ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.
  • Στις 2,5 φορές φαίνεται ότι διαμορφώνεται τελικά η υπερκάλυψη της ελληνικής προσφοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία. Η ελληνική προσφορά αφορούσε τη διάθεση 180 εκατομμυρίων νέων μετοχών και η ζήτηση από παλαιούς και νέους επενδυτές ανήλθε στα 450 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το σκέλος που αφορούσε τους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι είχαν προτεραιότητα συμμετοχής στην αύξηση, καλύφθηκε πλήρως, καθώς πραγματοποιήθηκαν εγγραφές για 180 εκατομμύρια μετοχές. Ωστόσο, οι μέτοχοι που συμμετείχαν είχαν προνόμιο για 90 εκατομμύρια μετοχές τις οποίες και θα αποκτήσουν, ενώ οι υπόλοιπες αντιστοιχούσαν σε παλαιούς μετόχους που δεν άσκησαν το προνόμιό τους.
  • Έτσι για τις υπόλοιπες 90 εκατομμύρια μετοχές που ήταν διαθέσιμες σε νέους επενδυτές, υπήρξαν εγγραφές για 270 εκατομμύρια μετοχές και αν προστεθούν και οι επιπλέον 90 εκατομμύρια μετοχές που ζητήθηκαν από τους παλαιούς μετόχους τότε η συνολική ζήτηση ανήλθε στα 360 εκατ. μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή των μετοχών θα διαμορφωθεί περίπου σε 1 νέα μετοχή για κάθε 4 που ζητήθηκαν.
  • Η ακριβής υπερκάλυψη και η κατανομή των μετοχών θα προσδιοριστούν με ακρίβεια το επόμενο διήμερο ενώ μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Πειραιώς προκειμένου να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και την κατανομή των νέων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές με τη συμμετοχή ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων όπως Norges, BlackRock, Fidelity, Bain κ.α.
  • Με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν «διπλώσει» το τελευταίο 6μηνο (από τα τάρταρα που βρίσκονταν, για να μην ξεχνιόμαστε) η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, με την συμμετοχή τόσο σημαντικών θεσμικών επενδυτών, επιβεβαιώνει ότι το 2021 θα αποτελέσει το έτος της ολικής επαναφοράς των τραπεζών. Οι προσδοκίες για τις, μετά COVID 19, αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το οριστικό ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αποτελούν ισχυρούς πόλους έλξης για τους ξένους επενδυτές.
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δούμε το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά και να αφήνει πίσω και το επίπεδο των 900 μονάδων. Εκτός από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, που θα απελευθερώσει ρευστότητα, είχαμε και την ανέλπιστη αναβάθμιση από την Stadard & Poors, που διαμορφώνουν συνθήκες ευφορίας.
  • Πάτησε για τα καλά και τα 15 ευρώ η μετοχή της Mytilineos την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Πρόκειται για επίπεδα τιμών που βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του 2007 και οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου κάτι μάλλον αναμενόμενο καθώς η πρόοδος του ομίλου, σε πάρα πολλά πεδία και επίπεδα, την τελευταία δεκαετία είναι θεαματική.
  • Ως «πολύ ακριβή», χαρακτήρισε την bad bank -το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, επιβεβαιώνοντας αυτό που τράπεζες και αγορά έχουν καταλάβει εδώ και πολλούς μήνες: ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και απαντώντας στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα, ο πρώην στενός συνεργάτης του διοικητή (ο κ. Σκέρτσος είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, την περίοδο 2012 – 2014) απάντησε: «Γιατί ήταν πολύ ακριβή. Οπότε επιλέχθηκε η λύση του “Ηρακλή ΙΙ” που μπορούσε να υποστηριχθεί δημοσιονομικά και μπορούσε να περάσει και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων. Από εκεί κι έπειτα, δεν αποκλείεται και αυτό το σχήμα σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον. Φαίνεται ωστόσο ότι με την επέκταση του “Ηρακλή” οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πολύ σύντομα ένα πολύ χαμηλό πλέον μερίδιο κόκκινων δανείων, κάτω από 10%, και θα παίξουν τον ρόλο τους ως μοχλός ανάπτυξης και στήριξης των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων».    
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Σκέρτσος πατάει σε κάποια νούμερα για να λέει ό,τι λέει, ωστόσο, το θέμα του λογαριασμού και το πόσο ακριβή είναι μια λύση θα το δούμε στο τέλος. Διότι το σχέδιο Ηρακλής θα κοστίσει λιγότερα στην περίπτωση που οι ανακτήσεις δανείων προχωρήσουν ικανοποιητικά και δεν υπάρξει ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που θα βαρύνει τον φορολογούμενο αν οι στόχοι ανακτήσεων δεν επιτευχθούν.
  • Και μέχρι στιγμής η εικόνα δεν είναι για πανηγυρισμούς. Οι ανακτήσεις που έχουν επιτύχει οι servicers απέχουν παρασάγγας των στόχων, με την πανδημία να έχει ουσιαστικά παγώσει τα πάντα. Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ χειρότερη διότι το μεγαλύτερο μέρος των ανακτήσεων, έως τώρα, οφείλεται στην Eurobank, η οποία επαναγοράζει ακίνητα που δεν μπορεί να πουλήσει ο servicer.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ποσοστά… Κούβας στην Πειραιώς, η ΑΜΚ της Inralot και οι εξελίξεις στην Attica

Η ψήφος εμπιστοσύνης της ΓΣ των μετόχων στη διοίκηση Μεγάλου, η πλήρης κάλυψη στην αύξηση της Intralot, η σύγκλιση απόψεων των μετόχων της Attica Bank, το Χρηματιστήριο και οι ανησυχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεκόρ Ανδρουλάκη στην ΤτΕ, το δίδυμο της Attica Bank και η Αττική Οδός

Η δίωρη επίσκεψη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Τράπεζα της Ελλάδος, η συμφωνία ΤΧΣ - Ellington για τη διοίκηση της Attica Bank, η δύσκολη αριθμητική των αποζημιώσεων από την Αττική Οδό και οι αιχμές Πιερρακάκη για τη σταθερή τηλεφωνία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.