ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Capital.gr. Αμήν! Διότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει με μια χαλαρότητα το θέμα. Δεν φαίνεται να πολυσυνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας από το 2010, και αφού ακολούθησαν 3 μνημόνια, εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και αρκετές κυβερνήσεις με τελευταία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το λες και κατόρθωμα! Είναι φανερό ότι επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην κινηθεί γρήγορα για την ανάκτηση του investment grade, καθώς αυτό θα απαιτούσε πιο αυστηρή οικονομική πολιτική και πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν προτείνει στα τέλη του 2021 να υπάρξει μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια για την ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πρόταση που δεν εισακούστηκε.

-- Σε πολύ μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη Mytilineos προχώρησε η Alpha Finance, αυξάνοντας σημαντικά και τις προβλέψεις για την κερδοφορία της επόμενης πενταετίας. Η προηγούμενη τιμή στόχος που έδινε η χρηματιστηριακή (20,1 ευρώ) είχε ήδη ξεπεραστεί από τη μετοχή, μετά την άνοδο που σημείωσε τον προηγούμενο χρόνο. Η νέα τιμή που δίνεται είναι πολύ υψηλότερη, στα 31,4 ευρώ. Οι προβλέψεις για τα κέρδη είναι εντυπωσιακές: το 2022, η Alpha Finance βλέπει να κλείνει με καθαρά κέρδη 438 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να διανείμει μέρισμα άνω του 1 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας τη μερισματική απόδοση σε 5 – 6%. Μέσα στην επόμενη πενταετία, προβλέπεται συνεχής αύξηση της κερδοφορίας, ενώ ήδη από το 2023 τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 500 εκατ. ευρώ. Όσοι προσπαθούν, μάλιστα, να καταλάβουν καλύτερα πώς πρέπει να αποτιμηθεί η Mytilineos θα βρουν στην ανάλυση της Alpha Finance ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: μόνο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ υπολογίζεται ότι έχει αξία άνω των 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ.

-- Τρέχουν οι εξελίξεις στην Attica Bank, με τους εφοπλιστές να έρχονται και τους Αμερικανούς να φεύγουν, εξέλιξη που όπως είναι φυσικό δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες στην αγορά εξού και το +12% της μετοχής της τράπεζας χθες, άλμα που σημειώθηκε κόντρα στο γενικευμένο και αρκετά άκομψο profit taking που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και είναι βέβαιο ότι η είσοδος των Δ. Μπάκου, Ι. Καυμμενάκη και Αλ. Εξάρχου επιταχύνει τις εξελίξεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, είναι πολύ αμφίβολο αν αυτά δικαιολογούν το άλμα της μετοχής. Διότι η τράπεζα στην ουσία θα ανακεφαλαιοποιηθεί, θα μπουν πολλά κεφάλαια για την εξυγίανσή της, και οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν σημαντική απομείωση. Το μέγεθος της απομείωσης θα ξεκαθαρίσει όταν ανακοινωθούν οι όροι της ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι η μετοχή καταγράφει κέρδη 52,48% από την αρχή του χρόνου.

-- Χθες, η επικεφαλής της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, μετείχε στη συνάντηση που είχαν η ΤτΕ, η Ένωση Τραπεζών και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία. Η κ. Βρεττού ήταν η μόνη «μη συστημική» και στη συνάντηση αναφέρθηκε η προοπτική δημιουργίας ενός 5ου πόλου και η σημασία του για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, προοπτική που φαίνεται να βλέπει θετικά και η Εποπτεία της ΕΚΤ.

-- Περίπου 1 εκατ. μετοχές της Ideal Holdings, που αντιπροσωπεύουν το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξαν χέρια χθες, οι περισσότερες μέσω του ΧΑ, ενώ υπήρξαν και εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Πωλητές ήταν οι μέτοχοι της Three Cents, οι οποίοι μετά την πώληση της εταιρείας στην Coca Cola αποφάσισαν να πουλήσουν το μερίδιό τους στην Ιdeal, γράφοντας υψηλά κεφαλαιακά κέρδη. Αγοραστές είναι μικροί και μεγάλοι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές που απέκτησαν τις μετοχές σε ένα εύρος  3,45 - 3,48 ευρώ ανά μετοχή. Το ενδιαφέρον για τη μετοχή ενισχύθηκε μετά το πρόσφατο report της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ, που έδινε εύλογη αξία για τον τίτλο της Ideal τα 5,3 ευρώ ανά μετοχή.

– Διαψεύστηκαν οι φήμες που ήθελαν τη γαλλική Adrian να αποχωρεί από το σχήμα που διεκδικεί την Αττική Οδό μαζί με την Άκτωρ και την Αvax. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε πολλές καραμπόλες, αφού οι δύο ελληνικές εταιρείες θα έπρεπε υποχρεωτικά να προσχωρήσουν σε ένα από τα υπόλοιπα σχήματα των διεκδικητών του δρόμου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αν κάποιο μέλος από τα οκτώ σχήματα που έχουν προεπιλεγεί επιθυμεί να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό οφείλει να το γνωστοποιήσει στο ΤΑΙΠΕΔ το αργότερο ένα μήνα πριν  την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Δηλαδή έως τις 29 Απριλίου, αφού η νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την Αττική Οδό είναι η 29η Μαΐου.

-- Τρίτη σε απώλειες στον FTSE 25 ήταν χθες η Helleniq Energy, υποχωρώντας 3,97% στα 7,01 ευρώ, χωρίς όμως να έχει ακολουθήσει το ράλι της αγοράς που προηγήθηκε. Διόρθωσε χωρίς να έχει προηγηθεί άνοδος… Η χθεσινή μάλιστα ήταν η 4η σερί πτωτική συνεδρίαση, ενώ στις 13 συνεδριάσεις του 2023 έχει μόλις τέσσερις ανοδικές, καταγράφοντας συνολική πτώση 7,64%, που είναι η μεγαλύτερη στον Large Cap.

-- Με πτώση 1,84% έκλεισε χθες η Coca Cola HBC, η οποία επίσης δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο της αγοράς. Βρίσκεται στο -3,14% φέτος, ενώ επηρεάζει καταλυτικά την αγορά λόγω υψηλής κεφαλαιοποίησης: θα είχε «πιάσει» ήδη τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αν η μετοχή ήταν π.χ. στο +4% ή +5%.

-- Καλύτερη εικόνα δείχνει φέτος η μετοχή της Σαράντης, μετά το -24,60% που κατέγραψε πέρυσι, λόγω των μεγάλων προβλημάτων στην Ουκρανία, όπου αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο και να ανοιχτεί περαιτέρω στην Πολωνία.Έκλεισε ανοδικά και χθες, η μόνη μαζί με την Aegean από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, κερδίζοντας 1,50%. Συνολικά είναι στο +14,33% φέτος.

-- Την ακριβότερη αμόλυβδη στην ευρωζώνη πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα και με τα χθεσινά, εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν. Στα 1,857 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη στην Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να… ισοφαρίζει αυτή την εβδομάδα, έχοντας ακριβώς την ίδια τιμή (1,857). Σε όλη την Ευρώπη των 27, μόνο η Δανία έχει υψηλότερη τιμή, στα 1,981 ευρώ. Αισίως, η αμόλυβδη στην Ελλάδα είναι 9,4% πιο ακριβή από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και 6,3% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όλα αυτά πια έχουν καταλήξει να θεωρούνται μια φυσιολογική κατάσταση, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί, την Επ. Ανταγωνισμού να… σιγοψήνει άλλη μια κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο και τους καταναλωτές να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα. 

-- Ως μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία χαρακτήρισε τον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση χθες το απόγευμα. Σημειώνοντας πως το 75% των απαραίτητων υλικών κατασκευάζονται στην Ελλάδα και αποφέρουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία. Ο κ. Μανιάτης έκανε μάλιστα αναφορά στις ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο στην παραγωγή σχετικών υλικών (όπως π.χ. καλώδια, σωληνώσεις, έξυπνοι μετρητές κ.λ.π.) και τόνισε ότι η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σχεδίου για την ενεργειακή εξοικονόμηση αποτελεί πατριωτική υποχρέωση.

-- Λίγος χρόνος ακόμη θα χρειασθεί για να κλείσει τυπικά το deal για την εξαγορά της μεταφορικής εταιρείας Ορφέας Βεϊνόγλου από την αμερικανική HIG. Θέματα ουσίας που την καθυστερούν δεν υπάρχουν, αφού οι νέοι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει σε όλα με τους παλιούς και για το μάνατζμεντ υπάρχει συμφωνία ότι τον πρώτο λόγο θα συνεχίσει να έχει ο Ορφέας Μοσχόπουλος – Βεϊνόγλου. Πριν φτάσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας, θα χρειασθεί οι ουκ ολίγες εταιρείες που συνθέτουν τον όμιλο Βεϊνόγλου να ενοποιηθούν, ώστε η HIG να αποκτήσει συμμετοχή στη νέα, ενιαία εταιρεία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δουλειά που μπήκε στο μάτι των big 4, ο θόρυβος για Attica και η διόρθωση στο ΧΑ

Τα ερωτηματικά για το πώς η μικρή και άσημη Zephyros Partners Συμβουλευτική επιλέχθηκε για ελέγχους της ΡΑΕ, μέχρι τέλος εβδομάδας κληρώνει για Attica Bank και πού βλέπουν οι ειδικοί να προσγειώνεται ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση διόρθωσης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική μετοχή που «δίπλωσε», ο ΜΥΤΙΛ, ο Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα

Πώς η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 0,70 στο 1,80 ευρώ, τι είπε ο πρωθυπουργός για το investment grade, η τρελή πορεία της Attica Bank, ο διαγωνισμός για έναν της ΕΑΒ και το πάρτι ανομίας στη συγκέντρωση Θεοδωρικάκου.
Eleni_Vrettoy
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σχέσεις Βρεττού - Μαραγκουδάκη, η αγωνία Μυτιληναίου και οι πλειστηριασμοί

Το ραντεβού στο γραφείο Στουρνάρα για την Attica Bank, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η ηχηρή προειδοποίηση Μυτιληναίου για τον κίνδυνο αφανισμού της βιομηχανίας μετάλλων στην Ε.Ε. και η κινητικότητα στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.