τα ελληνικά υποβρύχια.
Έχει ανακοινωθεί πολλές φορές από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ότι ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα είναι η αναβάθμιση των υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Οπλικά συστήματα άκρως απαραίτητα για την υπεροπλία του Στόλου στο Αιγαίο.
Το σημαντικό όμως της είδησης είναι, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η ΤΚΜS, ότι δεσμεύτηκε για τη δημιουργία και ενσωμάτωση ενός εθνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα που θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολεμικού Ναυτικού.
Οπότε δεν πρόκειται για απλή συνεργασία, αλλά για τη δημιουργία οικοσυστήματος με επίκεντρο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μακάρι πλέον στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας να συμμετέχουν όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.