ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.

Ανεβάζει στροφές και στο investment banking η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετέχει στη διεθνές σχήμα που θα «τρέξει» την νέα ομολογιακή έκδοση του ΟΔΔΗΧ, 30ετους διάρκειας. Η Πειραιώς, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των ομολόγων και διαθέτει μεγάλη εμπειρία, ενώ είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που μετέχουν στην κοινοπραξία. Μαζί με τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και JP Morgan θα διενεργήσουν την έκδοση του νέου ομολόγου. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, ενώ ο νέος τίτλος που θα εκδοθεί θα έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.

-- Σε ό,τι αφορά το ομόλογο, βέβαιη θεωρείται η επιτυχία της νέας έκδοσης, της δεύτερης από το 2021. Θυμίζουμε ότι στις 17 Μαρτίου 2021 το Δημόσιο για πρώτη φορά από το 2008 είχε τολμήσει μια έκδοση τέτοιας διάρκειας και η ζήτηση από τους επενδυτές είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς ανήλθε στα 26 δισ. ευρώ. Στον ΟΔΔΗΧ περιμένουν ότι ακόμη καλύτερη θα είναι η υποδοχή από την αγορά και του νέου 30ετούς ομόλογου, καθώς στο μεταξύ η χώρα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους αξιολόγησης, με την S&P μάλιστα να έχει θέσει τη χώρα στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης, με την πρόσφατη αναβάθμιση του outlook σε θετικό. Αξίζει να σημειωθεί μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που δείχνει εκ των προτέρων ότι θα έχει επιτυχία η τιμολόγηση της νέας έκδοσης: Η απόδοση του 30ετούς σήμερα είναι 3,857% και είναι οριακά χαμηλότερη από την αντίστοιχη απόδοση του τίτλου 20ετούς διάρκειας, που βρίσκεται στο 3,901%. Η έκδοση τίτλου 30ετούς διάρκειας, εξάλλου, θα αποτελέσει μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η αγορά δεν ανησυχεί καθόλου για την περίοδο μετά το 2032, όταν θα λήξουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους προς την Ευρώπη.


Η δυσεπίλυτη άσκηση στην ενέργεια

Τη δύσκολη άσκηση που πρέπει να λυθεί ώστε και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε, και nα επιτύχουμε παράλληλα πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην Ουάσιγκτον σε συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε παράλληλα τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η πολιτική σταθερότητα, όπως υπογράμμισε, αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που διαπίστωσε η Ευρώπη με σκληρό τρόπο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης ευέλικτων ενεργειακών συστημάτων και κυρίως δικτύων. «Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Τα χαμόγελα στην Intrakat

Πολλά χαμόγελα χθες στους ανθρώπους της Intrakat με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023. Διότι το άλμα του τζίρου και του ανεκτέλεστου ήταν αναμενόμενα μετά την εξαγορά της Άκτωρ, ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία και η καθαρή κερδοφορία δεν ήταν καθόλου προφανή δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετώπιζε στο παρελθόν η Άκτωρ και των αναγκών της σε κεφάλαια για την υποστήριξη των έργων και των δραστηριοτήτων της. Έτσι, η διαμόρφωση των EBITDA του ομίλου στα 16 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών στα 3 εκατ. δείχνουν ότι η εξυγίανση της Άκτωρ έχει ολοκληρωθεί ή εν πάσει περιπτώσει ολοκληρώνεται, ο όμιλος πατά γερά στα πόδια του και έχοντας ισχυρή θέση στην αγορά προσβλέπει σε μεγάλα οφέλη από το κατασκευαστικό μπουμ που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Υπάρχει και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο. Στις δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου υπογράμμισε τη στρατηγική επανατοποθέτηση του Ομίλου στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας καθώς και τη στροφή προς έργα ΣΔΙΤ και  παραχωρήσεις. Δηλώσεις που δείχνουν ότι η διοίκηση βλέπει σε βάθος χρόνου και ήδη προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που θα διαμορφωθούν στον κλάδο μετά την περίοδο των παχέων αγελάδων που απολαμβάνει, και θα απολαμβάνει για αρκετά χρόνια ακόμα, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα.


Γεμίζει ταμείο η Ideal και ετοιμάζεται

H Ideal Holdings συμφώνησε να πωλήσει την κατά 100%  θυγατρική της βιομηχανία μεταλλικών πωμάτων Astir Vitogiannis στην ιταλική πολυεθνική Guala Closures. Το καθαρό τίμημα μετά την ανάληψη δανείων και τα δικαιώματα μειοψηφίας -η Αstir ελέγχει και το 75% της Coleus στη Νότια Αφρική- θα ανέλθει περίπου στα 115 εκατ. ευρώ και η εισηγμένη αναμένεται να εγγράψει από τη συναλλαγή λογιστικά κέρδη πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Η Ideal είχε πωλήσει το 2022 και τη θυγατρική Three Cents στην Coca Cola έναντι 46 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή από τις πωλήσεις των δύο θυγατρικών -όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την Guala Closures- η Ideal θα έχει εισπράξει πάνω από 160 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στέλιος Βιτογιάννης θα παραμείνει στο τιμόνι της Αstir Viotgiannis, ενώ διατηρεί και ποσοστό περίπου 16% στην Ideal Holdings. Μετά την παραπάνω συμφωνία η Ideal μένει χωρίς βιομηχανικό κλάδο, αλλά με τις δραστηριότητες σε πληροφορική (Byte, Adacom κ.α) και στο retail με τα Attica Stores. Σήμερα, ο επικεφαλής του ομίλου Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα απαντήσει σε ερωτήσεις θεσμικών σχετικά με τη συναλλαγή και θα δώσει ένα στίγμα των επόμενων επενδυτικών κινήσεων της εισηγμένης.


Ο Μυτιληναίος και οι Βρυξέλλες

Ενισχύεται συνεχώς η πίεση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη για εξόρυξη ως το 2030 τουλάχιστον του 10% της ετήσιας κατανάλωσης κρίσιμων πρώτων υλών εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Το μανιφέστο που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες η Eurometaux, η κλαδική μεταλλουργική ένωση με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αναπαράγεται συνεχώς σε ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, με τελευταία περίπτωση το έγκυρο newsletter του politico για τη βιωσιμότητα. Πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές ευρωβουλευτών, όπως του Jan Christophe Oetjen από το Renew που εκπροσωπεί τους Γερμανούς φιλελεύθερους που ζητούν μια ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική για την ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Στο σχετικό δημοσίευμα στο politico, σημειώνεται με έμφαση η δήλωση του κ. Μυτιληναίου κατά την παρουσίαση του μανιφέστου, ότι «αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις πρώτες ύλες». Προς το παρόν, στην Ευρώπη κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση, όπως φαίνεται και από τη μελέτη της Eurometaux, καθώς υπάρχουσες μονάδες κλείνουν, την ώρα που άλλες χώρες, με κορυφαίο παράδειγμα τις ΗΠΑ, έχουν ενεργοποιήσει μεγάλα προγράμματα επιδοτήσεων. Τα μηνύματα από την πλευρά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως τα εξέφρασε ο Ευ. Μυτιληναίος, είναι σαφή και τονίζουν την κρισιμότητα των περιστάσεων. Μένει να δούμε αν θα κινηθεί αρκετά γρήγορα και στη σωστή κατεύθυνση η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.


Έτοιμη απέναντι στην κλιματική αλλαγή η ΕΥΔΑΠ

Καλά προετοιμασμένη είναι η ΕΥΔΑΠ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με στόχο η Αττική να μην βρεθεί στην ίδια κατάσταση που έχουν βρεθεί πολλές ευρωπαϊκές πόλεις του Νότου λόγω της ξηρασίας. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, από πυρκαγιές κοντά στις εγκαταστάσεις της μέχρι χιόνια που έκοβαν το ρεύμα στα αντλιοστάσια.

-- Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η σχετική ξηρασία που υπάρχει την τελευταία διετία, έχοντας επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν προκύψει ανάγκη. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει μια σειρά εναλλακτικών που θα θωρακίσουν την ύδρευση της πρωτεύουσας αλλά και τις υπηρεσίες αποχέτευσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 


Πάσχα χωρίς επίδομα

Δεν θα δοθεί αυτό το Πάσχα έκτακτο βοήθημα σε ευάλωτες ομάδες, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της ανακοίνωσης σούπερ πλεονάσματος για το 2023, το οποίο ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τον στόχο και δημιούργησε κάποιες προσδοκίες για επανάληψη του πασχαλινού μπόνους σε ευάλωτες ομάδες. Όπως εξηγείται αρμοδίως, όμως, το μεγάλο πλεόνασμα καταγράφηκε το 2023 και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φετινή διαχείριση. Επιπλέον, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης που σύντομα θα τεθούν σε ισχύ ορίζουν ότι, ακόμη και αν υπήρχε μια υπέρβαση στόχων στη φετινή διαχείριση δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για έκτακτες παροχές, αλλά μόνο για σχηματισμό αποθεματικού ή για τη μείωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή διαχείριση δεν αφήνει περιθώρια για έκτακτες παροχές. Μπορεί το ταμειακό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου να ήταν μεγάλο, όμως, αν αφαιρέσουμε τα έσοδα που εισπράχθηκαν φέτος αλλά αναλογούν στον προϋπολογισμό του 2023, φαίνεται  ότι η υπέρβαση του στόχου είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ. Όπως και αν το δει κανείς, λοιπόν, δυνατότητες για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης δεν υπάρχουν.


«Αφανή» τιμολόγια ρεύματος

Μια σοβαρή έλλειψη έχει η, κατά τα άλλα πλήρης, ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, όπου δημοσιεύονται οι τιμές του ρεύματος όλων των παρόχων. Μετρήσαμε εννέα διαφορετικά κυμαινόμενα τιμολόγια από τέσσερις εταιρείες, που οι τιμές τους για τον Ιανουάριο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ σημειώνεται ότι η τιμή δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, όμως σχεδόν έχουμε φτάσει στο τέλος Απριλίου. Αυτά τα τιμολόγια, σημειωτέον, ανήκουν στην κατηγορία των τιμολογίων όπου η χρέωση κιλοβατώρας δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή στον καταναλωτή και γνωστοποιείται εκ των υστέρων. Ωστόσο, δεν δικαιολογείται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, που ουσιαστικά δεν επιτρέπει σε έναν καταναλωτή να κάνει τη σύγκριση όλων των τιμολογίων, έστω και μια χρονική διαφορά. Η ΡΑΑΕΥ μάλλον θα πρέπει να παρέμβει και να ζητήσει από τους παρόχους την έγκαιρη αποστολή στοιχείων, γιατί δεν νοείται διαφάνεια στις χρεώσεις με τόσα τιμολόγια να μένουν «σκοτεινά».


Χάνονται οι ηλιόλουστες ημέρες

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του καιρού αποτελεί, πλέον, καθημερινό φαινόμενο, με την ευθύνη να «πέφτει» στην κλιματική αλλαγή και τις ολέθριες συνέπειές της για τον πλανήτη. Το εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΜΙΤ, ότι οι μέχρι σήμερα ηλιόλουστες χώρες αρχίζουν να χάνουν αυτό τους το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ενώ οι μέχρι πρότινος «παγωμένες» έχουν τη χαρά να υποδεχθούν περισσότερο ήλιο. Σύμφωνα με την έρευνα, στους κερδισμένους έως το 2100 συγκαταλέγονται χώρες όπως οι Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία και στους χαμένους οι περιοχές των τροπικών αλλά και η Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει «απώλεια» 37 ηλιόλουστων ημερών ετησίως μέχρι το συγκεκριμένο έτος και μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου. 


Ένα ακόμη πλήγμα για την Apple

«Βουτιά» 19% εκτιμάται ότι έχουν καταγράψει οι πωλήσεις iPhones στην Κίνα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, με την πορεία τους να είναι η χειρότερη από το 2020. Σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint Research, την οποία επικαλείται το Bloomberg, η Apple διολίσθησε στην τρίτη θέση στην κινεζική αγορά, με τη Huawei να βρίσκεται στην κορυφή. Το αρνητικό για την Apple έγκειται στο γεγονός ότι η αγορά smartphones της Κίνας εμφάνισε ανάπτυξη 1,5% στο α’ τρίμηνο του 2024, αλλά η άλλοτε κυρίαρχη Apple δεν κατόρθωσε να ευθυγραμμιστεί με αυτήν την πορεία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα νέα deals της εφοπλιστικής τριανδρίας, η ορεξάτη ΔΕΗ και οι ανησυχίες για Ιταλία

Τα νέα χτυπήματα σε κατασκευές - τράπεζες των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, τα υπαρξιακά του ΧΑ, το άλμα της ΔΕΗ, τα νέα υψηλά για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, το +10% του Ιατρικού, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και η διάκριση Σταϊκούρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.