ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Η τραπεζική μετοχή που «δίπλωσε», ο ΜΥΤΙΛ, ο Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα

Πώς η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 0,70 στο 1,80 ευρώ, τι είπε ο πρωθυπουργός για το investment grade, η τρελή πορεία της Attica Bank, ο διαγωνισμός για έναν της ΕΑΒ και το πάρτι ανομίας στη συγκέντρωση Θεοδωρικάκου.

And the winner is... Τράπεζα Πειραιώς, που με ένα εντυπωσιακό +150% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου η μετοχή της τράπεζας «δίπλωσε» προσφέροντας εκπληκτικά κέρδη σε διάστημα λίγων μηνών. Στα μέσα Ιουλίου η μετοχή της τράπεζας βρέθηκε στα 0,71 ευρώ, πολύ κάτω από τα επίπεδα της τιμής της ΑΜΚ (1,15 ευρώ) υπό μια πίεση που θύμιζε άλλες εποχές για τον κλάδο. Μόνο που η πραγματικότητα για την τράπεζα εδω και καιρό έχει αλλάξει και όσοι πούλησαν ενθυμούμενοι τα παλιά σίγουρα σήμερα χτυπάνε το κεφάλι τους. Η πολύ καλή πορεία της τράπεζας αποτυπώνονταν ξεκάθαρα στις χρήσεις 2020 και 2021 ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε σημαντική επιτάχυνση του βηματισμού της τράπεζας σε όλα τα μέτωπα. Η διοίκηση της τράπεζας μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για το πού πάει το 2022 και σιγά σιγά το έξυπνο χρήμα άρχισε να «μαζεύει» Τρ. Πειραιώς, ενώ τα αποτελέσματα του εξαμήνου που ανακοινώθηκαν αρχές του περασμένου Αυγούστου επιβεβαίωσαν με το παραπάνω την αισιοδοξία της διοίκησης. Παράλληλα, στελέχη της τράπεζας ξεκίνησαν μια προσπάθεια καλύτερης επικοινωνίας των αποτελεσμάτων στους επενδυτές εξηγώντας αναλυτικά την πρόοδο του business plan, τα επιτεύγματα στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και την ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών. Και όσο η αγορά καταλάβαινε τι γίνεται, τόσο τα χαρτί έφευγε προς τα πάνω δημιουργώντας σύγχυση σε όσους έβλεπαν το σήμερα με τα γυαλιά του χθες. Στα τέλη Αυγούστου η μετοχή ξεπέρασε τα 1,10 ευρώ, στα τέλη Οκτωβρίου το 1,20, το Νοέμβριο το 1,40 και χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,8035 ευρώ που αποτελεί νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

 

-- Σημειώνεται ότι από τα χαμηλά του Ιουλίου 2022 ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κέρδη περίπου +28%, ο δείκτης των τραπεζών ενισχύεται κατά +68%, η Eurobank αποκομίζει κέρδη +66%, η Alpha Bank +64% και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας +56%. Αυτό το ξέσπασμα της Τρ. Πειραιώς δικαιολογείται από το γεγονός ότι για πολλά χρόνια θεωρούταν ο αδύναμος κρίκος του κλάδου, κάτι που η διοίκηση Μεγάλου κατάφερε να ανατρέψει.

-- Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα; Το βασικό σενάριο λέει ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι άδικα, συνέδεσε χθες τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης με το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας είχε 11 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. «Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές», υπογράμμισε. «Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές -που δεν το θεωρώ πιθανό-, ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι».

-- Αυτό, λοιπόν, είναι το βασικό σενάριο για την επενδυτική βαθμίδα: Θα τη δούμε μέσα στο β' εξάμηνο και αφού πρώτα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, όμως, που είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί, αλλά δεν είναι και εντελώς απίθανο: οι εκλογές θα γίνουν, πιθανότατα, στις 9 Απριλίου και στις 21 Απριλίου υπάρχει το «ραντεβού» για τις ανακοινώσεις της S&P, που κρατάει την Ελλάδα ένα σκαλί χαμηλότερα από το investment grade. Με μια καλή επίδοση του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές και αν το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής αποφασίσει να συμπράξει για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα μπορούσε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα χωρίς δεύτερη κάλπη. Σε αυτή την περίπτωση, η S&P δεν θα είχε μπροστά της κάποιο εμπόδιο στην αναβάθμιση της Ελλάδας. Σίγουρα δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, όμως δεν μπορεί και να αποκλειστεί εντελώς.

-- Παίζουν… πολλά μεγάλα παιδιά πλέον στη μετοχή της Mytilineos. Μετά τη Fairfax, η οποία πρωτοεπένδυσε στην εταιρία το 2013 όταν η Ελλάδα θύμιζε ναρκοπέδιο, την πώληση 4,5 εκατ. ίδιων μετοχών σε ξένο οίκο τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές που ελέγχουν μεγάλο ποσοστό της εταιρίας, ήρθε η σειρά της Morgan Stanley, που χθες έκανε μεγάλο πακέτο 1,02 εκατ. μετοχών, ήτοι το 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας 23,11 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όχι μόνο δεν έγινε με discount όπως συνηθίζεται, αλλά στα ιστορικά υψηλά και στο υψηλό ημέρας, στα 22,66 ευρώ. Αυτό λέει πολλά. Ο όμιλος αλλάζει πίστες διαρκώς, ξεπερνώντας χθες και τα 3,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

-- Εν τω μεταξύ μεθαύριο Πέμπτη η εταιρία θα ανακοινώσει, και μάλιστα σε περιβάλλον Metaverse, τα αποτελέσματα του 2022 και πολλοί περιμένουν να δουν αν οι επιδόσεις ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί «βλέπουν» τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 5,977 δισ. ευρώ (με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση να κάνει λόγο για 6,46 δισ. και την πιο συγκρατημένη για 5,26 δισ.), για το EBITDA εκτιμούν 745 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 433 εκατ. ευρώ (με 474 εκατ. την πιο αισιόδοξη εκτίμηση και 392 εκατ. ευρώ την πιο συγκρατημένη). Υπενθυμίζεται ότι τη χρήση του 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 2,664 δισ. ευρώ, τα EBITDA σε 278,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 221 εκατ. ευρώ. 

 

-- Από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, 26 Ιουνίου του 2015, τελευταία συνεδρίαση πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα, είχε να κλείσει πάνω από τις 2.400 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εκείνη την ημέρα ο FTSE 25 είχε κλείσει στις 1.406,30 μονάδες. Το βράδυ εκείνης της δραματικής Παρασκευής, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου 2015. Ως γνωστόν, τότε έκλεισαν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο για έξι εβδομάδες, ενώ όταν άνοιξε εκ νέου το Χ.Α. στις 3 Αυγούστου 2015, ο FTSE 25 «βούτηξε» σε μια ιστορικά καταστροφική ημέρα σε ποσοστό 16,37%! Ο FTSE 25 λοιπόν, κλείνει έναν μεγάλο όσο και δραματικό κύκλο, με τη χθεσινή του άνοδο στις 2.420,94 μονάδες. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει στην κατεύθυνση της αλλαγής σελίδας για το ΧΑ.

-- «Τρελή» πορεία ακολούθησε και χθες η μετοχή της Attica Bank που έκλεισε στο limit up (+29,92%), φτάνοντας στα 0,1702 ευρώ που ήταν και το υψηλό ημέρας. Έκλεισε κλειδωμένη και με αγοραστές να ζητούν 181.227 τεμάχια, ενώ διακινήθηκε όγκος 5,19 εκατ. τεμαχίων. Την Παρασκευή είχε κλείσει στο +25,92% με όγκο 3,97 εκατ. τεμάχια, την Πέμπτη στο +12,35% κ.ο.κ. Πλέον, καταγράφει άνοδο το 2023 σε ποσοστό 148,10%. Η κίνηση αυτή ενσωματώνει πολλές προσδοκίες για την ανασυγκρότηση της τράπεζας με νέους μετόχους, τεχνικά όμως το θέμα χρειάζεται προσοχή, καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι της αύξησης κεφαλαίου.

-- Για τέταρτη φορά  ο κ. Σπύρος Κυρίτσης εκλέγεται στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Μετά τις αρχαιρεσίες της προηγούμενης Παρασκευής το ΔΣ των χρηματιστών συγκροτήθηκε σε σώμα με τριετή θητεία. Οι προκλήσεις πολλές για τον έμπειρο χρηματιστή: Προέχει, σύμφωνα με τον ίδιο, η έλευση νέων εταιρειών στο ΧΑ. Πρέπει να ανανεωθεί το προϊόν με νέες υγιείς εταιρείες που θα δώσουν ώθηση στην επενδυτική κοινότητα. Όπως επισημαίνει, όμως, προς το παρόν θα πρέπει να σταματήσει και το φαινόμενο της αποχώρησης υφιστάμενων καλών εταιρειών από το ΧΑ, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της «Πλαίσιο». Από τα 45 μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μόνο 20 είναι μέλη του ΣΜΕΧΑ. Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι θυγατρικές τραπεζών  και remote members, δηλαδή μέλη εξ αποστάσεως από το εξωτερικό.

-- Είναι ένας από τους λίγους διαγωνισμούς όπου εκ των προτέρων γνωρίζουν όλοι πως μπορεί να υπάρξει μόνο ένας διεκδικητής: η διαδικασία που άρχισε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξεύρεση επενδυτή για την ΕΑΒ, παρότι απευθύνεται θεωρητικά «στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς - αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ», στην πραγματικότητα απευθύνεται μόνο σε έναν: την αμερικανική Lockheed. Όχι επειδή υπάρχει κάποια ύποπτη σχέση διαπλοκής, αλλά επειδή η ΕΑΒ κυρίως λειτουργεί ως υπεργολάβος της Lockheed για τα F-16. Και επειδή καμιά άλλη εταιρεία δεν ξέρει καλύτερα την ΕΑΒ από τη Lockheed, που έλαβε τη δεκαετία του '70 την ανάθεση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να στήσει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς το 49% της ΕΑΒ πωλείται «καθαρό» (έχει γίνει διαχωρισμός από τα πάγια και τα χρέη), οι Αμερικανοί είναι πλέον πολύ πιθανό να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

-- Ήταν μια αρμονική συνύπαρξη πυκνής αστυνόμευσης και διάχυτης ανομίας: Η χθεσινή συγκέντρωση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Γκολφ Γλυφάδας προσέλκυσε πλήθος υποστηρικτών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αττικής -οι κάτοικοι της ευρύτερης γειτονιάς λένε ότι μάζεψε πολύ περισσότερο κόσμο από αντίστοιχη συγκέντρωση του Νίκου Δένδια για την ονομαστική του εορτή. Πολλοί αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ενώ μετατράπηκε προσωρινά σε πάρκινγκ ακόμη και μέρος της έκτασης του παλιού αεροδρομίου. Παρόλα αυτά, δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αυτοκίνητα είχαν παρκάρει παράνομα σε όλο τον δρόμο που οδηγεί από τη Βουλιαγμένης στο Γκολφ, δημιουργώντας εικόνα χάους. Φυσικά, οι άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας δεν είχαν εντολές να κόψουν κλήσεις στους υποστηρικτές του υπουργού... Κάτι που θα ήταν άδικο, διότι η εικόνα αυτή της πλήρους αταξίας είναι η καθημερινότητα της πόλης.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το stop loss Μακέδου στην Attica, το «λαχείο» του MSCI και η ψαριά Λασκαρίδη

Η «χρυσή» συμφωνία Λασκαρίδη για τα ψάρια του Βανουάτου, γιατί η ένταξη στον MSCI θυμίζει... λαχείο, το «ως εδώ» του ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank, η επανεκκίνηση της δίκη της Folli Follie και η «ισχυρή κυβέρνηση» του Κ. Μητσοτάκη.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σοφία Θεοδωρικάκου, η ΑΜΚ της Attica και πώς οι super rich γονάτισαν την CS

Η αστυνομία σε ρόλο… περιφρούρησης καταλήψεων, οι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση της Attica Bank, οι ευθύνες των κεντρικών τραπεζών για τις τραπεζικές αναταράξεις και το φιλέτο του ΒΟΑΚ.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
Eleni_Vrettoy
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σχέσεις Βρεττού - Μαραγκουδάκη, η αγωνία Μυτιληναίου και οι πλειστηριασμοί

Το ραντεβού στο γραφείο Στουρνάρα για την Attica Bank, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η ηχηρή προειδοποίηση Μυτιληναίου για τον κίνδυνο αφανισμού της βιομηχανίας μετάλλων στην Ε.Ε. και η κινητικότητα στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στιγμή αδυναμίας, η πρόοδος στην Attica Bank, η Τρ. Πειραιώς και η Attica - ΑΝΕΚ

Το ανήκουστο πάθημα του Ν. Τσαουσέσκου, η αισιοδοξία για την Attica Bank, οι δύσκολες ημέρες για τις αγορές και το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το Eurojackpot του ΟΠΑΠ, η συγχώνευση ΑΝΕΚ - Attica και το «στοίχημα» της Τράπεζας Πειραιώς.