ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
intrakat
Τα γραφεία διοίκησης της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα της αύξησης κεφαλαίου της Ιntrakat ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία της αύξησης είναι δεδομένη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και των προεγγραφών προσφέρθηκαν 117 εκατ. ευρώ. Η αύξηση εκτός από την ενίσχυση της εταιρείας έχει και έναν μεγάλο κερδισμένο: Την εταιρεία Winex, στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου. Η Winex είναι κερδισμένη για δύο λόγους: Πρώτον, αγοράζοντας αδιάθετα ενίσχυσε το ποσοστό της πάνω από 33,33% (πριν την αύξηση είχε  το 31,7% της Intrakat) χωρίς να είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Δεύτερον, η Winex θα μειώσει δραστικά το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών της Intrakat. Είχε αποκτήσει το 31,7% προς 2,95 ευρώ, ενώ η συμμετοχή της στην αύξηση καλύπτοντας τα δικαιώματα που της αναλογούν αλλά και τα αδιάθετα έχει κόστος 1,17 ευρώ ανά μετοχή. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις πως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η Winex θα ελέγχει περίπου το 37%-38% της Intrakat  αυτό θα σημαίνει πως για να το αποκτήσει θα έχει ξοδέψει περί τα 110 εκατ. ευρώ και ελέγχοντας  περίπου 56.000.000 μετοχές, το μέσο κτήσης θα έχει υποχωρήσει στα 1,9 ευρώ ανά μετοχή.

-- Ανάλογο όφελος θα έχουν και οι άλλοι δύο νέοι μέτοχοι της Intrakat, οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου που και αυτοί είχαν αποκτήσει την αρχική τους συμμετοχή στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή και τώρα άσκησαν πλήρως τα δικαιώματα που τους αναλογούν προς 1,17 ευρώ ανά μετοχή.

-- Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν τους αισιόδοξους, και μάλιστα με το παραπάνω, τα αποτελέσματα της Mytilineos για το 2022, τα οποία ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών. Φυσικά τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά με μεγάλη ικανοποίηση από επενδυτές - αναλυτές, ωστόσο, γρήγορα στην αγορά άρχισε να πλανάται μια απορία: είναι διατηρήσιμα τα μεγέθη αυτά; Η ανησυχία τροφοδοτείται από τη μεγάλη συμβολή του τομέα ενέργειας στο ισολογισμό, που συνεισέφερε το 69,8% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 45,3% των EBITDA. Δεν είναι εύλογο όταν η ενεργειακή κρίση περάσει και οι συνθήκες εξομαλυνθούν, μέρος των μεγεθών αυτών να χαθεί; Αυτό αναρωτήθηκαν πολλοί. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πιθανή μια μείωση μεγεθών, ωστόσο, πολλοί άλλοι έχουν διαφορετική θεώρηση: πιστεύουν ότι θα υπάρξουν απώλειες από τον τομέα ενέργειας οι οποίες όμως θα αντισταθμιστούν από τον τομέα της μεταλλουργίας ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης. 

-- Στο δύσκολο αυτό ερώτημα απάντησε χθες ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος στην παρουσίαση των μεγεθών σε αναλυτές σημείωσε ότι «Το στοίχημα για τη διοίκηση δεν είναι να διατηρήσει τα κέρδη ρεκόρ του 2022 αλλά να τα ξεπεράσει. Προβλέψεις ασφαλείς θα κάνουμε στην ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι πως ο όμιλος θα έχει ως στόχο να πετύχει στο τέλος του 2023 κέρδη EBITDA 1 δισ ευρώ το λιγότερο».

-- Δύσκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσες ώρες θα έχουν χαθεί στα δικαστήρια, από τα Πρωτοδικεία ως τον Άρειο Πάγο, μέχρι να βγει κάποτε άκρη για το αν έχουν νομιμοποίηση οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για τιτλοποιημένα δάνεια που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού (funds) και βρίσκονται υπό τη διαχείρισή τους. Αυτό το τυπικά ελληνικό μπλέξιμο, οφείλεται στη νομοθεσία αλά ελληνικά που ισχύει στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης τιτλοποιημένων δανείων. Κρίσιμο, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι με τιτλοποιήσεις δεκάδων δισ., οι περισσότερες με κρατικές εγγυήσεις, «καθάρισαν» οι ισολογισμοί των τραπεζών και φτάσαμε να μιλάμε για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην εντελώς παράδοξη δομή της σχετικής νομοθεσίας: ένας νόμος του 2003 εφαρμόζεται για τις τιτλοποιήσεις, ένας άλλος νόμος, του 2015 (όταν πια ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τους ηρωισμούς και εφάρμοσε το δικό του μνημόνιο) για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Ο νόμος του 2003 δεν προβλέπει ότι  έχει ενεργητική νομιμοποίηση η εταιρεία διαχείρισης δανείων για να επισπεύδει πλειστηριασμούς, ενώ ο νόμος του 2015 το προβλέπει, αλλά χωρίς να αναφέρεται σε τιτλοποιήσεις! Αυτό το νομικό κουβάρι έφτασε τελικά στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει να το ξεμπλέξει, αφού καμία κυβέρνηση εδώ και τόσα χρόνια δεν έδειξε ενδιαφέρον να «εξομαλύνει» και να «καθαρίσει» το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Στην εισήγησή του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει ότι μπορούν να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και οι δύο νόμοι, άρα να τιτλοποιούνται τα δάνεια με τον νόμο του 2003 και να επισπεύδονται οι πλειστηριασμοί από servicers με βάση τον νόμο του 2015.

-- Αν ο σκοπός των νομοθετών ήταν να δώσουν απασχόληση σε δικηγόρους και δικαστές, τον πέτυχαν με το παραπάνω. Αν ήθελαν να δώσουν μια καθαρή λύση για την τιτλοποίηση και διαχείριση «κόκκινων» δανείων, παίρνουν βαθμό πολύ κάτω από τη βάση…

-- Σκηνικό… εθνικής συμφιλίωσης στήθηκε χθες στην Κόρινθο, όπου εγκαινιάστηκε η μεγάλη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam. Οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια δεν πίστευαν στα αυτιά τους,  ακούγοντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να πλέκει το εγκώμιο Νίκου Καρανίκα, στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και ήμουν τότε Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ήμουν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ», θυμήθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης. «Εκεί λοιπόν με ρωτήσανε για ένα σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού, τον κ. Καρανίκα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και είχα πει μία από τις συνηθισμένες μου τηλεοπτικές εξυπνάδες -εύκολη στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θυμάμαι είχα πει η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος και είχε γίνει πραγματικά χαμός, είχε πάρει μεγάλη έκταση. Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για τον Νίκο Καρανίκα. Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων. Θέλω λοιπόν να αναγνωρίσω δημόσια στον κ. Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Και χαίρομαι, αγαπητέ κ. Καρανίκα, που είστε εδώ, διότι ήθελα αυτό σήμερα να μπορώ να σας το αναγνωρίσω».

-- Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Καρανίκας, και τόνισε πως «η κάνναβη είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν, ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ένας παρεξηγημένος υπουργός, και εγώ είμαι παρεξηγημένος από πολλούς συμπολίτες μας». Και καταχειροκροτήθηκε.

-- Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την πώληση της Άκτωρ σε σχήμα υπό τον Δημήτρη Κούτρα. Αν και η μετοχή της Ελλάκτωρ κέρδισε 3,81% στη χθεσινή συνεδρίαση, εντούτοις αυτό ήταν το χαμηλό ημέρας, δεδομένου ότι έφτασε έως το +8,57%. Η μετοχή, μετά τη διόρθωση άνω του 8% του προηγούμενου τριημέρου, επανήλθε σε άνοδο, ενώ η συγκομιδή το 2023 είναι στο +24,5%. Όσο για τα σενάρια και τις πληροφορίες για την Άκτωρ, η μητρική εταιρεία δεν διέψευσε με χθεσινή ανακοίνωση ότι συζητά με το σχήμα του Δ. Κούτρα, αλλά ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανακοινώσιμη συμφωνία.

-- Μετά το διήμερο καλής διόρθωσης την Τρίτη και την Τετάρτη, επανήλθε στοπράσινο χθες ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας στις 744,65 μονάδες με άνοδο 2,24%. Έτσι, είναι ενδιαφέρον ότι ο Γ.Δ. έπιασε τα υψηλά 8ετίας και τις 1.004 μονάδες, μολονότι ο τραπεζικός δείκτης απέχει ακόμη λίγο από το δικό του υψηλό 52 εβδομάδων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δυναμική που μπορεί να προσθέσει, αν κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προσεχώς. Ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε χθες τζίρο 21,2 εκατ. ευρώ μέσω μόλις 12,56 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μικρότερος όγκος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων από τις 4 Ιανουαρίου. Ο λόγος της ανόδου χθες, δεν ήταν η ισχυρή παρουσία αγοραστών, αλλά η απουσία πωλητών.

-- Παρά την αδυναμία που δείχνει διαρκώς η μετοχή της Coca Cola HBC, το… ελάχιστο +0,32% που έκανε χθες, έδωσε βοήθειες στον Γενικό Δείκτη. Παραμένει, όμως, στο -2,70% το 2023 και μαζί με τα ΕΛΠΕ (-2,50%) απογοητεύουν έως τώρα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προοδευτικοί πανηγυρισμοί, παράπονα εργαζομένων και η ανακούφιση των Ολλανδών

Ο πληθωρισμός δηλώσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Ολλανδοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνεδρίαση του ΤΧΣ χωρίς την Εθνική στο «μενού», τα παράπονα των εργαζομένων για τους μισθούς και η αεροπορική σύνδεση με Ινδία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.