ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.

Ετοιμάζει νέα εξαγορά η Τράπεζα Πειραιώς στο χώρο του asset management, μετά την απόκτηση της Iolcus Investments; Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές συζητήσεις με χρηματιστηριακή εταιρεία, με μεγάλο αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά, και η οποία προφανώς δεν είναι τραπεζική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεδομένο είναι το βάρος που δίνει η διοίκηση της τράπεζας στην ανάπτυξη του asset management ως πηγής εσόδων για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το business plan της τράπεζας, στόχος είναι τα υπό διαχείριση κεφάλαια από 6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021 να διπλασιαστούν στα 12 δισ. ευρώ το 2025. Η τράπεζα έκανε με το καλημέρα ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού, καθώς με την απόκτηση της Iolcus Investments τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ περισσότερο αν δούμε και νέα εξαγορά, ο στόχος για διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων μάλλον είναι ιδιαίτερα συντηρητικός.

-- Ένα περιποιημένο -4% έχουν «φάει στο κεφάλι» οι ξένες αγορές στη διήμερη εορταστική ανάπαυλα του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω Πάσχα. Από την περασμένη Πέμπτη 21.04, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μια ανάσα από τις 950 μονάδες με κέρδη +0,96%, ο DAX υποχωρεί κατά -4% και ο πανευρωπαϊκός Euro stoxx 50 καταγράφει απώλειες της τάξης του -5%, ενώ στο -2,2% βρίσκεται ο S&P 500 (που χθες έκλεισε τελικά με κέρδη με αιχμή την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας στον απόηχο και της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ). Η απειλή των υψηλών επιτοκίων, το φάσμα νέων lockdown στην Κίνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας και, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία βαραίνουν όλο και περισσότερο το κλίμα στα χρηματιστήρια και όλο και περισσότεροι προβλέπουν διόρθωση.

-- Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει σήμερα το ΧΑ και σε ποιο βαθμό οι διεθνείς πιέσεις θα μεταδοθούν στην εγχώρια αγορά. Η ταπεινή γνώμη της στήλης είναι ότι όσοι περιμένουν μεγάλη διόρθωση μάλλον θα μείνουν με την όρεξη, ενώ ήδη όσοι πούλησαν τις προηγούμενες εβδομάδες (και δεν είναι λίγοι…) το έχουν μετανιώσει πικρά και κοιτούν με… κιάλια τις τιμές. Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, μετά από πολλά πολλά χρόνια πτώσης, και έχει μπροστά της πολλά καλά νέα: αναβαθμίσεις οικονομίας- χρηματιστηρίου, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, υγιείς τράπεζες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ρεκόρ κερδοφορίας εισηγμένων κ.α. Έτσι, όπως για πολλά χρόνια η εγχώρια αγορά κινήθηκε πτωτικά ενώ έξω γινόταν πάρτι, έτσι και τώρα μπορεί να κινηθεί ανοδικά ακόμα και αν στις διεθνείς αγορές έχουμε διόρθωση.

-- Συναλλαγές όπως αυτή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με ίδιες μετοχές της Mytilineos δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί που «βλέπουν» Ελλάδα και αγοράζουν το greek story, παρά τα νέφη που συγκεντρώνονται στις αγορές. Τα αμερικανικά fund που απέκτησαν το πακέτο μετοχών όχι μόνο τοποθετήθηκαν στη Mytilineos, αλλά αγόρασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

-- Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη 3 Μαΐου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2021 η Attica Bank. Η τράπεζα θα εμφανίσει σημαντικότατες ζημιές αν και, όπως λέγεται, δεν θα ενσωματωθούν πλήρως τα αποτελέσματα της άσκησης δέουσας επιμέλειας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ΤΧΣ – ΤΜΕΔΕ - Ellington προέβλεπε την διενέργεια της άσκησης με σκοπό να ποσοτικοποιηθούν «τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της Τράπεζας και να εντοπίσουν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικονομικού έτους 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων». Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι αν αποτυπώνονταν σε όλη τους την έκταση τα αποτελέσματα της άσκησης δέουσας επιμέλειας τα αποτελέσματα του 2021 θα ήταν πολύ χειρότερα. Όπως και να έχει, η υπόθεση της εξυγίανσης και της δεύτερης ΑΜΚ κινούνται μάλλον με βήμα σημειωτόν.

-- Γιατί άφησε η γαλλική TotalEnergies τις έρευνες στα δύο block της Κρήτης για φυσικό αέριο, τώρα που η κυβέρνηση θέλει να τις επιταχύνει; Τα κυβερνητικά στελέχη είναι η αλήθεια ότι δεν στριμώχνονται για να δώσουν εξηγήσεις για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Μια εξήγηση που ακούστηκε είναι ότι οι Γάλλοι αποχώρησαν επειδή δίνουν πλέον έμφαση στην πράσινη ενέργεια και όχι στα ορυκτά καύσιμα. Είναι μια αρκετά βολική εκδοχή για όσους προσπαθούν να πείσουν ότι εμείς όλα σωστά τα κάνουμε, αλλά είναι η κακή συγκυρία που διώχνει τις πολυεθνικές της ενέργειας (νωρίτερα, θυμίζουμε, είχε αποχωρήσει από άλλες έρευνες και η ισπανική Repsol). Δυστυχώς, όμως, για όσους διακινούν αυτή τη βολική εξήγηση, δεν πατάει αρκετά καλά στην πραγματικότητα. Η Total μπορεί να έγινε TotalEnergies επειδή αποφάσισε να «πρασινίσει» το ενεργειακό της μείγμα, αλλά δεν έχει πάψει να είναι εξαιρετικά δραστήρια και να επενδύει μεγάλα ποσά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει σε γεώτρηση μαζί με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι οι Γάλλοι ανακάλυψαν μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ναμίμπια. Δεν μπορεί, λοιπόν, οι Γάλλοι να προχωρούν παντού τις έρευνές τους και μόνο στην Ελλάδα να θυμήθηκαν ξαφνικά ότι είναι «πράσινοι» και να τις εγκαταλείπουν. Ας βρούμε μία πιο ρεαλιστική εξήγηση, έστω και αν δεν είναι ευχάριστη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στιγμή αδυναμίας, η πρόοδος στην Attica Bank, η Τρ. Πειραιώς και η Attica - ΑΝΕΚ

Το ανήκουστο πάθημα του Ν. Τσαουσέσκου, η αισιοδοξία για την Attica Bank, οι δύσκολες ημέρες για τις αγορές και το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το Eurojackpot του ΟΠΑΠ, η συγχώνευση ΑΝΕΚ - Attica και το «στοίχημα» της Τράπεζας Πειραιώς.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 10.000 νέα στεγαστικά, η λυπητερή του Ηρακλή και τα σχέδια Γ. Κοντόπουλου

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το φιλόδοξο στεγαστικό πρόγραμμα για νέους, πώς το σχέδιο Ηρακλής αφήνει βάρη στο δημόσιο χρέος, η πρώτη εμφάνιση Κοντόπουλου στους δημοσιογράφους, οι αποδόσεις των μετοχών από το 2012 και η διάκριση της Τρ. Πειραιώς.
Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο ράλι, ο Πατέλης για τα εργασιακά και τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς

Η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο ΧΑ και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, γιατί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά αυξήσεις μισθών, η ματαίωση της ΓΣ της Μπλε Κέδρος, τι «είδαν» οι αναλυτές στα μεγέθη της Πειραιώς, το Aegean Travel Packages και οι καλοκαιρινές διακοπές της στήλης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ποσοστά… Κούβας στην Πειραιώς, η ΑΜΚ της Inralot και οι εξελίξεις στην Attica

Η ψήφος εμπιστοσύνης της ΓΣ των μετόχων στη διοίκηση Μεγάλου, η πλήρης κάλυψη στην αύξηση της Intralot, η σύγκλιση απόψεων των μετόχων της Attica Bank, το Χρηματιστήριο και οι ανησυχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.