ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αποκαλύψεις Στουρνάρα, το απαραίτητο ATARAX και η κυπριακή κίνηση της Alpha

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Άγνωστες πτυχές και λίαν ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την «ηρωική» μπλόφα Τσίπρα – Βαρουφάκη και τις δραματικές ημέρες του 2015 θα περιλαμβάνει η σημερινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινου, η «Τελευταία Μπλόφα», που πραγματοποιείται το απόγευμα. 
  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο και όσες - όσοι δεν το έχετε διαβάσει να το κάνετε το γρηγορότερο. Συνίσταται η ανάγνωση του βιβλίου να συνδυαστεί με ATARAX. Εκτός αν πρόκειται για γνήσιους πιστούς του μεγάλου διαπραγματευτή, για τους οποίους απαιτείται άλλη φαρμακευτική αγωγή. 
  • Χωρίς πολλά λόγια η νέα διοίκηση της Alpha Bank προχωρά με ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της τράπεζας βρέθηκε στην Κύπρο. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την μεταφορά και διαχείριση NPLs των κυπριακών θέσεων του ομίλου σε εξειδικευμένη εταιρία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία είναι μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού του ομίλου ενώ εντατικά δουλεύεται η μεγάλη συναλλαγή για την Ελλάδα, ενσωματώνοντας  τις πρόσφατες εξελίξεις με το σχέδιο «Ηρακλής». Σημειώνεται ότι το project Orion, που αφορά την τιτλοποίηση και πώληση στεγαστικών δανείων αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.
  • Πολλά αλλάζει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, όσον αφορά τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Πολύ απλά, αν μια τράπεζα θέλει να εξασφαλίσει την κρατική εγγύηση για τις τιτλοποιήσεις της, θα είναι υποχρεωμένη είτε να έχει αναθέσει την είσπραξη των δανείων που θα τιτλοποιηθούν σε οίκο εγνωσμένης αξίας, ή να αποσπάσει το δικό της τμήμα διαχείρισης απαιτήσεων και να το πουλήσει σε τέτοιο οίκο, ο οποίος θα έχει και τον έλεγχο της νέας εταιρείας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη κινηθεί η Eurobank και η Πειραιώς, οπότε μένει να δούμε τα βήματα που θα κάνουν Εθνική και Alpha.
  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την διάθεση του ομολογιακού δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα που θα αντληθούν τα 60 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε νέες επενδύσεις ενώ τα 90 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων. Το όφελος για την εταιρία και ευρύτερα τον όμιλο θα είναι μεγάλο καθώς το επιτόκιο της προηγούμενης ομολογιακής έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 3,85% και τώρα η νέα έκδοση εκτιμάται ότι θα «σπάσει», και μάλιστα με άνεση, το όριο του 3%.
  • Ισχυρή αντίδραση σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ την περασμένη Παρασκευή με +4,33% μετά από τη μεγάλη πτώση τις προηγούμενες εβδομάδες. Η μετοχή από το επίπεδο των 2,19 ευρώ που βρίσκονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 1,66 ευρώ (8/10) σημειώνοντας πτώση 24%, προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 5%.
  • Για την MLS τα πολλά σχόλια μάλλον είναι περιττά. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρία έχει υπερδανειστεί και ότι έχει ξοδέψει πολλά λεφτά για να αναπτύξει ένα προϊόν (MAIC) χωρίς καμία πρόνοια για το πώς θα το προωθήσει στην αγορά. Και τώρα τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ας ελπίσουμε ότι η εταιρία εργάζεται εντατικά στο να θεραπεύσει το βασικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη κεφαλαίων, με ουσιαστικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις. Διότι αν οι λύσεις που εξετάζονται είναι τύπου «ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ», τότε τα μπλεξίματα θα έχουν συνέχεια. Όχι ότι έχει τίποτα το κακό το πακέτο Γιούνκερ, κάθε άλλο, απλά η ένταξη απαιτεί πολύ χρόνο, χρόνο που δεν έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της MLS.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Intracom Vs Ideal, τα σκληρά διλήμματα της Κίνας, οι επιτοκιακές ζημιές και η ΤτΕ

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές, αποφεύγει τις ζημιές, το crash test των αποτιμήσεων δύο private equity, η τελική ευθεία του deal Ελλάκτωρ - Motor Oil και «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κινεζική ηγεσία.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ερωτήματα για το deal της Viva, η διαχείριση κρίσεων αλά ελληνικά και η βύθιση στο ΧΑ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan, το σχέδιο κράτους και Αττικής Οδού για την κακοκαιρία που θάφτηκε στο χιόνι, οι βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο και το ενθαρρυντικό μήνυμα από τη Wall Street.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.