ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

H έξοδος επενδυτών από την Aegean, το distress deal της Εθνικής και ο τέταρτος «παίκτης» της κινητής

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ισχυρές αναταράξεις, παρουσίασε χθες η μετοχή της Aegean η οποία έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες -8,66%. Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο για τους μετόχους της εταιρείας, καθώς η διοίκηση της Aegean επιδιώκει να εξασφαλίσει κρατική βοήθεια, αποκλείοντας όμως κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Το πρόβλημα για την Aegean βέβαια είναι ότι αυτή ζητάει λεφτά, οπότε το να θέτει όρους δεν έχει και πολύ νόημα. Η υπόθεση έχει δρόμο και, όπως πάντα, τους όρους τους διαμορφώνει η πραγματικότητα, όχι οι επιθυμίες των εμπλεκομένων μερών.
  • Σε ό,τι αφορά το μετοχολόγιο της εταιρείας, φαίνεται ότι ξένα χαρτοφυλάκια που ήταν τοποθετημένα στην εταιρεία αποχώρησαν. Αντίθετα διατηρούν τα ποσοστά τους οι τρεις βασικοί μέτοχοι, Ευτ. Βασιλάκης (36,68%), Οικογένεια Λασκαρίδη και Αχ. Κωνσταντακόπουλος. Σημαντικές θέσεις στη μετοχή της Aegean διατηρούν τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.
  • Ολοκληρώνεται η τιτλοποίηση ICON της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για συναλλαγή υπό πίεση (distress deal), καθώς το τελικό τίμημα θα είναι πάνω από 30% χαμηλότερο της αρχικής τιμής και επιπλέον έχουν αλλάξει πάρα πολλοί όροι. Η Εθνική είπε «ναι» τόσο στην σημαντικά χαμηλότερη τιμή όσο και στους άλλους όρους, καθώς κάτι έπρεπε να κάνει δεδομένης της νέας αναβολής, για 18 μήνες, που εξασφάλισε από την Κομισιόν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
  • Πάντως η διοίκηση της τράπεζας δεν δυσκολεύτηκε να «κάψει» κάποια εκατομμύρια. Βλέπετε, όταν έχεις λάβει ορισμένα «δωράκια», όπως η ανταλλαγή των ομολόγων και η ευνοϊκή ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ μπορείς άνετα να είσαι large.  
  • Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την έλλειψη τέταρτου «παίκτη» στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, που, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι ένας από τους λόγους που έχουμε τόσο ακριβές χρεώσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα δεδομένα της κινητής. Φαίνεται, όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια θεμελιώδη αλλαγή σκηνικού στην αγορά, καθώς το deal των πιστωτριών τραπεζών για την πώληση της Forthnet στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group, που ελέγχεται από το βρετανικό private equity BC Partners, πολύ σύντομα θα έχει οριστικοποιηθεί.
  • Ήδη οι πιστώτριες τράπεζες επισπεύδουν τη μετατροπή ομολογιών της Forthnet σε μετοχές, γιατί η United Group έχει ζητήσει «όλο το πακέτο» της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το deal θα κλείσει μέσα στο καλοκαίρι, αν όχι μέσα στον Ιούνιο, οπότε από το φθινόπωρο θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνιση του τέταρτου παρόχου κινητής (εικονικού, αφού η Forthnet δεν διαθέτει δικό της δίκτυο). Καλά τα νέα για τους καταναλωτές, όχι πολύ καλά για τους τρεις κυρίαρχους «παίκτες» της αγοράς, που είχαν «τσιμεντώσει» εδώ και χρόνια τα μερίδιά τους στην αγορά.
  • Δεν ήταν λίγοι αυτοί που, μεταξύ των πιθανών αιτιών για την πτώση των τραπεζικών μετοχών, ανέφεραν την μείωση των τιμών στόχου που πραγματοποίησε η Goldman Sachs. Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια: στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες μειωμένες τιμές είναι από 100% έως 175% υψηλότερες από τις τρέχουσες τιμές. Συγκεκριμένα η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι 1,37 ευρώ (με σύσταση αγοράς) η οποία χθες έκλεισε στα 0,4980 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 1,91 ευρώ η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στα 0,9240 ευρώ, της Eurobank η τιμή στόχος είναι τα 0,72 ευρώ έναντι 0,3050 ευρώ τρέχουσας τιμής ενώ για την Πειραιώς είναι στα 1,17 ευρώ με 1,020 χθεσινό κλείσιμο.
  • Τα δάνεια πανδημίας από τον ESM είναι φθηνά (με επιτόκιο 0,1%), με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής (δέκα χρόνια) και προσφέρονται, επιβεβαιωμένα πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, χωρίς πρόσθετη επιτήρηση όσων χωρών τα πάρουν. Και τα 3,7 δισ. ευρώ που μπορεί να πάρει η Ελλάδα (2% του ΑΕΠ) μικρό ποσό δεν είναι, ιδιαίτερα όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στα ύψη και αν δανειστεί η κυβέρνηση για 10 χρόνια από την αγορά το επιτόκιο θα είναι είκοσι φορές μεγαλύτερο από αυτό του ESM.
  • Έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά για κάποιο μυστηριώδη λόγο, που δεν εξηγείται με σαφήνεια από το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική απάντηση στα φθηνά δάνεια του ESM είναι... «να λείπει». Στο εξής, όμως, αρχίζει να γίνεται πολιτικά δύσκολη αυτή η άρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κ. Πετρίδης, δήλωσε ευθαρσώς ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει δάνειο πανδημίας από τον ESM. Αν οι Κύπριοι αδελφοί μας δεν έχουν ενδοιασμό να πάρουν το δάνειο, ούτε φοβούνται... δαίμονες μνημονίων και επιτήρησης, θα πρέπει να ψάξει καλύτερα το υπουργείο Οικονομικών να βρει μια απάντηση που να εξηγεί γιατί εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε ακριβά δάνεια από την αγορά, λέγοντας «όχι» στο φθηνό χρήμα του ESM. Γιατί αυτό θα είναι ένα ελάχιστα ηρωικό και αρκετά ακριβό «όχι».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.