ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trump
APE

Ο πλανητάρχης που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και η υπομονή της Ελλάκτωρ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μπορεί να είναι κάπως δύσκολες ημέρες για τους μεγάλους ηγέτες το τελευταίο διάστημα, με την παγκόσμια οικονομία να βαριαναστενάζει, το Brexit, τις εμπορικές διαμαχες, την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και πολλά άλλα, ωστόσο όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο Τραμπ να προτρέψει μέσω twitter ποιον να ψηφίσουν οι Aμερικανοί στο Dancing with the Stars. Προφανώς, ο πλανητάρχης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.
  • Άλλωστε, το πόσο σοβαρά έχει πάρει το ρόλο του φάνηκε και από το μνημειώδες γράμμα που έστειλε στον Ερντογάν και, αν πιστέψουμε όσα λέγονται στην Άγκυρα, κατέληξε απευθείας στο καλάθι σκουπιδιών του παλατιού στην Άγκυρα. «Μην κάνεις τον σκληρό, μην είσαι βλάκας», προτρέπει ο Τραμπ τον Ερντογάν με αυτή την επιστολή, που θυμίζει περισσότερο γράμμα 15χρονου σε συμμαθητή, με τον οποίο μάλωσε στο διάλειμμα του σχολείου. Η επιστολή αρχίζει με την προτροπή «έλα να κάνουμε μια καλή συμφωνία» και με την υπόδειξη στον Ερντογάν να μην αιματοκυλήσει τους Κούρδους, για να μην καταστρέψει και ο Τραμπ την τουρκική οικονομία.Σαν να λέμε «μην βγεις με τη φίλη μου, γιατί κι εγώ θα πάω βόλτα με τη δική σου». Ο Κίσιγκερ έχει πολλά να μάθει από αυτούς τους περίτεχνους διπλωματικούς χειρισμούς... 
trump_letter
  • «Υπομονή» είναι η στάση που – θέλοντας και μη – έχουν επιλέξει στην Ελλάκτωρ, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν κοινό τόπο με την νέα ηγεσία του Υπ. Υποδομών, αναφορικά με το ζήτημα των διοδίων στην Αττική Οδό. Η διοίκηση Καλλιτσάντση εκτίμησε την κατάσταση κι επέλεξε να αποκλιμακώσει την στάση της, σε μια ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στην νέα κυβέρνηση, προχωρώντας σε αναστολή της αναγγελθείσας, πριν από τις εκλογές, αύξησης.
  • Ωστόσο, το ζήτημα της ανάγκης υψηλότερων εσόδων στο μέλλον προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιθυμητή απόδοση του έργου (που σήμερα κινείται πέριξ του 6%, έναντι στόχου για 11%), παραμένει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η επαναφορά των αυξήσεων σε μεταγενέστερο στάδιο, ιδίως αν συνυπολογιστεί και η δηλωμένη πρόθεση του νέου Υπουργού, Κων. Αχ. Καραμανλή και της κυβέρνησης συνολικά, να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την διαχείριση της Αττικής Οδού και να μην χορηγήσει παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, η οποία ολοκληρώνεται σε πέντε χρόνια από σήμερα.
  • Προσδοκία όλων των εμπλεκομένων είναι οι αυξήσεις να μην απαιτηθούν και τα έσοδα της Αττικής Οδού να αυξηθούν με άλλο τρόπο, π.χ. μέσω της αύξησης του κυκλοφοριακού όγκου. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πάντως να επιλέγεται μια πολιτική ήπιων τόνων, δεδομένου άλλωστε και άλλων «παράμετρων» ζητημάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή «προίκα» στην Ολυμπία Οδό, την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τον άξονα Κόρινθος-Ελευσίνα-Πάτρα, μέσω της ανάθεσης της κατασκευής κι εκμετάλλευσης του άξονα Πάτρας-Πύργου. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις ελέγχει το 17,1% της εν λόγω κοινοπραξίας.
  • Αγκομαχά καθημερινά το Χρηματιστήριο. Αρκετά σύννεφα στον ορίζοντα, αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον και με το τέλος του χρόνου να πλησιάζει πολλοί σπεύδουν να ρευστοποιήσουν κέρδη και εδώ είμαστε για το 2020. Σε μια αγορά που βρίσκεται στο +40% από τις αρχές του έτους η συντήρηση δυνάμεων φαίνεται ως η αυτονόητη επιλογή. Πολύ περισσότερο που η αγορά έχει δώσει ένα μεγάλο premium στη νέα κυβέρνηση και πια περιμένει τα λόγια να γίνουν πράξεις.
  • Η καχεξία της αγοράς συνδέεται φυσικά και με το τραπεζικό πρόβλημα. Το δράμα των «κόκκινων» δανείων, και των τραπεζών, έχει ακόμα δρόμο, καθώς όλα δείχνουν ότι ένας Ηρακλής δεν φτάνει. Χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς είναι δεδομένη η πίεση της ΕΚΤ προς τις διοικήσεις για δραστική επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs. Και με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται κοντά στο +90% οι περισσότεροι παίρνουν κάποια κέρδη και περιμένουν να δουν τι άλλο θα δούμε στην κατεύθυνση μείωσης των προβληματικών δανείων.
  • Εξαιρετική η συμπεριφορά της Μυτιληναίος που με ένα +1,6% χθες, η μετοχή του ομίλου έβαλε ξανά πλώρη για την υπέρβαση των 10 ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, η κοροϊδία της MLS και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

Ο εθνικός μας super γλωσσολόγος με τη βέργα στο χέρι, οι άχαστες επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, η κοροϊδία από την MLS και η υπερήφανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς θα επιλεγεί ο νέος CEO του ΤΧΣ, η ιστορική εβδομάδα της Mytilineos και η Revolut

Η αναζήτηση διαδόχου του Μ. Τσούρντα με ανοικτή διαδικασία, η πρωτοπορία της Mytilineos στη βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή τράπεζα της Revolut και ο «πονοκέφαλος» της Επ. Κεφαλαιαγοράς με την MLS.