ΓΔ: 1441.44 -0.55% Τζίρος: 33.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

H αντίδραση των τραπεζών, η πίεση στα ομόλογα, η πρεμιέρα της Optima και η ΜΥΤΙΛ

Οι τραπεζικές μετοχές πάλι στο προσκήνιο, η πτώση της ΤτΕ με μεγάλο τζίρο, η στήριξη στην Optima, οι διακυμάνσεις στα ομόλογα, η διόρθωση της Mytilineos, η αντίδραση της Alumil και το κακό σερί της Quest.

Ελπίδες δημιούργησε χθες η δυναμική αντίδραση που σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές, ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν διαχύθηκε και σε άλλους τίτλους και είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 1 προς 1,7.

Σταδιακά, πάντως, αυξάνουν τα στοιχήματα ανάκαμψης στο ΧΑ, βλέποντας την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται από τις 20 Οκτωβρίου και από τους μεγάλους οίκους, S&P και Fitch. Πάντως, η νευρικότητα και η ανησυχία στις ξένες αγορές παραμένει και αν δεν υπάρξει μια εκτόνωση της ανησυχίας δύσκολα θα δούμε σπουδαία πράγματα. Χθες, τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απομάκρυναν κάπως τους φόβους για τα επιτόκια και βοήθησαν τους βασικούς δείκτες να... σηκώσουν κεφάλι, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα δούμε ανάκαμψη με διάρκεια.

Η ημέρα ήταν δύσκολη για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, μετά το άλμα απόδοσης των αμερικανικών 10ετών στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 και τις νέες δηλώσεις Λαγκάρντ για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς νωρίς το πρωί πλησίασε το 4,50% και του ιταλικού ξεπέρασε για λίγο το 5%, αλλά σταδιακά η πίεση εξασθένησε και έκλεισαν τη μέρα τα μεν ελληνικά στο 4,34%, τα δε ιταλικά στο 4,86%.

-- Τράπεζα της Ελλάδος: Με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 4 ετών, η μετοχή της ΤτΕ, σημείωσε βουτιά -4,39% και προσγειώθηκε σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Η «βουτιά» της μετοχής σήμανε συναγερμό, τραβώντας πολλά βλέμματα. Όπως θα διαβάσετε αναλυτικότερα σε σχετικό ρεπορτάζ του BD, η πτώση οφείλεται στη μη διανομή μερίσματος, καθώς τα υψηλά επιτόκια «ροκανίζουν» την κερδοφορία της τράπεζας. Στο -8,96% η μετοχή της ΤτΕ από την αρχή του έτους. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις ελάχιστες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος 29 Μαρτίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

-- Τράπεζες: Βγήκε δυναμική αντίδραση στο Χρηματιστήριο χθες, με τον δείκτη του κλάδου να κλείνει με άνοδο +3,44%. Η ανάκαμψη της μετοχής της Alpha Bank στη συνεδρίαση της Τρίτης αποδείχθηκε σηματωρός της αντίδρασης με την Τρ. Πειραιώς (5,12%) και την Eurobank (+4,04%) να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Πιο πίσω η Εθνική (+2,67%) η οποία ακολουθεί την Eurobank στο πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι πριν τη χθεσινή αντίδραση οι απώλειες του δείκτη από τα υψηλά του Ιουλίου είχαν ξεπεράσει το -20%, ενώ το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου είχε χάσει 3,96%.

-- Τρ. Πειραιώς: Είχε δεχτεί τα περισσότερα «πυρά» ρευστοποιήσεων, καθώς μετά τις σημαντικές απώλειες του Σεπτεμβρίου, το πρώτο διήμερο του Οκτώβρη απώλεσε το 8,19% της αξίας της, κλείνοντας και τις δύο ημέρες στην κορυφή της πτώσης στον Large Cap. Χθες βγήκαν αγορές, έκλεισε στο +5,12% και στα 2,7120 ευρώ, ενώ είχε συνολική διακύμανση 9,15% τη μεγαλύτερη στον κλάδο.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς 23 Φεβρουαρίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

-- Optima Bank: Δεν ήταν… εύκολη η στήριξη στην πρεμιέρα στο ταμπλό. Η τιμή εισαγωγής στα 7,20 ευρώ ήταν λίγο.. αλμυρή κάτι που φάνηκε και στο ταμπλό. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως 4,44%, πέφτοντας στα 6,88 ευρώ, ενώ κινήθηκε ελάχιστα ανοδικά, μόλις στο +0,03% και στα 7,2020 ευρώ, κλείνοντας τελικά αμετάβλητη στα 7,20 ευρώ. Παράλληλα, έκανε όγκο 2,51 εκατ. τεμάχια και μεγάλο τζίρο, 18 εκατ. ευρώ, που ήταν ο κορυφαίος στην αγορά. Η κεφαλαιοποίηση είναι στα 530,59 εκατ. ευρώ. 

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα της μετοχής της Optima Bank στο ντεμπούτο της στο ΧΑ, 4 Οκτωβρίου 2023

-- Mytilineos: Η μετοχή βρίσκεται υπό πίεση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένων των υπερκερδών που έχει προσφέρει το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8 τελευταίες συνεδριάσεις οι 7 είναι πτωτικές. Από το υψηλό του Αυγούστου (38,28 ευρώ, 29 Αυγούστου) οι απώλειες της μετοχής ξεπερνούν το 16%. Παρά τη διόρθωση, από τις αρχές του έτους βρίσκεται στο +57,24%.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 29 Μαρτίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

-- Τέρνα Ενεργειακή: Η αγορά περίμενε, και πολλοί πόνταραν σ' αυτο, ότι θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα deal της χρονιάς, ωστόσο εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απογοητεύσεις της χρονιάς. Τουλάχιστον γι αυτούς που είχαν ποντάρει σε ένα σίγουρο premium. Χθες διολίσθησε χαμηλότερα και από τα 14 ευρώ, που αποτελεί νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Στο -31% η μετοχή από την αρχή του έτους και αυτό τα λέει όλα.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, 29 Μαρτίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

-- Alumil: Νέα κέρδη +12,96% χθες και αλίμονο σε αυτούς που πούλησαν επηρεαζόμενοι από τις ατυχέστατες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρίας, Γ. Μυλωνά. Μόνο στην ωραία μας Ελλάδα αυτά. 

Η πορεία της μετοχής της Alumil, 29 Μαρτίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

-- Quest Συμμετοχών: Μεγάλο αρνητικό σερί, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές πτωτικές ημέρες, ενώ κλείνει πτωτικά στις 13 από τις 14 τελευταίες συνεδριάσεις. Από τις 6 Σεπτεμβρίου χάνει άνω του ενός ευρώ ανά μετοχή, καθώς από τα 6,46 ευρώ, χθες έπεσε στα 5,30 ευρώ με απώλειες 2,03% και όγκο 62.571 τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος από τις 7 Σεπτέμβρη. Από τις 23 Μαΐου είχε να βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα, ήτοι 4,5 μήνες πίσω.

Η πορεία της μετοχής της Quest Συμμετοχών, 29 Μαρτίου 2023 - 4 Οκτωβρίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η αγορά προεξοφλεί καλά νέα, άλμα Τρ. Πειραιώς - Alpha και Motor Oil

Τα νέα ισχυρά κέρδη του ΧΑ που «δείχνουν» αναβάθμιση, οι τράπεζες ξαναπαίρνουν το όπλο τους, η τριήμερη αντεπίθεση της Motor Oil, το νέο ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ, τα «νερά» τρέχουν και η όχι προβληματική εικόνα της Τέρνα Ενεργειακή.
MARKET MAKER

Το rebalancing και το σπινάριασμα του ΧΑ, το ξέσπασμα της ΤτΕ και η Motor Oil

Το εντυπωσιακό κλείσιμο του Φεβρουαρίου, η εκτόξευση των συναλλαγών λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, το νέο άλμα των τραπεζών, η επιστροφή της Mytilineos στα υψηλά, η Τράπεζα Πειραιώς και το ξέσπασμα της ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Με βήμα σημειωτόν η αγορά, η δύναμη της ΤΕΝΕΡΓ και το ράλι της Lavipharm

Διατήρηση κεκτημένων για τον Δείκτη με χαμηλό τζίρο, οι διεθνείς αγορές φρενάρουν, η Τέρνα Ενεργειακή σε ισχυρή ανοδική κίνηση, η Coca Cola HBC έγινε στυλοβάτης του Δείκτη, το come back της Lavipharm και η διόρθωση της Viohalco.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Τα «στοιχήματα» στην ΤΕΝΕΡΓ, η «βουτιά» της ΕΧΑΕ και τα νέα δεδομένα στα Mezz

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για deal στην Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ απογοητεύει, το αίνιγμα στις αποτιμήσεις των Mezz, η Τιτάν με ρεκόρ κερδών και κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισ. και η Πληροφορική.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ένεση ηθικού, το ράλι στην Ευρώπη, τα mezz, η Elvalhalcor και τα διυλιστήρια

Το ΧΑ... έστριψε πριν να μπει σε bear market, η ΕΚΤ απογείωσε τις ευρωπαϊκές αγορές, οι κινήσεις των mezz, η Elvalhalcor ταλαιπωρείται, τα διυλιστήρια ανεβαίνουν με τη βενζίνη στα 2 ευρώ και τα καλά νέα για τη Mytilineos.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ανθεκτικό το ΧΑ στη διεθνή πτώση, το πτωτικό σερί της ΤΕΝΕΡΓ και τα διυλιστήρια

Η συγκρατημένη υποχώρηση στην Αθήνα με μειωμένο τζίρο παρά τη διεθνή πίεση, οι συνεχείς απώλειες για την ΤΕΝΕΡΓ, η υστέρηση ΕΛΠΕ και Motor Oil και η εκτίναξη της Μαθιός με μικρό τζίρο.