ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αποκαλύψεις Στουρνάρα, το απαραίτητο ATARAX και η κυπριακή κίνηση της Alpha

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Άγνωστες πτυχές και λίαν ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την «ηρωική» μπλόφα Τσίπρα – Βαρουφάκη και τις δραματικές ημέρες του 2015 θα περιλαμβάνει η σημερινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινου, η «Τελευταία Μπλόφα», που πραγματοποιείται το απόγευμα. 
  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο και όσες - όσοι δεν το έχετε διαβάσει να το κάνετε το γρηγορότερο. Συνίσταται η ανάγνωση του βιβλίου να συνδυαστεί με ATARAX. Εκτός αν πρόκειται για γνήσιους πιστούς του μεγάλου διαπραγματευτή, για τους οποίους απαιτείται άλλη φαρμακευτική αγωγή. 
  • Χωρίς πολλά λόγια η νέα διοίκηση της Alpha Bank προχωρά με ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της τράπεζας βρέθηκε στην Κύπρο. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την μεταφορά και διαχείριση NPLs των κυπριακών θέσεων του ομίλου σε εξειδικευμένη εταιρία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία είναι μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού του ομίλου ενώ εντατικά δουλεύεται η μεγάλη συναλλαγή για την Ελλάδα, ενσωματώνοντας  τις πρόσφατες εξελίξεις με το σχέδιο «Ηρακλής». Σημειώνεται ότι το project Orion, που αφορά την τιτλοποίηση και πώληση στεγαστικών δανείων αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.
  • Πολλά αλλάζει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, όσον αφορά τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Πολύ απλά, αν μια τράπεζα θέλει να εξασφαλίσει την κρατική εγγύηση για τις τιτλοποιήσεις της, θα είναι υποχρεωμένη είτε να έχει αναθέσει την είσπραξη των δανείων που θα τιτλοποιηθούν σε οίκο εγνωσμένης αξίας, ή να αποσπάσει το δικό της τμήμα διαχείρισης απαιτήσεων και να το πουλήσει σε τέτοιο οίκο, ο οποίος θα έχει και τον έλεγχο της νέας εταιρείας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη κινηθεί η Eurobank και η Πειραιώς, οπότε μένει να δούμε τα βήματα που θα κάνουν Εθνική και Alpha.
  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την διάθεση του ομολογιακού δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα που θα αντληθούν τα 60 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε νέες επενδύσεις ενώ τα 90 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων. Το όφελος για την εταιρία και ευρύτερα τον όμιλο θα είναι μεγάλο καθώς το επιτόκιο της προηγούμενης ομολογιακής έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 3,85% και τώρα η νέα έκδοση εκτιμάται ότι θα «σπάσει», και μάλιστα με άνεση, το όριο του 3%.
  • Ισχυρή αντίδραση σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ την περασμένη Παρασκευή με +4,33% μετά από τη μεγάλη πτώση τις προηγούμενες εβδομάδες. Η μετοχή από το επίπεδο των 2,19 ευρώ που βρίσκονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 1,66 ευρώ (8/10) σημειώνοντας πτώση 24%, προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 5%.
  • Για την MLS τα πολλά σχόλια μάλλον είναι περιττά. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρία έχει υπερδανειστεί και ότι έχει ξοδέψει πολλά λεφτά για να αναπτύξει ένα προϊόν (MAIC) χωρίς καμία πρόνοια για το πώς θα το προωθήσει στην αγορά. Και τώρα τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ας ελπίσουμε ότι η εταιρία εργάζεται εντατικά στο να θεραπεύσει το βασικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη κεφαλαίων, με ουσιαστικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις. Διότι αν οι λύσεις που εξετάζονται είναι τύπου «ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ», τότε τα μπλεξίματα θα έχουν συνέχεια. Όχι ότι έχει τίποτα το κακό το πακέτο Γιούνκερ, κάθε άλλο, απλά η ένταξη απαιτεί πολύ χρόνο, χρόνο που δεν έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της MLS.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «ξύλο» μεταξύ Θεσμών – υπ. Δικαιοσύνης και η κόντρα Ζαββού - ΤτΕ

Οι συζητήσεις υψηλής έντασης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι συνεχείς προστριβές του Γ. Ζαββού με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα νέα κενά αέρος για την Aegean και οι απώλειες της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάσμα των αυξήσεων στις τράπεζες και η αγορά με δόσεις στην Ελλάκτωρ

Το έργο των 420 εκατ. ευρώ που προστίθεται στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ψύχραιμη προσέγγιση στη συζήτηση για τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου και τα μυστήρια με τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός, η νέα κατάθεση Τζ. Κουτσολιούτσου και ο άγνωστος «Χ» της Ελλάκτωρ

Πώς προετοιμάζει η PWC την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και ο ρόλος του εφοπλιστή Διαμαντίδη στον «πόλεμο» για την Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.
Kvstas Shmiths, Simitis Kostas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρόβλημα του εντολέα – εντολοδόχου, οι δυσάρεστες αλήθειες Σημίτη και η Ελλάκτωρ

Ο CEO που διαπραγματεύεται μεγάλα deal και διαδίδει ότι θα εργαστεί σε εταιρεία του αγοραστή, οι παρατηρήσεις Σημίτη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ο δυσαρεστημένος μέτοχος της Reds.