ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης. Πηγή: Alpha Bank

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.

Αίσθηση προκάλεσαν χθες οι δομικές διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην Alpha Bank, αλλαγές που αιφνιδίασαν τόσο εκτός όσο και εντός της τράπεζας. Με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας και την επιτάχυνση λήψης αποφάσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, προχώρησε χθες στη διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής και την αναμόρφωση της διοικητικής δομής. Όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης «στο κλείσιμο ενός επιτυχημένου τριετούς κύκλου εξυγίανσης του ισολογισμού μας από τα κόκκινα δάνεια και επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε τη διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής». Πρόσθεσε ότι «απαιτείται το επιχειρηματικό μας μοντέλο να έχει ευελιξία στο σχεδιασμό, υψηλά αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα στη δράση μας».

-- Το ξάφνιασμα της αγοράς αναφορικά με τη διοικητική αναδόμηση της τράπεζας, και μάλιστα ευρείας κλίμακας, αποτυπώνει και μια ακόμα σημαντική διάσταση: τη δυνατότητα του επικεφαλής της Alpha Bank, να αιφνιδιάζει αποφεύγοντας την πεπατημένη.

-- Ολοκληρώνοντας τα της Alpha Bank η στήλη σας ενημερώνει και για μια πολύ πρόσφατη μεταγραφή στελέχους. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Διβριώτη, Chief Retail Officer στην Attica Bank μέχρι πρότινος, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα στην Alpha ως διευθυντής στις Χρηματοδοτήσεις Ιδιωτών.  

-- Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Greenhill, μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ και συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη, εξέδιδε σχεδόν μέρα παρά μέρα μια ανακοίνωση, ενίοτε και δυο, με τις οποίες κατακεραύνωνε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh που έχει σήμερα τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, στελέχη της Ελλάκτωρ κ.ο.κ. Επιθέσεις, αποκαλύψεις, κατηγορίες, σκάνδαλα συνιστούσαν την καθημερινή ατζέντα, ενώ στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας ζούσαμε πολεμικές σκηνές με τους δικηγόρους των δυο μεγαλομετόχων να μαλώνουν σε δημόσια θέα. Αυτά πλέον έχουν σταματήσει. Η ανακωχή ασφαλώς δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Κάποιοι πιθανολογούν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μορατόριο, προσβλέποντας σε ένα μεγάλο κοινό στόχο: την διατήρηση της εκμετάλλευσης της Αττική Οδού, διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιοι άλλοι, όμως, εκτιμούν ότι η ανακωχή δεν είναι ευκαιριακή και ότι κάτι πιο βαθύ «ψήνεται» μεταξύ των δυο πλευρών, εκτίμηση απολύτως λογική, καθώς όλοι να κερδίσουν θέλουν στο επιχειρείν.

-- Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν «ψήνεται» κάτι βαθύτερο μεταξύ των δυο μεγαλομετόχων. Πάντως η μετοχή της Ελλάκτωρ χθες ήταν από τις ελάχιστες που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα αποκομίζοντας εντυπωσιακά κέρδη +4,11%, παρά τη «βύθιση» του Γενικού Δείκτη κατά -2,38%.

-- Και μιας ο λόγος για μετοχές να πούμε ότι η χθεσινή συνεδρίαση μας πήγε πολύ πίσω σε ημέρες και εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε και που ελπίζαμε πως έχουμε αφήσει πίσω. Η αγορά από το ξεκίνημα βρέθηκε σε πορεία ελεύθερης πτώσης παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν είχε καμία σχέση με τη συμπεριφορά της τις προηγούμενες εβδομάδες. Τα επίπεδα των 916 μονάδων, που αποτελούσαν σημαντικό σημείο στήριξης, χάθηκαν χωρίς μάχη και ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 890 μονάδες. Το μόνο παρήγορο ήταν το κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά πάνω από τις 900 μονάδες στις 900,45 μονάδες. Βέβαια η πτώση δεν ήρθε από το πουθενά, είχε προηγηθεί η «βουτιά» των τιμών σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη την περασμένη Παρασκευή, ενώ και χθες οι ξένες αγορές κινήθηκαν νευρικά.

-- Την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες αναλυτικότερα σε αναλυτές. Πέραν της αύξησης του κύκλου εργασιών κατά 28,3%, στα 1,144 δισ. ευρώ και της αύξησης των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 33,7%, στα 323,5 εκατ. ευρώ, αισθητά βελτιωμένα είναι τα καθαρά αποτελέσματα, που σχεδόν τετραπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 49,9 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τριπλάσια τα κέρδη από τον κατασκευαστικό τομέα, στα 52,8 εκατ. ευρώ, όμως «ατμομηχανή» της κερδοφορίας ήταν ο τομέας των ΑΠΕ, με λειτουργικά κέρδη 161,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου. Ο όμιλος βρίσκεται σε έντονη επενδυτική κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 οι επενδύσεις του ανήλθαν σε 245,6 εκατ. ευρώ.

-- Χωρίς να επιτραπεί σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν πραγματοποιήθηκε η χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Attica Bank. Λογικό. Με λειτουργικά έξοδα 1,5 φορά υψηλότερα από τα λειτουργικά έσοδα που οδηγεί σε λειτουργικό αποτέλεσμα -25,1 εκατ. και με την διοίκηση να δηλώνει αδυναμία στην παρούσα φάση «να προβεί σε αξιόπιστη εκτίμηση του ύψους της αξίας των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής σειράς των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, και κατ’ επέκταση στην αξιόπιστη επιμέτρηση του ύψους των επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης», ενώ μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσκολία έγκειται στο ενδεχόμενο να μην πάρουν rating για τον Ηρακλή οι τιτλοποιήσεις, στην παρουσίαση ούτε θα λέγονταν, ούτε θα ακούγονταν ωραία πράγματα. Οπότε λογική και αναμενόμενη αυτή η εσωστρέφεια.

-- Να σημειώσουμε πάντως ότι η Attica Bank είναι η μόνη εισηγμένη τράπεζα που δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν το call των αποτελεσμάτων, ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες εισηγμένες που πράττουν το ίδιο.

-- Με πολύ θετικά σχόλια υποδέχτηκε ο οίκος Moody's την αναγγελία της αύξησης κεφαλαίου των 130 εκατ. ευρώ από την Intralot. Εν ολίγοις, αυτό που λέει ο οίκος είναι ότι με την αύξηση ο όμιλος της Intralot απλοποιεί τη δομή του και αποκτά πρόσβαση στο σύνολο της ρευστότητας από τις αμερικανικές δραστηριότητες, αφού θα αγοράσει το ένα τρίτο των μετοχών της Intralot Inc. χωρίς να αυξήσει το χρέος ή να θυσιάσει μέρος της ρευστότητάς του. Προς το παρόν, η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση σταθερή στο Caa1, αλλά είναι προφανές από τα συμφραζόμενα των χθεσινών της σχολίων ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου είναι πιθανή μια αναβάθμιση.

-- Σήμερα θα ανακοινώσει τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου της εφετινής χρήσεως η Mytilineos.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγορές έρμαιο πολέμου, οι εκλογές, το χάος στα υποθηκοφυλακεία και η Δικαιοσύνη

Τα χρηματιστήρια παγιδευμένα στη συνεχή ροή πληροφοριών από πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η νομοθετική ρύθμιση για το χάος στα υποθηκοφυλακεία και οι ακατάλληλοι δικαστές που διορίζονται στο Δημόσιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρουμανία, η Alpha Bank, η ευκαιρία στο ΧΑ και η Δικαιοσύνη

Η κυβερνητική επίσκεψη στην Ρουμανία, τα σχέδια της Alpha Bank στη χώρα, η ουκρανική κρίση ως ευκαιρία τοποθετήσεων στο ΧΑ, η αμηχανία Μητσοτάκη για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και η «ιστορική» απόφαση για τον Σώρρα.