ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι περικοπές αμοιβών σε τράπεζα, η δυναμική του ΧΑ και η μυστική σύσκεψη για τα ομόλογα

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Αυτή η κρίση ρίχνει πολύ πίσω τις τράπεζες, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της Bank of America, που δείχνουν ότι τα φετινά κέρδη αναθεωρούνται προς τα κάτω («ψαλιδίζονται», κατά το κοινώς λεγόμενο), σχεδόν κατά 64%. Για να φθάσουν στην κερδοφορία που θα είχαν φέτος, αν δεν υπήρχε η κρίση, οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν ως το 2022 ή το 2023.
  • Μέσα στη «μαυρίλα», όμως, των φετινών αναθεωρήσεων στις προβλέψεις για τα κέρδη, υπάρχει μια φωτεινή εξαίρεση, ένα μικρό θαύμα: για την Εθνική, η BofA αναθεωρεί θετικά κατά 101% (!) τις προβλέψεις της, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στα κέρδη από συναλλαγές. Περισσότερα δεν εξηγεί η BofA, όλοι όμως καταλαβαίνουν ότι αυτά τα «κέρδη από συναλλαγές» δεν είναι κάτι άλλο από τα κέρδη που προκύπτουν από τη συμφωνία με το Δημόσιο για την ανταλλαγή του Titlos με κρατικά ομόλογα. Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: οι καλές σχέσεις με το γκουβέρνο δεν πάνε χαμένες.
  • Πάντως, για να τα πούμε όλα, το θαύμα δεν προβλέπεται να κρατήσει πολύ: το 2021, όταν οι άλλες τράπεζες θα βλέπουν την κερδοφορία να ανακάμπτει, τα κέρδη της Εθνικής θα «γκρεμίζονται», σύμφωνα με την BofA, από τα 505 στα 120 εκατ. ευρώ. Τα διαμάντια είναι παντοτινά, τα κέρδη από ομόλογα όχι.
  • Ωστόσο χθες ανάσαναν, επιτέλους, οι μετοχές των τραπεζών μετά από πολλές ημέρες πιέσεων και παρά τα νέα πυρά με τη σημαντική μείωση των τιμών στόχων των μετοχών από την BofA. Σημειώνεται ότι παρά το τσεκούρωμα των τιμών – στόχου, αυτές είναι υψηλότερες των τιμών με τις οποίες διαπραγματεύονται οι συστημικές τράπεζες στο ΧΑ. Ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank, που χθες έκλεισε στα 0,6480 ευρώ και η τιμή στόχος της BofA είναι 0,94 ευρώ και της Eurobank με χθεσινό κλείσιμο στα 0,3560 ευρώ και τιμή στόχο τα 0,52 ευρώ.
  • Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την ανοδική δυναμική της αγοράς, αντίδραση που είναι μεγαλύτερη από όσο αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτη καθώς οι τράπεζες λειτουργούν σαν κόφτης. Ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου ενισχύεται κατά 29,27%, ενώ την ίδια ώρα μετοχές όπως η Coca Cola HBC ενισχύεται κατά +36%, η μετοχή του ΟΠΑΠ +35,8%, η Μυτιληναίος +39,7%, η ΔΕΗ +47,5%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +45,3%, η Βιοχάλκο +52%, η Jumbo με +38% κ.α.   
  • Εκτός κλίματος βρέθηκαν ΑΒΑΞ (-0,21%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,92%).  Είχε προηγηθεί ράλι των δυο μετοχών στον απόηχο των προσδοκιών για την επιτάχυνση των δημοσίων έργων στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Η επιστροφή στην κανονικότητα τροφοδοτεί και το ράλι στις διεθνείς αγορές, με τη Νέα Υόρκη να κλείνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εβδομάδων δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου.
  • Σε έμμεση μείωση αποδοχών προχώρησε μεγάλη τράπεζα, προφανώς λόγω της νέας κρίσης που προκαλεί η επιδημία. Η μείωση γίνεται με τον περιορισμό προνομίων, όπως δαπάνες βενζίνης, πιστωτικές κάρτες κ.α.   
  • Σε τροχιά επανεκκίνησης βρίσκεται η οικονομία και η εικόνα του κέντρου της Αθήνας χθες ήταν χαρακτηριστική: σε δεκάδες εμπορικά καταστήματα, μικρά μαγαζιά, γραφεία κ.α. οι πόρτες ήταν μισάνοιχτες με ανθρώπους να καθαρίζουν, να ξεσκονίζουν, να τακτοποιούν βιτρίνες και εμπορεύματα προετοιμαζόμενοι για την επόμενη ημέρα. Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα!  
  • Scriptor: Το μόνο βέβαιο είναι θα χρειαστούμε πολλά χρήματα, για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της ύφεσης και κυρίως για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μικρή σημασία έχει από πού θα προέλθουν. Εξάλλου, τέτοια εποχή, οι όροι θα είναι ελαφρείς και χωρίς τις «μνημονιακές» ακρότητες. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να τοποθετηθούν με ορίζοντα τη μακρά διάρκεια. Τα ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) είναι η καλύτερη επένδυση. Είναι απλά, έχουν σαφές νομικό καθεστώς και διαθέτουν βαθιά αγορά. Συγκάλεσαν λοιπόν σύσκεψη επενδυτών. Κλήθηκαν οι τράπεζες (αν και δεν έχουν πλέον σημαντικές τοποθετήσεις σε ομόλογα), τα αμοιβαία (αν και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη ρευστότητα). Δεν ήσαν εκεί (επειδή προφανώς δεν εκλήθησαν) οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι οποίες όμως έχουν πολύ σημαντικά διαθέσιμα (μεταξύ 12 και 15 δισ.) και είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν σε τίτλους μακράς διάρκειας και υψηλής εξασφάλισης. Το απαιτούν και οι κανόνες εποπτικής διασφάλισης, όπως θα μπορούσε να εξηγήσει η Τράπεζα Ελλάδος, επίσης παρούσα στη σύσκεψη. Κάποιοι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστημιακά τους βιβλία για να θυμηθούν ποιοι είναι οι συντελεστές των αγορών κεφαλαίου και χρήματος.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο χρυσός χορηγός της Εθνικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ξύπνημα» των blue chips

Το μαξιλάρι κερδών που πρόσφερε το Δημόσιο στην Εθνική, οι επενδυτές που βγήκαν στο ΧΑ, η απουσία διαλόγου για το σχέδιο ανάκαμψης και η «βουτιά» της Ελλάδας στη λίστα του Bloomberg για την πανδημία.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.