ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
 • Θέμα ωρών είναι η Διεθνής Προσφορά για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα και από τα 1,17 δισ. ευρώ που θα φτάσει η διεθνής προσφορά, τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από τους cornerstone επενδυτές: Πόλσον (265 εκατ.), Helikon Investment (75 εκατ.) και Αρ. Μυστακίδης (40 εκατ. ευρώ). Για τα υπόλοιπα 790 εκατ. ευρώ σχηματίζεται ουρά επενδυτών και η υπερκάλυψη της έκδοσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
 • Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι η υπερκάλυψη αλλά το ποια «σπίτια» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αύξηση, κάτι που σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή: οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο ραντάρ των ξένων θεσμικών επενδυτών.
 • Παίρνει πολλούς επαίνους η διοίκηση της ΔΕΗ για την, όντως σημαντική, βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όμως, πίσω από μια λαμπερή βιτρίνα μπορεί να κρύβονται και ορισμένες λεπτομέρειες που διαφοροποιούν ελαφρώς την εικόνα. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να περάσει από ζημιές προ φόρων που ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ το 2019 σε μικρά κέρδη, ύψους 67 εκατ. ευρώ.
 • Για να φθάσει, όμως, σε αυτά τα κέρδη η επιχείρηση έκανε μια θεαματική λογιστική μανούβρα: επειδή αποφάσισε ότι η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας θα μετατραπεί πολύ νωρίτερα (το 2025 και όχι το 2028) σε μονάδα φυσικού αερίου και θα έχει καλύτερη οικονομική απόδοση, η ΔΕΗ ανέστρεψε μια πρόβλεψη απομείωσης της επένδυσης που είχε σχηματίσει και με αυτό τον τρόπο πρόσθεσε στην κερδοφορία της 209,9 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτή την αντιστροφή πρόβλεψης, η ΔΕΗ θα έμενε σε ζημιές προ φόρων, ύψους 142,9 εκατ. ευρώ.
 • Στο χθεσινό conference call δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι οι περισσότερες ερωτήσεις των αναλυτών ήταν εστιασμένες στο θέμα της Πτολεμαϊδας 5, μιας από τις λιγότερο εύστοχες (ας το πούμε κομψά…) επενδύσεις στον λιγνίτη, που η ΔΕΗ τώρα πασχίζει να βρει τρόπο για να μην την «βάλει μέσα» τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Στάσσης έδωσε τις δικές του απαντήσεις για το θέμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κριθεί αν θα καταφέρει η ΔΕΗ να αποφύγει σοβαρές απώλειες στο μέλλον.
 • Δεν έκανε τη χάρη η αγορά σε όλους όσους ήλπιζαν σε ένα καλό διορθωτικό γύρισμα ώστε να επανατοποθετηθούν σε καλύτερες τιμές. Παρά τις ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο δεν έχασε το όριο των 870 μονάδων αλλά τελικά τερμάτισε τη συνεδρίαση με μικρή άνοδο (+0,11%).
 • Από νωρίς οι επαγγελματίες είχαν στηθεί για αγορές στα χαμηλά αλλά μάταια. Όμως η αγορά αντέδρασε από νωρίς ενώ η πίεση στις ξένες αγορές δεν επηρέασε ιδιαίτερα καθώς η προσφορά απορροφώνταν εύκολα, ακυρώνοντας τα σενάρια γενναίας διόρθωσης. Πολλές εντολές αγοράς είχαν μπει στο 1 ευρώ, στο 1,01 ευρώ, στο 1,02 ευρώ κοκ για μετοχές της Alpha, μάταια όμως, με πολλούς να τρέχουν, χωρίς υπερβολή, να αγοράσουν Alpha Bank στο 1,09 και 1,10 ευρώ και την μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +3,23%.
 • Εκεί όμως που η μπάλα χάθηκε, ήταν στην μετοχή της Eurobank (+5.70%), με τους επαγγελματίες της αγοράς να ψάχνουν και να μην βρίσκουν κομμάτια. Πέραν της μεγάλης προόδου που έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα στην αντιμετώπιση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Eurobank είναι το μεγάλο φαβορί για την ένταξή της στον δείκτη MSCI Greece Index, ο οποίος σήμερα απαρτίζεται από μόλις 3 μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo). Οι περισσότεροι αναλυτές ξεχωρίζουν τη Eurobank ως την πλέον πιθανή νέα ένταξη στον MSCI τον επόμενο μήνα.
 • Το δεύτερο φαβορί για ένταξη στο δείκτη MSCI είναι η Mytilineos, η οποία έχει καλύψει πολλά από τα βασικά κριτήρια του MSCI εδώ και αρκετό καιρό. Με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά πλέον τα 2 δισ. ευρώ, εντυπωσιακά ανθεκτικά αποτελέσματα το 2020 και ένα ελκυστικό πράσινο στόρι η Mytilineos έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος της. Χθες, η Euroxx σε ανάλυση προχώρησε στην αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή στα 19,5 ευρώ από 14 ευρώ προηγουμένως, υπογραμμίζοντας τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα μεγάλα οφέλη από τις συνέργειες που προκύπτουν από τις επιμέρους δραστηριότητες αλλά και την πιθανή ένταξη στον MSCI.
 • Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια αυτόματη διαδικασία, όπου αν μια εισηγμένη πετύχει συγκεκριμένα κριτήρια, εξασφαλίζει 100% το εισιτήριο του MSCI. Το πώς λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ο MSCI αποτελεί «μαύρο κουτί» για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όπως και να έχει οι σχετικές ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μαϊου.
 • Με αυτά και με τα άλλα, όλα δείχνουν ότι, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί για νέα υψηλά 52 εβδομάδων.
 • Είχε κρατήσει λίγα 24ωρα η ησυχία στο μέτωπο της Ελλάκτωρ και έσπασε με τη χθεσινή κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από την Greenhill των δύο εφοπλιστών εναντίον της εταιρείας. Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητείται από το δικαστήριο να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιανουαρίου, με την οποία τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση και πέρασε ο όμιλος στον έλεγχο των Ολλανδών της Reggeborgh. Από νομικής άποψης, η αίτηση δεν φαίνεται να έχει πολλή ουσία: είναι πολύ σπάνιο να ακυρώνονται αποφάσεις γενικών συνελεύσεων Α.Ε., ενώ οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης είναι πολύ πιο αργοί από τους ρυθμούς με τους οποίους «τρέχουν» οι εξελίξεις σχετικά με την Ελλάκτωρ (η αίτηση θα συζητηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ η συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου συγκαλείται αύριο). Από την άλλη, όμως, σίγουρα βοηθά την «παράταξη» των δύο εφοπλιστών και του Αν. Καλλιτσάντση ένα νομικό κείμενο το οποίο δημιουργεί εντυπώσεις: αναφέρεται, σε σχέδιο διάλυσης της Ελλάκτωρ, σε μυστική συμφωνία μεταβίβασης της Ηλέκτωρ στον Λ. Μπόμπολα και άλλα πολλά που ίσως να δίνουν κάποιους πόντους, σε επίπεδο κλίματος και εντυπώσεων, στην πλευρά των εφοπλιστών. Καλά όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τύχη των εταιρειών δεν κρίνεται από όσα λέγονται, γράφονται και συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικήσεις και οι μέτοχοι. Να δούμε, λοιπόν, αν και πόσο θα επηρεαστούν αύριο από όλο αυτό τον θόρυβο οι μέτοχοι που θα προσέλθουν στη συνέλευση.

 

 • Γενέθλια είχε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης –πολλές ευχές και από τη στήλη. «Τα γενέθλιά μου σήμερα. Και εκεί που όλα ήταν ήσυχα στο γραφείο, εμφανίστηκε η Πόπη με μία τούρτα και ξεκίνησαν να ξεπροβάλλουν οι συνεργάτες από τα γραφεία τους για να μου ευχηθούν “Χρόνια Πολλά”», έγραψε ο ίδιος στα social media, ποστάροντας και τα σχετικά πειστήρια. Και κάπου εκεί το μικρό «πάρτι» (για τα δεδομένα της πανδημίας) που οργάνωσαν οι συνεργάτες του κυρίου υπουργού έγινε κανονικό πάρτι στα κοινωνικά δίκτυα. Αιτία η… τούρτα! Ή πιο σωστά η αισθητική της τούρτας, η οποία απεικόνιζε τον κ. Χατζηδάκη με στολή superman και φόντο ορισμένα από τα… υπεράνθρωπα κατορθώματα του υπουργού – τεχνοκράτη: ΔΕΗ, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΣΕ, Συντάξεις….
 • Σίγουρα θα υπάρχουν και πολλά άλλα κατορθώματα -πόσα να χωρέσουν σε μια τούρτα;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.