ΓΔ: 1411.49 -0.37% Τζίρος: 82.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
nova
Φώτο: Nova

Οι εκλογές και η οικονομία, η ευγένεια της Nova και οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις εκλογές, την αυτοδυναμία και την επόμενη ημέρα, η ευγένεια της Nova που όμως δεν λύνει προβλήματα, οι συζητήσεις Reggeborgh - Intrakat για την Άκτωρ, η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων και η συμμαχία του Νότου.

Δεν φαίνεται να στολάρει η οικονομία από τη μακρά προεκλογική περίοδο, ούτε από τις αναταράξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό το δυστύχημα στα Τέμπη και η αποδυνάμωση της κυβέρνησης που καθιστά δύσκολη την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Και το χρηματιστήριο αντέδρασε μάλλον ψύχραιμα στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ η διορθωτική κίνηση που σημειώθηκε τον Μάρτιο τροφοδοτήθηκε περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, και τη μίνι τραπεζική κρίση, παρά από τις εγχώριες εξελίξεις. Η άνοδος του ΧΑ την περασμένη Τρίτη, μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, δείχνει ότι η οικονομία και οι επενδυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τον πολιτικό κίνδυνο, δηλαδή δεν φοβούνται για ανατροπές και αναταράξεις τύπου 2015.

-- Για την επόμενη ημέρα των εκλογών δύο είναι τα βασικά στρατόπεδα. Το ένα εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία, ούτε μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, και θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως εκτιμούν, η αυτοδυναμία της ΝΔ ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο στοίχημα, λόγω του εκλογικού νόμου και πλέον μετά την τραγωδία στα Τέμπη η υπόθεση αυτοδυναμία έχει τελειώσει. Σημειώνουν ότι ίσως μια κυβέρνηση συνεργασίας να «δουλέψει» καλύτερα και να βοηθήσει να υπάρξει κάποια συνεννόηση για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Όλα αυτά φυσικά περιλαμβάνουν μια κυβέρνηση που θα προκύψει κατά βάση από τη συνεργασία των μεγάλων κομμάτων, τα οποία μετά και την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ του δευτέρου εξαμήνου του 2015 δεν κρύβουν εκπλήξεις.

-- Στην άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι οποίοι προβλέπουν ότι παρά τις δυσκολίες, τις αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης, τη δεύτερη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Εκτιμούν ότι την πρώτη Κυριακή θα εκφραστεί το συναίσθημα, αλλά τη δεύτερη Κυριακή θα εκφραστεί η λογική. Όπως εκτιμούν, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, την ανεργία να έχει μειωθεί δραστικά, τις επενδύσεις να τρέχουν, το ΧΑ να έχει ξυπνήσει μετά από πολλά χρόνια, τους φόρους να έχουν μειωθεί, την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει την προηγούμενη 2ετία σε τεράστια προγράμματα ενισχύσεων – επιδοτήσεων και με νωπές ακόμα τις μνήμες από το 2015 και τα… νταούλια. οι πολίτες, παρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, τελικώς θα επιλέξουν την ασφάλεια και τη συνέχεια.

-- Το στρατόπεδο της αυτοδυναμίας έχει και δύο ακούσιους υποστηρικτές. Τα δύο όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτός ότι είναι φρέσκια η εμπειρία της διακυβέρνησής του παραμένει καθηλωμένος σε μια ακραία πολωτική στάση χωρίς αφήγημα για το αύριο, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που με τους όρους που θέτει (όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας, όχι τεχνοκράτης), κάνει πολλούς που είναι κοντά στο να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη να το… ξανασκεφτούν.

-- Ασφαλώς υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης του 2012 και της «βουβής» ψήφου που έφερε τα πάνω κάτω στον πολιτικό χάρτη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην πρώτη Κυριακή, καθώς το αποτέλεσμα θα δώσει κατεύθυνση και για τη δεύτερη.

-- Η αλήθεια είναι ότι η ευγένεια σκλαβώνει και είναι τρομερά ανακουφιστικό όταν αντιμετωπίζεις πρόβλημα να ακούς μια ανθρώπινη φωνή να σου λέει «μην ανησυχείτε, θα φροντίσουμε εμείς να επιλυθεί το πρόβλημά σας». Και είναι γεγονός ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης της πρώην Wind, νυν Nova, έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά μετά τη μετοχική αλλαγή. Η υποδοχή των αιτημάτων των πελατών γίνεται με αποτελεσματικότητα και μεγάλη ευγένεια. Το μόνο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι με την καθησυχαστική ευγένεια δεν λύνονται τα προβλήματα και δεν επιλύονται οι βλάβες, βλάβες που συχνά αφήνουν πολλούς χωρίς τηλέφωνο όχι για μέρες αλλά για εβδομάδες… Καλό θα ήταν πριν την αντεπίθεση στην αγορά να έχουν ενισχυθεί και οι πραγματικές υποδομές και λειτουργίες.

-- Ο πρώτος λόγος που οι Ολλανδοί της Reggeborgh, αντί για την Intrakat, είχαν προτιμήσει να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της Άκτωρ με το σχήμα Wade Adams – Δημ. Kούτρα  ήταν ότι εάν γινόταν το deal δεν θα χρειαζόταν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η Wade Adams πρώτη φορά θα αποκτούσε δραστηριότητα στην Ελλάδα.  Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η Intrakat είχε δραστηριότητες και στις παραχωρήσεις και θα ήταν άμεσα ανταγωνιστική προς την Άκτωρ Παραχωρήσεις που θα έμεναν υπό τη σκέπη της Ελλάκτωρ. Ο τρίτος λόγος ήταν η «κακή ψυχολογία» που είχαν οι Ολλανδοί για την τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου από την προηγούμενη κόντρα για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Έτσι, επέλεξαν τη Wade Adams, παρά το γεγονός ότι η προσφορά της Intrakat ήταν καλύτερη.

-- Μετά όμως το ναυάγιο με τη Wade Adams, η Ιntrakat επανήλθε και τώρα έχουμε τους Ολλανδούς που δεν ήθελαν να βλέπουν τους... Μπακοκαϋμενάκηδες -όπως τους έλεγαν υποτιμητικά- να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να μιλάνε για δουλειές, αφού ως γνωστόν το χρήμα ενώνει. Αυτό που προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι οι Ολλανδοί επιθυμούν διακαώς να απεμπλακούν από την Άκτωρ, παρά το γεγονός ότι μετά το ναυάγιο με τη Wade Adams υποστήριζαν ότι δεν τους «χαλάει»  να διατηρήσουν μια δραστηριότητα με 2,8 δισ. ανεκτέλεστο και ότι η τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου έχει βάλει στόχο να γιγαντώσει την Ιntrakat. Τώρα, όσον αφορά το πρόβλημα που ανεδείχθη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Wade Adams, ως προς τον ομαλό διαχωρισμό της κατασκευαστικής δραστηριότητας και των παραχωρήσεων στον όμιλο Ελλάκτωρ, η αγορά εκτιμά ότι αν τα βρουν στο τίμημα, η παρουσία Εξάρχου, που έχει διατέλεσει CEO της Άκτωρ και γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη τον όμιλο, θα αποτελέσει εχέγγυο για να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος.

-- Πάντως καλό είναι να υπογραμμίσουμε αυτό που υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Διότι, αν δει κανείς την πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ, θα νομίζει ότι έχουν πέσει οι υπογραφές και έχουν κατατεθεί και τα χρήματα.

-- Τα εντυπωσιακά κέρδη που έχουν φέρει στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα σχολίασε χθες σε διθυραμβικούς τόνους το Bloomberg. Εδώ υπάρχει ένα μικρό παράδοξο: αν δεν υπήρχε η κατάρρευση του 2010 και το PSI του 2012, που έριξε στα τάρταρα τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπήρχαν και οι τεράστιες συνολικές αποδόσεις (total return) της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τον δείκτη συνολικής απόδοσης που καταρτίζει η S&P Dow Jones, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει σε κάποιον που αγόρασε στις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα μια ετησιοποιημένη απόδοση 11,25%. Η τιμή τους αυξήθηκε αυτή την περίοδο περίπου κατά 166%, καθώς προ δεκαετίας, στον απόηχο της οικονομικής κατάρρευσης και του PSI, είχε πέσει στα 33 σεντς. Όποιος, λοιπόν, είχε το θάρρος να αγοράσει τότε, σε αυτή την εξωφρενικά χαμηλή τιμή, αλλά και να αντέξει να κρατήσει τα ομόλογα στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, κέρδισε μια απόδοση αστρονομική, που μόνο στα όνειρά τους βλέπουν οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος. Αρκεί να πούμε ότι για την ίδια, δεκαετή περίοδο, μια επένδυση σε γερμανικά 10ετή ομόλογα, τα πιο σίγουρα χαρτιά της ευρωζώνης, έφερε στον επενδυτή μια ετησιοποιημένη απόδοση μόλις 0,26%. Δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα είχαν περίπου 43 φορές μεγαλύτερη απόδοση!

-- Μια μίνι συμμαχία του Νότου θέλουν να «στήσουν» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρζια Μελόνι και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα -λέμε «μίνι» γιατί θα λείπει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Θα συναντηθούν πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης για να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις στη συζήτηση που θα γίνει για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Πάντως, δεν θα έχουν πολύ δύσκολη δουλειά. Το κοινό ανακοινωθέν που έχει ετοιμαστεί, το οποίο συμφωνήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup, «δείχνει» με μεγάλη σαφήνεια προς την κατεύθυνση του «ξηλώματος» των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είχε επιβάλει σε άλλες εποχές η Γερμανία. Είναι τόσο «χαλαροί» οι νέοι κανόνες, που ενσωματώνουν ακόμη και την ιδέα ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την Κομισιόν στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των κρατών η εντολή των ψηφοφόρων σε μια κυβέρνηση και ο εκλογικός κύκλος (!). Με αυτά τα δεδομένα -και προφανώς αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη από τους βόρειους στη σύνοδο κορυφής- οι ηγέτες του Νότου μάλλον οδεύουν προς μια άνετη νίκη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο θρίαμβος… Πούτιν στις ευρωεκλογές, το σοκ στη ΝΔ και η φυγή προς τα εμπρός

Τα πολιτικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών, αντεπίθεση της κυβέρνησης για αλλαγή ατζέντας, η αγωνία της φον ντερ Λάιεν, οι αμοιβές... ψυχικής οδύνης της Frigoglass και η αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προοδευτικοί πανηγυρισμοί, παράπονα εργαζομένων και η ανακούφιση των Ολλανδών

Ο πληθωρισμός δηλώσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Ολλανδοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνεδρίαση του ΤΧΣ χωρίς την Εθνική στο «μενού», τα παράπονα των εργαζομένων για τους μισθούς και η αεροπορική σύνδεση με Ινδία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Stefanos έρχεται, ο real ΣΥΡΙΖΑ «φεύγει» και το πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη

Η απότομη προσγείωση της νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ από τη νίκη Κασσελάκη, οι συνεχείς «ατυχίες» του επιτελικού κράτους που απογοητεύουν τους πολίτες, η Ελλάκτωρ μετά την Αττική Οδό και η νέα θυγατρική της Quest με το βλέμμα στην Κωτσόβολος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γιάνης φεύγει, η Ζωή έρχεται, οι ισορροπίες Μητσοτάκη και υπουργικές business

Η αντιπολίτευση που δεν έχουμε ξαναδεί, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί (ξανά) για τη Δημοκρατία, οι κυβερνητικές ισορροπίες, το παράπονο του Δ. Κούτρα και η επιχειρηματική προσπάθεια του Ν. Ταχιάου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συντριβή της τοξικότητας και το ξεφούσκωμα της πολιτικής υστερίας

Ο θρίαμβος Μητσοτάκη και το τέλος της εποχής των άκρων, η ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτυχία των δημοσκόπων, το κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης και ο συστημικός κίνδυνος στις ιχθυοκαλλιέργειες.