ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φώτο: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Credits: SOOC

Περί αμοιβών Απ. Βακάκη, η ΕΚΤΕΡ στους «μεγάλους» και η μπηχτή Μητσοτάκη

Η υπερβολική κριτική για τις αμοιβές Βακάκη, η ΕΚΤΕΡ στο κλαμπ των μεγάλων, η μπηχτή Μητσοτάκη προς Σαμαρά, το άδειασμα του δημάρχου και το βήμα σημειωτόν για τα έργα αποθήκευση ενέργειας.

Εντάξει ο Απόστολος Βακάκης δεν είναι από τους πιο εύκολους ανθρώπους, ούτε διακρίνεται για την ικανότητά του να μαγεύει τα πλήθη και να κερδίζει τους συνομιλητές του. 

Ωστόσο το να τον κατηγορεί κανείς ότι οι αμοιβές που λαμβάνει από την Jumbo είναι υπερβολικές, ε είναι κάποως υπερβολικό. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Jumbo, όπου δημοσιεύονται τα έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης, η ISS, δηλαδή ο διεθνής σύμβουλος ψήφου θεσμικών επενδυτών, εξέτασε τις αμοιβές της Jumbo και τις βρήκε αδικαιολόγητα υψηλές!

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Ποια είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης; Έχει δει αμοιβές άλλων εισηγμένων; Έχει δει τι bonus έχουν πάρει μέτοχοι σε εταιρείες με ζημιές;

Περί τις 700 χιλ. ευρώ θα πάρει για το 2025 ο Απόστολος Βακάκης και ο όμιλος είχε κέρδη 320 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα βγάλει περίπου άλλα τόσα. Είναι πολλά;

Ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda, για παράδειγμα, λαμβάνει 1,97 εκατ. ευρώ και οι μέτοχοι έχει ξεχάσει από πότε έχουν να δούν μέρισμα.

Ο Βασίλης Φουρλής παίρνει κάτι παραπάνω από τον κ. Βακάκη και η κερδοφορία των δύο εταιρειών είναι η μέρα με τη νύχτα.

Στην Prodea ο Αριστοτέλης Καρυτινός παίρνει 1,7 εκατ. ευρώ και στο Ιατρικό Αθηνών υπάρχει bonus τριών μισθών για κάθε έτος που ήταν πρόεδρος ο Γ. Αποστολόπουλος, ως μπόνους αποχώρησης, και η αμοιβή του ήταν 4,2 εκατ. ευρώ.

Προφανώς και δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε τον δικηγόρο του κ. Βακάκη. Θα μπορούσαμε, άλλωστε, να του προσάψουμε πολλά, όπως ότι δεν κάνει αγορές ιδίων μετοχών, αν και το ταμείο είναι γεμάτο, πως έχει αφήσει γενικότερα τη μετοχή να σέρνεται.

Αλλά κάπου να συνεννοούμαστε.


Στο κλαμπ των μεγάλων η ΕΚΤΕΡ

Στην ελίτ του κατασκευαστικού κλάδου σκαρφάλωσε, χθες, η ΕΚΤΕΡ του έμπειρου μηχανικού Αθανάσιου Σίψα, που εδώ και μια τετραετία είχε βάλει στόχο την απόκτηση εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης.

Η ετυμηγορία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν θετική κι έτσι η ΕΚΤΕΡ μπήκε επισήμως στην ομάδα των μεγάλων εργολάβων.

Η κατασκευαστική εταιρεία, που κατέγραψε το 2025 κύκλο εργασιών 95,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 10,8%, και EBITDA 16,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην 50ετή ιστορία της.

Έχοντας πιάσει μέσα στο εξάμηνο του 2026 ανεκτέλεστο άνω των 200 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ που ήταν στο κλείσιμο του 2025, η απόκτηση του πτυχίου 7ης τάξης αναβαθμίζει τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Όπως επισήμανε, όμως, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σίψας Μπούζας, στόχος είναι η λελογισμένη ανάπτυξη, ενώ δεν αποτελεί αυτοσκοπό το «χτίσιμο» τζίρου δισεκατομμυρίων.

Στόχος είναι ένας κύκλος εργασιών της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και η διατήρηση του περιθωρίου EBITDA στα επίπεδα του 15%.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο η εταιρεία έχει υπογράψει, διά της κοινοπραξίας Intrapower-ΕΚΤΕΡ (50%)-KLX AIRPORT, το bridge agreement για τις μελέτες και τον αρχικό σχεδιασμό της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Καλαμάτας, μέχρι την υπογραφή της κύριας σύμβασης με τον νέο παραχωρησιούχο, καθώς και την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό, έναντι 33,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).


Η μπηχτή Μητσοτάκη

Έμπλεη προεκλογικών μηνυμάτων αλλά και αιχμών ήταν η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βόρεια Εύβοια.

Κατά τα εγκαίνια του δρόμου Ροβιές - Ήλια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση της κυβέρνησης του πατρός του το 1993.

«Είναι για μένα μεγάλη τιμή να μπορώ να συνδέω το όνομά μου με σημαντικά έργα υποδομής της Εύβοιας, γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το καλοκαίρι -αν δεν κάνω λάθος- του 1993, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση, έτσι όπως έπεσε, να εγκαινιάζει τη γέφυρα της Χαλκίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά οράται ως μια σαφής αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά.


Ανάκαμψη και ετοιμότητα

Στη συνάντηση που είχε με πολίτες στους Ωραίους, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι -πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή- η Βόρεια Εύβοια έχει ανακάμψει.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσπάθησε να ξορκίσει το σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ζητώντας ετοιμότητα από τους πολίτες για τις κάλπες την άνοιξη του 2027.

«Εμείς δεν σταματάμε και δεν περιμένουμε όπως κάποιοι άλλοι την προεκλογική περίοδο για να βρεθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας. Είμαστε παρόντες, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστώ για τον αγώνα που θα δώσετε για τρίτη αυτοδύναμη θητεία της Ν.Δ.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κατανοητό. Προεκλογικό mood on!


Άδειασμα δημάρχου

Στην υπόθεση της δολοφονίας ενός 20χρονου στο φάσμα του αυτισμού, στο Άργος, από αστυνομικά πυρά, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Στρατός Σιμόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση δύο στρατιωτικών συμβάσεων (με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο).

Ο “γαλάζιος” βουλευτής εστίασε στις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Άργους – Μυκηνών (και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ), Γιάννη Μαλτέζου, ο οποίος, λίγο - πολύ, επιτέθηκε στη μητέρα του θύματος γιατί… επέτρεπε στο παιδί της να κυκλοφορεί.

Ο κ. Σιμόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του δημάρχου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κοινωνίας δεν είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά το πώς θα ζουν καλύτερα εντός αυτής.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι η τραγική αυτή υπόθεση έχει ορισμένες διαστάσεις που τείνουν να ξεχαστούν: ότι ο άτυχος νέος δεν σταμάτησε σε αστυνομικό έλεγχο, εμβόλισε περιπολικά, προσπάθησε να διαφύγει του ελέγχου ενώ είχε μαζί του, και τα οποία πέταξε, όπλα έστω και αν αυτά ήταν ρέπλικες. 


Διαγραφή;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, που ακολούθησε στο βήμα της Βουλής, επιδοκίμασε την παρέμβαση του συναδέλφου του.

Όπως είπε, “ήταν ο μόνος που βρήκε το θάρρος από τη ΝΔ να μιλήσει για τις μισαναπηρικές αντιδράσεις του δημάρχου του Άργους”.

Στη συνέχεια, ο κ. Μάντζος ρώτησε εάν η ΝΔ θα διαγράψει από το κόμμα της τον δήμαρχο.

Μια ανάσα από τις εκλογές, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο.

Γι' αυτό και τέτοια σιωπή από το Μαξίμου.


Στον... πάγο η αποθήκευση στις επιχειρήσεις

Η πορεία του προγράμματος «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με δημοσιογράφους, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εξαπολύουν σφοδρή κριτική για τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Όπως επισημάνθηκε, η προθεσμία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη λίστα των δικαιούχων.

Οι συνεχείς παρατάσεις που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος στα 25 εκατ. ευρώ, έχουν εντείνει τον προβληματισμό στην αγορά.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, υπάρχει πλέον σοβαρός φόβος ότι ακόμη και τα διαθέσιμα κονδύλια δεν θα απορροφηθούν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο δημόσιο χρήμα.

«Να μας πει κάποιος τι γίνεται. Δεν μπορεί να χάνονται δημόσιοι πόροι και να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου.

Μάλιστα, η εικόνα του προγράμματος χαρακτηρίστηκε ως «ρεκόρ αποτυχίας» των τελευταίων 20-30 ετών, αποτυπώνοντας τη δυσαρέσκεια του κλάδου για μια δράση που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει εγκλωβισμένη στις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία.


Διαψεύδει τις φήμες για πώληση σε Ισραηλινούς η διοίκηση της ΕΖΑ

Αρνήθηκε τις φήμες περί πώλησης της ΕΖΑ στην ισραηλινή Blu Capital, ο CEO της ελληνικής ζυθοποιίας, Ν. Ασπιώτης. 

Για την ακρίβεια δεν ήθελε καν να σχολιάσει τη σχετική φημολογία παρά τις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Ο κ. Ασπιώτης ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στην εταιρεία συνεχώς ακούγονται φήμες για ανθρώπους που έρχονται και θα έρθουν», διαψεύδοντας κάθε πιθανότητα να έχει προχωρήσει το deal.

«Έχουμε απαντήσει και εγγράφως ότι δεν έχουμε πουληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αποστάσεις Πειραιώς από δημοσιεύματα

Αποστάσεις από δημοσιεύματα που την εμπλέκουν σε deal εξαγοράς του ΙΑΣΩ πήρε η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζας τονίζει: «Σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ" και ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας "ολοκληρώνει την εξαγορά του ΙΑΣΩ", θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η Τράπεζα Πειραιώς γενικά δεν σχολιάζει φήμες· επιθυμεί ωστόσο να τονίσει ότι το δημοσίευμα δεν είναι ακριβές ως προς το ρόλο που της αποδίδεται. Η Τράπεζα αρνείται ότι αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος ή αποκτώσα στην φερόμενη συμφωνία «εξαγοράς του ΙΑΣΩ», όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα. 

Ομοίως, οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδιο δημιουργίας εκτεταμένου ιδιόκτητου δικτύου Μονάδων Υγείας από την Τράπεζα Πειραιώς ή την Εθνική Ασφαλιστική μέσω εξαγορών, δεν αντικατοπτρίζει τις προθέσεις της Τράπεζας για το ορατό μέλλον.

Πέραν της ανωτέρω διευκρίνισης στα όσα την αφορούν, η Τράπεζα απέχει από κάθε άλλη τοποθέτηση σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν ιδιωτικές συναλλαγές τρίτων επενδυτών».


Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δύσκολη η διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως για την Ελλάδα η προστασία πόρων συνοχής και αγροτικής πολιτικής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.