ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι «επιθετικές» προβλέψεις της Πειραιώς και η τρέλα με τις εισφορές

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του Ομίλου Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το στίγμα της διοίκησης της τράπεζας για το πού είμαστε, πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και ποια τα επόμενα βήματα.
  • Στο κρίσιμο ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας στο χαρτοφυλάκιο δανείων είδαμε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις από τις συστημικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο: η Εθνική Τράπεζα, εκμεταλλευόμενη και τα υψηλά έκτακτα κέρδη προχώρησε σε μεγάλες προβλέψεις (486 εκατ. ευρώ έναντι 105 εκατ. στο δ’ τρίμηνο του 2019), η τακτική της Alpha Bank ήταν πολύ ηπιότερη (307,4 εκατ. ευρώ έναντι 244,8 εκατ. στο δ’ τρίμηνο του 2019), ενώ η Eurobank προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων. Μένει να δούμε την τακτική της Τράπεζας Πειραιώς στο ζήτημα των προβλέψεων με πιθανότερο ενδεχόμενο μια εμπροσθοβαρή, μεγάλη αύξηση των προβλέψεων.
  • Αύριο, με επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν τη συνέχεια της καλής πορείας του τέταρτου τριμήνου. Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα της ΔΕΗ περιμένουν μια πολύ καλή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) η οποία κατά το δ' τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στα 236,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε στο 70% των EBITDA της ΔΕΗ για όλο το 2019.
  • Αλλαγές φέρνει ο Ιούνιος στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, θα αναλάβει καθήκοντα πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, καθώς και τα νεοκλεγέντα μέλη αυτής: Δημήτριος Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank και Κωνσταντίνος Κάμαρης, Γενικός Διευθυντής της HSBC.
  • Έχοντας αφήσει πίσω και αυτή την αναδιάρθρωση του MSCI που προκάλεσε νέες πιέσεις στις τράπεζες, πολλοί περιμένουν ότι επιτέλους το ΧΑ θα μπορέσει να συντονιστεί καλύτερα με τα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται έντονα ανοδικά, σαν να έχει βρεθεί το εμβόλιο και ο κορονοϊός έχει περάσει στην ιστορία.
  • Δεν ξέρω τι λένε οι ταλαντωτές και η ακολουθία των αριθμών Fibonacci, αυτό που βγάζει μάτι όμως είναι το πόσο πίσω έχει μείνει η εγχώρια αγορά. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες κατά -28,8%, ο FTSE Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -31,6%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά -62,6%. Την ίδια στιγμή οι απώλειες του DAX, από την αρχή του έτους, είναι στο -12,5%, η Ιταλία στο -22,6%, ο δείκτης Stoxx 600 -15,7%, ενώ στις ΗΠΑ ο S&P500 υποχωρεί κατά -5,8%, ο Dow Jones κατά -11,1% ενώ ο NASDAQ ενισχύεται κατά 5,8%. Ανάλογη είναι και η εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων.
  • Σήμερα παραδίδεται η πρώτη πυραυλάκατος από τις δύο που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ και η δεύτερη πυραυλάκατος αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο αν και είναι έτοιμη μόλις κατά 70%. Όσο προχωράμε προς την ολοκλήρωση της δουλειάς του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο αυξάνεται και η πίεση προς την πλευρά Ταβουλάρη να δώσει τέλος στις παρελκυστικές τακτικές και να προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης του ναυπηγείου. Έξαλλου, τις επόμενες μέρες αναμένεται η απάντηση της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Development Finance Corporation - DFC), για το αν θα στηρίξει το εγχείρημα της ONEX χρηματοδοτικά. Στα μέσα Μαΐου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησε το θέμα σε τηλεδιάσκεψη με τους Αμερικανούς και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένονται οι αποφάσεις τους.
  • Scriptor. Στα λογιστήρια κάνουν και ξανακάνουν τον ακόλουθο υπολογισμό. 'Eστω καθαρή αμοιβή €1.000. Οι ασφαλιστικές κρατήσεις είναι 280 (εργοδότη) + 160 = 440. Διαιρούν το ποσό των 1.440 με τις 200 ώρες που είναι η μηνιαία εργασία και βγάζουν 7,2 ευρώ/ώρα. Αν μειωθεί η απασχόληση κατά 50%, τότε η καθαρή αμοιβή είναι 500 ενώ οι κρατήσεις δεν αλλάζουν, άρα σύνολο 940 δηλαδή 9,4 €/ώρα. Ακριβότερο! Όπως είναι επόμενο πολλοί εργοδότες σκέφτονται πως είναι καλύτερο να μείνουν με μικρότερο προσωπικό (άρα απολύσεις...) που θα δουλεύει πλήρες ωράριο. Θα δούμε τι θα γίνει. Αν μάλιστα προσθέσετε στο «μισό κόστος» όσα πληρώνει το κράτος (60%) τότε το κόστος για μισή δουλειά πηγαίνει στα 12,4 €/ώρα ή 1.240 το μήνα, που είναι το 86% του πλήρους κόστους για πλήρη (μηνιαία) εργασία. Μπερδεψοδουλειές.
  • Οι εφετινές ιδιαίτερες συνθήκες επιτάσσουν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς συνωστισμό και η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην εφαρμογή ειδικών κινήτρων στο προσωπικό του ομίλου ώστε να λάβει την καλοκαιρινή άδεια νωρίς ή τον Σεπτέμβριο, εκτός δηλαδή της high season περιόδου. Έτσι, οι εργαζόμενοι που θα πάρουν άδεια από τώρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο θα πάρουν μία επιπλέον ημέρα άδειας για κάθε πέντε ημέρες που θα δηλώσουν. Με την κίνηση αυτή η Πειραιώς επιδιώκει να ενισχύσει και τις τουριστικές επιχειρήσεις που ξεκινούν τη λειτουργία τους.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ευχαριστίες Χαντζηνικολάου στην ΤτΕ, τα φάουλ Τσούρντα και η BlackRock

Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ για τις συστημικές λύσεις στα «κόκκινα», γιατί ο πρόεδρος του ΤΧΣ παρεμβαίνει στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και πώς εξηγείται ότι η BlackRock επενδύει περισσότερα στην Ελλάδα από την Τουρκία.