Φώτο: ΑΠΕ

Το Galaxy, οι αποζημιώσεις της Ελευθεροτυπίας και το άνοιγμα των σχολείων στο «παρά ένα»

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σε μπαράζ διαβουλεύσεων με τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές για το Project Galaxy, την τιτλοποίηση δηλαδή «κόκκινων» δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της Cepal, βρίσκεται η διοικητική  ομάδα της Alpha Bank, με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
  • Παρά τη δύσκολη συγκυρία, στο στρατηγείο της Alpha Bank στην Οδό Σταδίου είναι εμφανής η αισιοδοξία και η πίστη στην επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, πίστη που τροφοδοτείται τόσο από το ενεργό ενδιαφέρον των επενδυτών, όσο και από την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως η προετοιμασία για το carve-out, δηλαδή του εταιρικού μετασχηματισμού, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία.
  • Οι άνθρωποι της Alpha δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμπλοκών, όπως είχε συμβεί στη διαπραγμάτευση της Eurobank με την Pimco. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία, όπου όλα τα δεδομένα είναι στο τραπέζι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει βάσει αυτών να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και η τράπεζα θα επιλέξει. Δηλαδή δεν θα υπάρξει γύρος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, όπως έγινε με την Pimco.
  • Και ενώ η Alpha πατάει γκάζι για το Galaxy, μαθαίνω ότι η διοίκηση αποφάσισε την απόσυρση της τράπεζας από την εκδίκαση της ανακοπής για τη διανομή των ποσών από τον πλειστηριασμό του παλαιού κτιρίου της Ελευθεροτυπίας στον Νέο Κόσμο.
  • Το ζήτημα είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου, καθώς μετά την αλλαγή του πτωχευτικού από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, αποφάσεις δικαστηρίων και η νομολογία του Αρείου Πάγου δημιουργούσαν τα αναγκαία ερείσματα για την προσφυγή των Τραπεζών εναντίον του πίνακα διανομής. Τελικά, με τροπολογία στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, η Πολιτεία ήρθε να ερμηνεύσει τον νόμο υπέρ των εργαζομένων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στο νομικό τμήμα της τράπεζας να εισηγηθεί υπέρ της απόσυρσης από την ανακοπή.
  • Είναι βέβαιο ότι την επιλογή της Alpha θα ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς, στην ίδια υπόθεση.
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη χθεσινή αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, μετά το διπλωματικό μαραθώνιο, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Υπογραμμίζεται ότι η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας.
  • Το ΧΑ έδειξε σημεία αφύπνισης την προηγούμενη εβδομάδα και διάθεσης να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα ή, πιο σωστά, να καλύψει μέρος των μεγάλων απωλειών που τροφοδότησε η πανδημία. Η χθεσινή εξέλιξη με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΧΑ στα νέα.  
  • «Είμαστε έτοιμοι για όλα, ό,τι και να γίνει στα σχολεία», δήλωσε χθες σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η κυρία υπουργός φαίνεται ότι προετοιμαζόταν τόσο εντατικά «για όλα τα ενδεχόμενα» που παραλίγο να ξεχάσει ότι σήμερα ανοίγουν τα σχολεία. Οι οδηγίες του υπουργείου για το σημερινό ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και τον Αγιασμό, έφτασαν στα σχολεία αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μετά τη λήξη της βάρδιας των εκπαιδευτικών! Έτσι, το Σαββατοκύριακο έτρεχαν οι διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές για να μάθουν τι θα γίνει σήμερα.
  • Θυμάστε το Brexit; Τον τρόμο που προκαλούσε το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit; Τις μακροσκελείς αναλύσεις των αναλυτών για τις μεγάλες επιπτώσεις του Brexit στις οικονομίες; Τα πάνω – κάτω των αγορών στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βρετανίας;  Δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα του κορονοϊού ή απλή πολιτική κόπωση, αλλά πάντως σήμερα κανένας δεν ασχολείται με το Brexit εκτός από τους Βρετανούς, με τον Μπ. Τζόνσον να κατηγορεί την Ε.Ε. ότι απειλεί τη χώρα του και να ξιφουλκεί κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.