ΓΔ: 882.59 0.81% Τζίρος: 3.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Με υπεραξία +55% πωλήθηκαν οι ίδιες μετοχές της Mytilineos σε θεσμικούς

Οι ίδιες μετοχές πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές στα 17 ευρώ έναντι μέσης τιμής κτήσης τα 11 ευρώ. Στα 25 εκατ. το κεφαλαιακό κέρδος. Ενισχύεται σημαντικά το free float της μετοχής, καθοριστικό στοιχείο για ένταξη στον MSCI Standard Greece.

Με σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, περίπου 25 εκατ. ευρώ, πωλήθηκαν οι ίδιες μετοχές της Mytilineos σήμερα το πρωί σε αμερικανικό fund.

Πρόκειται για την πώληση 4,5 εκατ. μετοχών οι οποίες είχαν αποκτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με μέση τιμή κτήσης τα 11 ευρώ και οι οποίες πουλήθηκαν σε ξένο fund στην τιμή των 17 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε τιμή κατά 54,5% υψηλότερη της τιμής κτήσης. Η συνολική αξία του πακέτου που πουλήθηκε μέσω ΧΑ, και αντιστοιχεί στο 3,15% των μετοχών της εταιρίας, ήταν 76,5 εκατ. ευρώ.

Από την συναλλαγή η Mytilineos αποκομίζει ένα σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύεται και η ρευστότητα αποδεσμεύοντας τις ίδιες μετοχές. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι με την είσοδο των επενδυτών αυξάνεται σημαντικά το free float, στοιχείο που επιδρά θετικά για τον MSCI. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων μετοχών για ένταξη στο δείκτη MSCI Standard Greece, δείκτης που παρακολουθούν πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αυτή την ώρα, 12.56, η μετοχή της Mytilineos διαπραγματεύεται στα 17,96 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +2,05%, τιμή που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Νέα τιμή στόχο στα 27 ευρώ από την EDISON

Σημειώνεται ότι η EDISON προχώρησε σε αύξηση της τιμής – στόχο για τη Mytilineos στα 27 ευρώ από 24 ευρώ πριν.

Όπως τονίζει στην έκθεσή της βασικές αιτίες γι’ αυτήν την αναβάθμιση είναι τόσο οι προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας για τη Mytilineos, το ενδεχόμενο ένταξης στους ελληνικούς δείκτες της MSCI αλλά και η τα συνολικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η εταιρεία από τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η EDISON εκτιμά ότι η μετοχή της εταιρείας θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων με οδηγό τόσο τη δυναμική ανάπτυξη και την εκτιμώμενη υψηλή κερδοφορία της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 όσο και τον κομβικό ρόλο της Mytilineos στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, που έχει επιταχυνθεί.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου, η EDISON αναμένει σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, ακόμα και πάνω από το επίπεδο των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή εκτιμά ότι η αύξηση σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 75%.

Η δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ

Με σχεδόν 4GW ολοκληρωμένων και ώριμων έργων ΑΠΕ και πάνω από 3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, η Edison εκτιμά ότι η αύξηση των καθαρών κερδών για τη Mytilineos θα είναι 28% κατ’ έτος για τα επόμενα έτη. 

Στρατηγικής σημασίας  αποτελεί η ευελιξία της Mytilineos σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων ΑΠΕ. Η εταιρεία πέραν από τις σημαντικές ταμειακές της ροές, διαθέτει ρευστότητα κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία σε συνδυασμό με τους επικείμενους ευρωπαϊκούς πόρους (ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -RRF, και τις σημαντικές επιδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου), δίνουν τη δυνατότητα στη Mytilineos να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ και να καρπωθεί άμεσα τα ασυνήθιστα υψηλά premium των επομένων ετών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι αποδόσεις των blue chips: ποιες βυθίζονται, ποιες κινούνται κόντρα στο ρεύμα

Στο -7,85% η απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους. Μετρημένες στα δάχτυλα οι μετοχές που αποκομίζουν κέρδη. ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Coca Cola HBC, Viochalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η 5άδα με τις μεγαλύτερες απώλειες.
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν 11 τρισ. με τη «βουτιά» στις αγορές, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές

Το sell off στον διεθνή δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις σε Wall Street και Ευρώπη. Aναλυτές των Morgan Stanley και Citigroup προειδοποιούν για περισσότερες πιέσεις λόγω αυξήσεων στα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος το «όλοι κερδίζουν» στις αγορές: Τι αλλάζει με την αύξηση επιτοκίων

Ενώ το 2021 σηματοδότησε το αποκορύφωμα του «ράλι των πάντων», καθώς οι τιμές των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, το 2022 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πτώσης των πάντων».
ΑΓΟΡΕΣ

Καλύπτει τη ζημιά από τον πόλεμο το ΧΑ εν μέσω μεγάλων προσδοκιών

Ράλι 17% από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου. Κέρδη, επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για αναβάθμιση από S&P και αλλαγές στον MSCI συντηρούν το ενδιαφέρον. Σημαντικές εισροές σε Mytilineos και Εθνική Τράπεζα.