ΓΔ: 1206.33 0.52% Τζίρος: 14.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:50:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η άλωση των 1.200 μον., η τραπεζική έκρηξη και ακόμη δεν είδαμε... τίποτα

Ο ενθουσιασμός της αγοράς για τις πολιτικές εξελίξεις, η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας και η πορεία προς τις 2.000 μονάδες, η έκρηξη συναλλαγών στις τράπεζες, τα mezzanine και τα νέα υψηλά για ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ.

Με ένα εντυπωσιακό άλμα τιμών και συναλλαγών υποδέχθηκε η αγορά, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία καθαρίζει ο πολιτικός ορίζοντας «κλειδώνοντας» την αυτοδυναμία και ανοίγει το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +6,09% στις 1.201,32 μονάδες σημειώνοντας μέγιστο ημέρας τις 1.217,04 μονάδες, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα με την καθαρή αξία συναλλαγών να σημειώνει άλμα +257,78% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, φτάνοντας τα 300,51 εκατ. ευρώ ενώ πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συναλλαγές πακέτων ύψους 62,17 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο σε τέτοιους τζίρους χωρίς rebalancing ή κάποιο άλλο ειδικό λόγο.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 14 Φεβρουαρίου - 22 Μαΐου 2023

Αν και σε κάποιους πρωινούς αγοραστές το κλείσιμο άφησε μια πίκρα στα χείλη, καθώς αρκετά χαρτιά έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας με πρώτη πρώτη την Coca Cola HBC αλλά και Eurobank, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α., για όσους βλέπουν τη μεγάλη εικόνα το χθεσινό τίναγμα δεν ήταν παρά η εκκίνηση ενός νέου ανοδικού κύκλου για την αγορά.  

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα της Eurobank, 22 Μαΐου 2023

Οι περισσότεροι εγχώριοι επενδυτές, αγκιστρωμένοι ακόμα στις πικρές αναμνήσεις (και τις τεράστιες ζημιές) της περιόδου 2010 – 2018, δεν είναι εύκολο να πιστέψουν τη θεμελιακή αλλαγή που συντελείται. Η Ελλάδα έχει εμπρός αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, με καθαρό πολιτικό ορίζοντα, ενώ θεαματική και σε πολλά επίπεδα θα είναι η επίδραση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει τεράστια (για τα ελληνικά δεδομένα) ρευστότητα στο Χρηματιστήριο και η οποία δεν μπορεί να διοχετευθεί παρά στις τράπεζες και τα γνωστά μας blue chip. Οι τεράστιοι όγκοι στις τράπεζες χθες δίνουν μια γεύση αυτού που έρχεται.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο δρόμος προς τις 2.000 δεν είναι τόσο μακρινός όσο ίσως πολλοί νομίζουν.

-- Mezzanine: Όταν τα blue chips κινούνται σε ρυθμούς mezzanine, δύσκολα τα mezzanine μπορούν να τραβήξουν βλέμματα. Θα έρθει η ώρα τους όμως. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των ορκωτών έχουν γίνει με τις πλέον συντηρητικές παραδοχές κατά συνέπεια το upside σε ένα πολύ καλό οικονομικό περιβάλλον είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο. Σε μια καλή οικονομία οι ανακτήσεις των servicers θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υπολογίζονταν αρχικώς. Επιπλέον, το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας θα βάλει τέλος στο κρυφτοκυνηγητό και το λαϊκισμό με τους πλειστηριασμούς.

Η συγκριτική πορεία των mezz από 30.12.22. Galaxy (κόκκινο) +94,68%, Sunrise (κίτρνινο) +93,7%, Cairo (πράσινο) +38,5% και Phoenix (μπλέ) +25,38%.

-- Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank: Οι μετοχές τους αποτελούν τα ιδανικά οχήματα για όσους επενδυτές, και ειδικά ξένους, θέλουν να «ποντάρουν» στο ελληνικό «στοίχημα». Από το 2018 είχε να βρεθεί ο τραπεζικός δείκτης πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ο κλάδος διακίνησε 202 εκατ. ευρώ, που σε κανονική ροή συναλλαγών είναι ρεκόρ, ειδικά για ένα ταμπλό με μόλις τέσσερις συστημικές. Η Πειραιώς διακίνησε 66,38 εκατ. ευρώ ευρισκόμενη στην πρώτη θέση όλης της αγοράς, η Εθνική διακίνησε 61,2 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 43,9 εκατ. ευρώ και η Eurobank 30,8 εκατ. ευρώ. Χθες άλλαξε χέρια το 1,98% της Τράπεζας Πειραιώς, το 1,32% της Alpha Bank, το  1,08% της Εθνικής (σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα) και το 0,51% της Eurobank.

Η πορεία της μετοχής της Εθνική Τράπεζα, Μάρτιος 2022 - 22 Μαΐου 2023

-- Mytilineos: Νέα ιστορικά υψηλά τα 29,50 ευρώ μετά και το χθεσινό +7,74%, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 4,2 δισ. ευρώ! Μετά την πρόσφατη διόρθωση, η εικόνα άλλαξε αίφνης εκ νέου, καθώς η χθεσινή ήταν η 7η σερί ανοδική συνεδρίαση με συνολική επίδοση +16,51%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου πλησιάζει, ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη μεγάλη «πράσινη» εξαγορά στον Καναδά.

-- ΕΧΑΕ: Από τις 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν ξεκινούσε η περιπέτεια του Covid-19 στην Ελλάδα είχε να κλείσει πάνω από τα 4,60 ευρώ, που σημαίνει ότι μόλις τώρα καλύπτει τις απώλειες της πανδημίας. Συντηρητικός τίτλος, που τον έχει «φάει» η ευρύτερη μετριότητα γύρω από τα τεκταινόμενα του Χ.Α. όλα τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε ότι οι μέσες συναλλαγές του 2022 ήταν στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, σε μια συνεδρίαση ο τζίρος ξεπέρασε τα 362 εκατ. ευρώ, όσος δηλαδή γίνονταν σε πέντε μήνες πέρυσι! Φέτος, οι μέσες συναλλαγές, ξεπερνούν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ. Έκλεισε στα 4,60 ευρώ με άνοδο 11,52% που ήταν η μεγαλύτερη στον Mid Cap, ενώ διακίνησε τζίρο 2,83 εκατ. ευρώ!

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 12 Ιανουαρίου - 22 Μαΐου 2023

-- ΔΕΗ – Εθνική: Εμφατική ήταν η επέλαση της ΔΕΗ που έκλεισε στα 9,39 ευρώ με ράλι +15,93%, καθώς έλαβαν τέλος οι όποιες (μικρές ή μεγάλες) ανησυχίες για τις δοξασίες που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης. Οι ίδιες δοξασίες είχαν ακουστεί και για την Εθνική Τράπεζα η οποία επίσης έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη στον κλάδο (+15,30%). Για τη ΔΕΗ, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως τα 9,88 ευρώ και 10,36 ευρώ είναι οι επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο κλείνει πάνω από τα 8,90 ευρώ, η τάση είναι επιθετική. Η ΑΕΠΕΥ θυμίζει πως το υψηλό προς της ΑΜΚ για τη μετοχή ήταν στα 11 ευρώ, ενώ η αύξηση έγινε στα 9 ευρώ.

-- Jumbo: Νέα ιστορικά υψηλά τα 23 ευρώ μετά το χθεσινό +4,55%. Στο +44% φέτος.

-- Mid Cap: Από τις 9 Φεβρουαρίου 2011 είχε να κλείσει πάνω από τις 1.700 μονάδες, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέα υψηλά 12ετίας. Έχοντας μεγάλη εξάρτηση από τη Cenergy Holdings που έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και την ΕΧΑΕ που έκλεισε στο +11,52% και στα 4,60%, ο δείκτης του μεσαίου χώρου αναρριχήθηκε χθες στις 1.710,93 μονάδες. Παράλληλα διακινήθηκε όγκος πάνω από 4 εκατ. τεμάχια με συνολικό τζίρο 12,22 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλη επίδοση για τα δεδομένα του χώρου.

Η πορεία του δείκτη FTSE Mid Cap, Ιούλιος 2022 - 22 Μαΐου 2023

-- Ανδρομέδα: Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα (αριθμός μετοχών που άλλαξε χέρια επί του συνόλου των μετοχών) φιγουράρουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως οι τέσσερις τράπεζες, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και ο ΑΔΜΗΕ.  Στη λίστα αυτή όμως βρέθηκε και η μετοχή της εταιρείας επενδύσεων Ανδρομέδα. Η διοίκηση κατά καιρούς έχει αναφερθεί στις πολύ χαμηλές συναλλαγές που κάνει η μετοχή οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.500 τεμάχια την ημέρα. Για αυτό προσέλαβε και δεύτερο market maker, ώστε σε βάθος χρόνου οι συναλλαγές να ξεπεράσουν τα 3.000 τεμάχια. Χθες, μέσα στον παροξυσμό της ζήτησης για «χαρτιά», άλλαξαν χέρια 20.115 μετοχές της εταιρείας. Είναι εμφανές πως οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ενόψει του θετικού μομέντουμ της αγοράς και η μετοχή της Ανδρομέδα που διαπραγματεύεται με discount ενδεχομένως να είναι μέσα σε αυτές. Πόσο μάλλον τώρα που το 90% του χαρτοφυλακίου της είναι τοποθετημένο σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μόνο χθες ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή του κατά 5,5 δισ. ευρώ. Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή χθες με το κλείσιμο ωστόσο πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Η πορεία της μετοχής της Ανδρομέδα, Δεκέμβριος 2022 - 22 Μαΐου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Ο φόβος υπερθέρμανσης, ο ΑΔΜΗΕ, τα συνεχή ρεκόρ ΜΥΤΙΛ και τα χρωστούμενα της ΔΕΗ

Ο φόβος υπερθέρμανσης και το πάθημα του Γκρίνσπαν, το +6,61% του ΑΔΜΗΕ, οι προσδοκίες για ΔΕΗ - ΕΧΑΕ, τα υψηλά της Εθνικής, η μνημειώδης επέλαση της Mytilineos, η Τεχνική Ολυμπιακή και... ραντεβού στις 28 Αυγούστου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το «τρέξιμο» της αγοράς, η αποτίμηση της Aegean, το άλμα της ΕΧΑΕ και η Phoenix

Η προσδοκία έκτακτης αναβάθμισης της Ελλάδας, το υψηλό της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, γιατί δεν είναι υπερβολική η αποτίμηση της Aegean, πώς η ΕΧΑΕ έγινε το ιδανικό στοίχημα, η υστέρηση της Pgoenix Vega, η άνοδος της Intrakat και οι νέοι μέτοχοι και το άλμα της Δομικής Κρήτης.
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
MARKET MAKER

Διόρθωση, επιλεκτικές τοποθετήσεις και τα ζεστά 18 εκατ. του Phoenix Vega

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων με τον ΓΔ να κλείνει μακριά από τα χαμηλά ημέρας, οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τις τραπεζικές μετοχές, η νέα διανομή της Phoenix Vega και τα ρεκόρ για Ευ. Μυτιληναίο και Γ. Περιστέρη.
MARKET MAKER

Το Investors Day της Alpha, η ΕΧΑΕ και τα mezz που... γεννούν χρήμα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες εκλογές, η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αγοράς, οι προσδοκίες για το Investor day της Alpha Bank, πώς γεμίζουν τα ταμεία των Sunrise και Phoenix Vega, το γύρισμα της ΕΧΑΕ και η επιστροφή (;) του ΟΤΕ.