ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η ονοματολογία του ανασχηματισμού, οι δυσκολίες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η MOH

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • «Ψήνεται» ανασχηματισμός; Έτσι φαίνεται και καλά πληροφορημένες πηγές μάς μεταφέρουν ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη ή Παρασκευή, θα έχουμε ανασχηματισμό τονίζουν. Και όταν λέμε ανασχηματισμό, εννοούμε κανονικό ανασχηματισμό, με πολλές αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία και όχι μόνο. 
 • Δεν ξέρω αν το timing για μια τέτοια κίνηση είναι το κατάλληλο, δεδομένης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά, από την άλλη είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κατάλληλο timing το 2020: Εκτός από τα ελληνοτουρκικά έχουμε και την έξαρση της πανδημίας. Ωστόσο, μια ανανέωση της κυβερνητικής ομάδας είναι επιβεβλημένη. 
 • Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την τελευταία περίοδο είναι πολλά, πάμπολα, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μαξίμου και Χρήστου Σταϊκούρα. Για πολλούς, η έξοδος του κ. Σταϊκούρα από το κυβερνητικό σχήμα είναι δεδομένη.
 • Ωστόσο δεν θα είναι η μόνη μεγάλη αλλαγή. Μετακινήσεις ή ακόμα και έξοδο από την κυβέρνηση, τουλάχιστον όπως ψιθυρίζεται, θα έχουμε για τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη.
 • Οι πληροφορίες θέλουν αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου, με πιθανή μετακίνηση - έξοδο των Γ. Γεραπετρίτη και Ά. Σκέρτσου και την έλευση του Τ. Θεοδωρικάκου.
 • Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και μια μεγάλη έκπληξη: Έκπληξη που θα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στο κυβερνών κόμμα, αναζωπυρώνοντας την εσωκομματική γκρίνια για την αξιοποίηση πολιτικών προσώπων εκτός Νέας Δημοκρατίας. 
 • Disclaimer: Τα παραπάνω συζητούνται μεν, αλλά παραμένουν θεωρίες και μεταξύ θεωρίας και πράξης, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται η άβυσσος.
 • Άλμα +4,97% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ χθες, με την εταιρεία να ανακοινώνει στρατηγική συμφωνία με την ΕDP Renewables. Ωστόσο, διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση δεν κατάφερα να ξεδιαλύνω τι ακριβώς αφορά η στρατηγική αυτή συμφωνία, πού στοχεύει, πόσα κεφάλαια βάζει η ΕDP και πόσα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 
 • «Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για εντελώς νέα projects ή για την ανάπτυξη αιολικών βάση αδειοδοτήσεων που έχει ήδη λάβει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
 • Πολλοί πιστεύουν ότι αφορά το δεύτερο, δηλαδή την ανάπτυξη αιολικών για τα οποία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ήδη εξασφαλισμένες άδειες, αλλά δεν μπορεί με ίδιους πόρους να χρηματοδοτήσει. Την υποψία αυτή φαίνεται να ενισχύει μια ακόμα φράση της ανακοίνωσης, ότι η συμφωνία «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους, με τη διευθέτηση των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών και την υπογραφή των τελικών εγγράφων της συναλλαγής». Είναι πιθανό οι «τεχνικές λεπτομέρειες» να αφορούν τη λήψη έγκρισης από τους ομολογιούχους στους οποίους έχουν προσφερθεί αυξημένες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από τους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας.
 • Μικρή η αντίδραση της μετοχής της ΑΒΑΞ στα πολύ καλά νέα για την ανάληψη της γραμμής 4 του Μετρό, έργο συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στην αγορά ακούγεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα υψώσει εμπόδια (προσφυγή στη δικαιοσύνη) ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ανάθεση και εκκίνηση του έργου. Η μικρή αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι η ανάληψη του έργου είχε προεξοφληθεί, ενώ η αποτίμηση της εταιρίας στα 82 εκατ. ευρώ υπενθυμίζει ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Άλλωστε, έχουν περάσει χρόνια και χρόνια, τουλάχιστον μια 7ετία, από την τελευταία χρήση που η ΑΒΑΞ έκλεισε με κέρδη.
 • Σημειώνω πάντως ότι τον τελευταίο μήνα η μετοχή έχει αποκομίσει κέρδη άνω του 45% και έχει αναρριχηθεί στα υψηλά 52 εβδομάδων. 
 • Κακά μαντάτα για τη μετοχή της Motor Oil, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η οποία έκλεισε χθες κάτω από τα 9 ευρώ, στο χαμηλό ημέρας και σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 52 εβδομάδων. Μέχρι τις 16.30 η εικόνα της ΜΟΗ ήταν θετική, σημειώνοντας μάλιστα άνοδο (έκανε συναλλαγές και στα 9,06 ευρώ), ωστόσο ακολούθησε σφυροκόπημα και η μετοχή έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της κλείνοντας στα 8,8050 ευρώ με απώλειες -2,17%.  
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σφυροκόπημα συνδέεται με την επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI και το φάσμα υποβάθμισης της μετοχής, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε η στήλη από την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Καλές και ευχάριστες είναι οι θριαμβολογίες για την «ψήφο εμπιστοσύνης» της αγοράς ομολόγων στην ελληνική οικονομία, με αφορμή την επιτυχημένη επανέκδοση των 15ετών ομολόγων, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,17%, πολύ χαμηλότερα από το 1,91% της πρώτης έκδοσης, τον Ιανουάριο. Για να πλησιάσουμε, όμως, λίγο και την πραγματικότητα, ας αναρωτηθούμε: Πόσοι πρόθυμοι αγοραστές θα εμφανίζονταν, αν δεν ήξεραν ότι υπάρχει ο μεγάλος και πρόθυμος αγοραστής ελληνικών τίτλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Και πόσοι πρόθυμοι αγοραστές θα εμφανίζονταν, άραγε, αν δεν πρόσφερε η Ελλάδα μια απόδοση αστρονομική για τα δεδομένα αυτής της περιόδου, όπου για να αγοράσεις 15ετές ομόλογο της Γερμανίας πληρώνεις αντί να σε πληρώνουν, αφού η απόδοση είναι αρνητική, στο -0,40%; Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψιν, κάθε φορά που θα φουσκώνουμε από υπερηφάνεια για την «ψήφο εμπιστοσύνης».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί δεν άρεσε η έξοδος Βακάκη και η αναστάτωση από το «κούρεμα» στην Ελλάκτωρ

Ο προβληματισμός της αγοράς για το νέο placement μετοχών από το αφεντικό της Jumbo, οι φόβοι των προμηθευτών της Ελλάκτωρ για απώλειες, η επιτυχία του 30ετούς χάρη στην ΕΚΤ και το σήμα από τη Fed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.
Αλέξης Τσίπρας, Σύριζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το καμπανάκι της Attica Bank, το βιβλίο του Αν. Καλλιτσάντση και η «αλλαγή» Τσίπρα

Τα διδάγματα για τις άλλες τράπεζες από την κατάληξη της τιτλοποίησης Artemis, η εξιστόρηση της τελευταίας διετίας στην Ελλάκτωρ από τον Αν. Καλλιτσάντση, η αναπαλαίωση συνθημάτων του '80 από τον Αλ. Τσίπρα και ο «σκληρός» Χάρης Θεοχάρης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο παρουσιαστής, ο... καλύτερος πτωχευτικός στην Ευρώπη και η Viva

Η αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών για την γκρίνια της Viva, πότε συνεδριάζει το Δ.Σ. της Πειραιώς για τις νέες μετοχές, ο παρουσιαστής που γελοιοποιεί ένα κράτος, οι μεταρρυθμίσεις και το παλιό σοβιετικό ανέκδοτο με τις άρρωστες αγελάδες.