ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:24 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το τέλος της εμπλοκής της ΤτΕ με τα «κόκκινα» και η μεγάλη εβδομάδα για MIG

Πώς έφθασαν ως το Χρηματιστήριο Αθηνών οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας, με ποιο τρόπο σηματοδότησε ο Γ. Στουρνάρας τη λήξη της πρωτοβουλίας του για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ειδικοί όροι στο διαγωνισμό για ΔΕΔΔΗΕ.
  • Στην Αθήνα έφτασαν την Παρασκευή οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας οδηγώντας στο -10,74% τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η «βύθιση» ήταν αποτέλεσμα της χωρίς προηγούμενο κακοκαιρίας στην πολιτεία των ΗΠΑ που οδήγησε στην κατάρρευση της παραγωγής ενέργειας και σε αναστολή λειτουργίας τριών αιολικών έργων της Τέρνα Ενεργειακή στην περιοχή, πυροδοτώντας ανησυχίες για οικονομικές επιπτώσεις στην εγχώρια εταιρία.
  • Αναλυτικότερα για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, π.χ. τις περιπέτειες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Αυστραλία, όπου οι ζημιές παρουσιάζονταν μετά από χρόνια και σε δόσεις, στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η διοίκηση με δυο ανακοινώσεις την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων στο χειρότερο, για την εγχώρια εταιρεία, σενάριο.
  • Με την ορατότητα να έχει αποκατασταθεί αρκετά, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της μετοχής σήμερα μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής (-10,47%) με συναλλαγές ρεκόρ (ύψους 17,7 εκατ. ευρώ). Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η μέγιστη ζημιά δεν θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν και πλήγμα στο EBITDA κατά 50 εκατ. ετησίως αν εγκαταλειφθεί η επένδυση στο Τέξας. Σημειώνεται ότι η πτώση της Παρασκευής οδήγησε σε απώλειες περίπου 180 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση ενώ από τα υψηλά 52 εβδομάδων οι απώλειες αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρω.  
  • Όπως ακούγεται, την περασμένη Παρασκευή εκτός από την ενεργή αξιοποίηση του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, σε αγορές μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε και ο βασικός μέτοχος της εταιρίας, Γιώργος Περιστέρης.
  • Το τέλος της ενεργού εμπλοκής της Τράπεζας της Ελλάδος στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήγγειλε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στον ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας στην τελευταία παράγραφο: «Ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα τελειώνει εδώ. Η ΤτΕ, με τη συγκεκριμένη πρότασή της, αποβλέπει στο μέγιστο δυνατό όφελος της εθνικής οικονομίας και τη διατήρηση χρηματοπιστωτικής ευστάθειας. Το ελληνικό Δημόσιο, με βάση αναλύσεις κόστους – οφέλους που οφείλει, κατά την άποψή μου, να κάνει για την επίπτωση της κάθε πρότασης στα δημοσιονομικά μεγέθη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα λάβει τις αποφάσεις του για την επιλογή της ιδανικότερης συστημικής λύσης. Ανεξαρτήτως επιλογής η ΤτΕ θα συνεχίσει να είναι αρωγός των προσπαθειών για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
  • Παρά τις προσπάθειες των δυο πλευρών να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά, με τον διοικητή της ΤτΕ να περιγράφει όσο πιο διπλωματικά γίνεται την κατάσταση και την κυβέρνηση να δηλώνει ότι εξετάζει την πρόταση της ΤτΕ (υπενθυμίζεται ότι αυτή έχει κατατεθεί από το τέλος Σεπτεμβρίου 2020), αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν αν όχι υπό το μηδέν.
  • Σημαντική εβδομάδα για τη MIG αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της MIG για την πώληση της θυγατρικής της Vivartia στο fund CVC. Η έγκριση της συναλλαγής θεωρείται δεδομένη, ενώ με την πώληση της Vivartia κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη MIG.
  • Τα πιο πλατιά χαμόγελα βέβαια σχηματίζονται στην οδό Αμερικής στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μόλις η συναλλαγή εγκριθεί, δάνεια συνολικού ύψους περίπου 425 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στη Vivartia, και τα οποία σήμερα είναι στα μη εξυπηρετούμενα, θα επιστρέψουν στην κατηγορία εξυπηρετούμενα.
  • Θα αργήσει ακόμη να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, την Παρασκευή, εμφανίστηκαν μεν 11 ενδιαφερόμενοι, αλλά η ΔΕΗ απέφυγε να γνωστοποιήσει την ταυτότητα των εταιρειών ή κοινοπραξιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καθώς θα προχωρήσει πρώτα σε προκαταρκτική αξιολόγησή τους, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένοι να «κοπούν» εξαρχής. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για λόγους προστασίας τους δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας, κατόπιν διαβούλευσης με το ελληνικό Δημόσιο. Η σχετική αναφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού «φωτογραφίζει» ανεπιθύμητους επενδύτες, όπως π.χ. τους εκ Κίνας ορμώμενους. Στη συνέχεια, αρχίζει το πιο ενδιαφέρον σκέλος της διαδικασίας, τουλάχιστον από επιχειρηματική άποψη, αφού αναμένονται οι ζυμώσεις μεταξύ των «μνηστήρων» για το σχηματισμό συμμαχιών, δεδομένου ότι η συναλλαγή είναι πολύ μεγάλη και προσφέρεται για συμπράξεις. Πάντως, η αναμενόμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήλθε να προστεθεί στο ευρύτερο story εξυγίανσης/ανάπτυξης της επιχείρησης και η μετοχή γνωρίζει πρωτοφανείς δόξες αυτόν τον Φεβρουάριο, καθώς κερδίζει μέχρι στιγμής 32% και βρίσκεται καθημερινά στο προσκήνιο με υψηλή αξία συναλλαγών.

[email protected]

  • Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ευχαριστίες Χαντζηνικολάου στην ΤτΕ, τα φάουλ Τσούρντα και η BlackRock

Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ για τις συστημικές λύσεις στα «κόκκινα», γιατί ο πρόεδρος του ΤΧΣ παρεμβαίνει στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και πώς εξηγείται ότι η BlackRock επενδύει περισσότερα στην Ελλάδα από την Τουρκία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανυπομονησία της Τρ. Πειραιώς για τη MIG και οι ευθύνες της χούντας για το μπλακάουτ

Γιατί η Τρ. Πειραιώς περιμένει να εγκριθεί η πώληση της Vivartia, πότε αναμένονται οι σημαντικές αλλαγές στον MSCI και πώς ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται τέσσερα χρόνια για μια κρίσιμη προμήθεια.