ΓΔ: 1194.47 -0.49% Τζίρος: 74.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Η bull market, οι 2.000 μονάδες, το κάψιμο στη Eurobank και τα 30 της ΜΥΤΙΛ

Ποιοι είναι οι τρεις κινητήρες του ΧΑ. το «στοίχημα» για 2.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, οι εντυπωσιακές επιδόσεις των τραπεζών, το ξύπνημα της Fourlis και της Lamda και το άλμα της ΔΕΗ.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που απογειώνουν το Χρηματιστήριο και το θέτουν σε πορεία ισχυρής ανόδου: ο καθαρός πολιτικός ορίζοντας μετά τις εκλογές της 21η Μάϊου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας οικονομίας για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Η αγορά βρίσκεται σε φάση bull market και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς η ανάκτηση και μόνο της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει νέα κεφάλαια και θα ωθήσει σε άλλο επίπεδο ισορροπίας το ΧΑ. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε το σχόλιο της στήλης της προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο δρόμος προς τις 2.000 δεν είναι τόσο μακρινός όσο ίσως πολλοί νομίζουν. Και για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, ή πιο σωστά ποντάρισμα, θα πούμε ότι τις 2.000 μονάδες μπορεί να τις δούμε και μέχρι το τέλος του έτους.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, Αύγουστος 2008 -  26 Μαΐου 2023 (εβδομαδιαία κλεισίματα)

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άνοδος θα είναι γραμμική και δεν θα έχουμε διακυμάνσεις. Ασφαλώς και θα δούμε διορθώσεις, ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι –και στο βαθμό που δεν έχουμε κάποιο καινούργιο εξωτερικό σοκ- ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του bull market.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά εννέα ετών ή 106 μηνών, καθώς υψηλότερο κλείσιμο από τις 1.220,89 μονάδες της Παρασκευής, είχε να δει από τις 7 Ιουλίου 2014, όταν είχε κλείσει στις 1.242,82 μονάδες.

Θετικό στοιχείο και για την ελληνική αγορά είναι ότι έφυγε πλέον από τον ορίζοντα μια μεγάλη απειλή: μέσα στο Σαββατοκύριακο τελείωσε η άχαρη διαπραγμάτευση Λευκού Οίκου - Κογκρέσου για το νέο όριο του αμερικανικού χρέους και εκλείπει ο κίνδυνος ενός default από το αμερικανικό Δημόσιο με καταστροφικές συνέπειες. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η άνοδος των δεικτών στις δύο όχθες του Ατλαντικού προεξόφλησε εν μέρει τη συμφωνία για το χρέος, όμως και στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να διατηρηθεί η ανοδική δυναμική. Πάντως, σήμερα, οι διεθνείς αγορές θα υπολειτουργούν, λόγω των αργιών στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

-- FTSE 25: Έκλεισε την Παρασκευή στις 2.977 μονάδες, ενώ υψηλότερα από αυτό το επίπεδο είχε κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου 2014, μια ημέρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο ξεπούλημα στο Χ.Α. καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι δεν θα ψήφιζε τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατία από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον Σταύρο Δήμα, οπότε η χώρα οδηγούνταν νομοτελειακά σε εκλογές, όπως και έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2015.

-- Mid Cap: Στα 45,29 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές του μεσαίου χώρου την περασμένη εβδομάδα, που αποτελεί ρεκόρ. Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στις 1.791,89 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 18 Φεβρουαρίου 2011, ήτοι δώδεκα χρόνια πίσω! Η πολύ καλή συμπεριφορά της ΕΧΑΕ που επηρεάζει τον εν λόγω δείκτη κατά 16,26%, το διαρκές ράλι της Cenergy Holdings που κινείται σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και συμμετέχει στον Mid Cap κατά 10,74%, η συμβολή του ΑΔΜΗΕ που έχει στάθμιση 11,10%, είναι οι κύριες αιτίες των 12ετών υψηλών του Mid Cap. Για την ιστορία, ο Γ.Δ. στις 18 Φεβρουαρίου 2011 ήταν στις 1.715,13 μονάδες.

Η πορεία του δείκτη μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap, Δεκέμβριος 2022 -  26 Μαϊου 2023 

-- Mytilineos: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών να δούμε τα 30 ευρώ για τη μετοχή. Στο +43% η μετοχή από την αρχή του έτους και στο +200% από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, Νοέμβριος 2022 -  26 Μαΐου 2023

-- Τράπεζες: Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τη συγκομιδή του Μαρτίου, αλλά και όλου του πενταμήνου. Ξεχώρισε η Alpha Bank με απόδοση +20,42% το πενθήμερο, καθώς προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα των αποδόσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες τρεις. Η Τρ. Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 18,14% το πενθήμερο, η Εθνική +14,22%, ενώ ουραγός έμεινε η Eurobank με επίδοση μόλις 6,36%. Βεβαίως, η ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες προϋπήρχε, αλλά όλο το υπόλοιπο διάστημα η Alpha δεν την έκλεινε. Ίσως αφορμή για να γίνει τώρα το ξέσπασμα, ήταν κάποιες φήμες ή πληροφορίες ότι ίσως έχουμε εξελίξεις με το πακέτο μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Τον Μάϊο και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 26,02%. Η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 30,84%, η Εθνική +29,16%, η Alpha Bank +27,31% και η Eurobank +20,23%. Σε επίπεδο πενταμήνου, ο κλαδικός δείκτης κερδίζει 56,38%, η Πειραιώς ηγείται στην άνοδο με απόδοση 94,71%, η Εθνική ενισχύεται 63,38%, η Eurobank +45,88% και η Alpha Bank +44,50%. Η Eurobank είναι εδώ και χρόνια η κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, όμως τελευταία ολοένα και περισσότερο την πλησιάζει η Εθνική. Πλέον, η απόσταση είναι μόλις 113 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αποτιμάται στα 5,71 δισ. ευρώ και η δεύτερη στα 5,59 δισ. ευρώ. Πάντως, η Πειραιώς με την επιθετική της συμπεριφορά, έχει ξεπεράσει την Alpha Bank καθώς η αποτίμησή τους είναι στα 3,5 και 3,39 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη, Δεκέμβριος 2022 - 26 Μαΐου 2023

-- Eurobank: Έχει την καλύτερη συμπεριφορά εδώ και χρόνια, καθώς ήταν η πρώτη που έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης και έπιασε γρήγορα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους στόχους. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας είναι η δεμένη και αποτελεσματική διοικητική ομάδα και φυσικά η παρουσία ενός ισχυρού μετόχου. Βραχυχρόνια, όμως, όσοι αγόρασαν στο άνοιγμα της περασμένης εβδομάδας υπό την επίδραση της εκλογικής ευφορίας... κάηκαν. Την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή σημείωσε υψηλό 1,73 ευρώ για να κλείσει την περασμένη Παρασκευή στα 1,53 ευρώ. Τα δεδομένα, όμως, και οι επερχόμενες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό το τσουρούφλσμα δεν θα έχει διάρκεια.

 Η πορεία της μετοχής της Eurobank, Δεκέμβριος 2022 - 26 Μαΐου 2023

-- Φουρλής: Σε περιόδους bull market, χαρτιά που έχουν μείνει πίσω αργά ή γρήγορα κάνουν catch up. Στο +31% η μετοχή από την αρχή του έτους, παραμένει στο -26% από τα προ πανδημίας επίπεδα τιμών.

Η πορεία της μετοχής της Fourlis, Φεβρουάριος 2019 -  26 Μαΐου 2023 (εβδομαδιαία κλεισίματα)

-- Lamda Development: Μετά από καιρό έδειξε όχι μόνο σημάδια αφύπνισης αλλά σαφή διάθεση ξεσπάσματος, καθώς στις πέντε συνεδριάσεις μετά τις εκλογές κέρδισε 15,04%, μπαίνοντας στις κορυφαίες αποδόσεις. Εκτός από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για την επένδυση, καθώς η Ν.Δ. είχε ποντάρει πολλά σε αυτό το projects χρόνια τώρα, ίσως υπάρχει και κάτι άλλο που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Κάποιοι λένε για σημαντική συνεργασία στις κατασκευές. Η μεγάλη εικόνα για τη μετοχή βέβαια παραμένει πολύ αρνητική.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, Δεκέμβριος 2022 -  26 Μαΐου 2023

-- ΔΕΗ: Με άνοδο 20,49% μετεκλογικά, έδειξε γιατί θεωρείται – ακόμη – ένα χαρτί που συνδέεται πολύ με τις πολιτικές εξελίξεις, επηρεάζεται από το ποιος κυβερνά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο +4,33% την Παρασκευή και στα 9,76 ευρώ που είναι νέα υψηλά 17 μηνών. Όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «όσο παράλογο κι αν ακουγόταν, ένας φόβος για κρατικοποίηση υπήρχε προεκλογικά. Οπότε ο τίτλος υπεραποδίδει, μιας και ο φόβος για κάτι τέτοιο πήγε περίπατο. Τα 9,88 και 10,36 είναι οι επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο κλείνει πάνω από τα 8,90 ευρώ η τάση είναι επιθετική. Θυμίζουμε το υψηλό της προ αύξησης στα 11 ευρώ, ενώ η Α.Μ.Κ. έγινε στα 9 ευρώ».

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, Δεκέμβριος 2022 -  26 Μαΐου 2023

-- Ατζέντα εβδομάδας: Γεμάτη είναι η ατζέντα και της τρέχουσας εβδομάδας. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που αναμένονται με ενδιαφέρον μετά απ’ όσα έλαβαν χώρα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την Τρίτη ακολουθούν Motor Oil, Intralot (πριν την έναρξη), Πλαστικά Θράκης και Epsilon Net. Την Τετάρτη υπάρχει η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμήνου, ενώ θα δημοσιεύσει μεγέθη τριμήνου η Lamda Development. Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.

 Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ο… αναστoχασμός των επενδυτών και οι εκπτώσεις στο ΧΑ

Η μετεκλογική διόρθρωση, η σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το profit taking και το μάζεμα στις τράπεζες, το γύρισμα της Ελλάκτωρ, η καλή εικόνα του ΟΤΕ και η ανθεκτικότητα ΜΥΤΙΛ και CEΝΕR.
MARKET MAKER

Αγορές σε mood εορτών, γιατί δεν πουλά ΕΥΡΩΒ ο Γουάτσα και το "30" του ΜΥΤΙΛ

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών ξεκίνησε και ακολουθεί η «δικιά μας», προβληματίζει το πετρέλαιο, νέο υψηλό για την Mytilineos που πλησιάζει την κορυφή “30”, το bullish αφεντικό της Fairfax για Ελλάδα - μετοχή της Eurobank και η ΔΕΗ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η αγορά χωρίς καύσιμα, η αθόρυβη άνοδος της ΜΟΗ και το «άδειασμα» της Αλουμύλ

Η απουσία ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος παρά την αναβάθμιση, η άνοδος της Motor Oil με «σύμμαχο» το πετρέλαιο, το καλό σερί της ΔΕΗ, η εκτίναξη της Interlife και η «βουτιά» 22% της Αλουμύλ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Ο φόβος υπερθέρμανσης, ο ΑΔΜΗΕ, τα συνεχή ρεκόρ ΜΥΤΙΛ και τα χρωστούμενα της ΔΕΗ

Ο φόβος υπερθέρμανσης και το πάθημα του Γκρίνσπαν, το +6,61% του ΑΔΜΗΕ, οι προσδοκίες για ΔΕΗ - ΕΧΑΕ, τα υψηλά της Εθνικής, η μνημειώδης επέλαση της Mytilineos, η Τεχνική Ολυμπιακή και... ραντεβού στις 28 Αυγούστου.