ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stassis
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Πηγή: ΔΕΗ.

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.

Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2022 η Eurobank, τα οποία σφραγίζουν την επάνοδο του ομίλου σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. Φιλοδοξία της διοίκησης της τράπεζας ήταν, και παραμένει, να «γιορτάσει» τη θετική αυτή πορεία επιστρέφοντας ένα μέρος της απόδοσης στους μετόχους της, οι οποίοι έχουν περάσει τα πάνδεινα την προηγούμενη δεκαετία, μέσω της διανομής μερίσματος. Έτσι, πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία το σημερινό call της διοίκησης με τους αναλυτές και την ενημέρωση από τον επικεφαλής της τράπεζας, Φωκίωνα Καραβία, για την εξέλιξη της διαβούλευσης με τον SSM για την διανομή μερίσματος. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες, λόγω SREP, για να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος θα πρέπει να έχουν την έγκριση του SSM. Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό σήμερα να έχουμε θετικά νέα, καθώς δεν έχει έρθει ακόμα το πολυπόθητο πράσινο φως, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν εαν θα υπάρξει τελικά η σχετική έγκριση.

-- Από τις επαφές των τραπεζών με τις εποπτικές αρχές προκύπτει ότι τρεις είναι οι βασικές ενστάσεις που θέτουν οι επόπτες και οι οποίες τους κάνουν πολύ διστακτικούς στο να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος από ελληνική τράπεζα. Η πρώτη ένσταση έχει να κάνει με την ποιότητα της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών, καθώς σημαντικό κομμάτι των κερδών προέρχονται από μη επαναλαμβανόμενες πηγές. Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με την κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών και την υπερβολική, ακόμα, συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας, το DTC, που αποτελεί περίπου το μισό των κεφαλαίων τους. Τέλος, η τρίτη ένσταση ή, πιο σωστά, εμπόδιο είναι οι μεγάλες εκδόσεις MREL που θα πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια, εκδόσεις που μέχρι στιγμής δεν γίνονται με επιτόκια… κανονικότητας.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι, αν η Eurobank αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διανομή μερίσματος, η Εθνική Τράπεζα η οποία επίσης φιλοδοξεί να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, θα αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες δυσκολίες καθώς η ποιότητα της κερδοφορίας της είναι σαφώς υποδεέστερη αυτής της Eurobank, με τα one-off κέρδη να κυριαρχούν.

-- Ένα βήμα πριν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel για την απόκτηση της θυγατρικής της στη Ρουμανία βρίσκεται η ΔΕΗ. Πρόκειται για deal που η αγορά και οι επενδυτές περιμένουν πώς και πώς, καθώς με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα ενισχύσει δραστικά το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει πολύ το χαρτοφυλάκιό της με έργα ΑΠΕ, τομέας όπου η ΔΕΗ κινήθηκε με βραδύτητα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η μετοχή της ΔΕΗ, παρά την νέα πτώση του ΧΑ, έκλεισε με κέρδη +4,38%, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε ότι η Goldman Sachs προχώρησε στην αύξηση της έμμεσης συμμετοχής του στη ΔΕΗ στο 5,35%. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα έρθουν πολύ γρήγορα, διαψεύδοντας ασφαλώς όσους εκτιμούσαν ότι μια τόσο μεγάλη συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές. Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο ΧΑ, ενώ σχετικά πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 1,35 δισ. ευρώ) με κύριο σκοπό να προχωρήσει σε εξαγορές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υποχρέωση του διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της εταιρείας, να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία και την οποία θα θέσει υπόψη των μετόχων της εταιρείας. Αλίμονο, αν το 2023 ο επικεφαλής μιας εισηγμένης πάγωνε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να περιμένει να γίνουν εκλογές για να ρωτήσει τον όποιο υπουργό τι θα κάνει με την εξαγορά! Μην ξεχνάμε ότι το κράτος παραμένει ισχυρός μέτοχος της εταιρείας, με 34,12%, ωστόσο όλες οι υπόλοιπες μετοχές βρίσκονται στον έλεγχο ιδιωτών, με ισχυρή παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών.

-- Σημειώνεται ότι το deal θα είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη πήρε αναβολή. Θα ανακοινωνόταν αρχές αυτές της εβδομάδας, αλλά υπήρξαν κάποιες μικροδιαφωνίες στα τελικά κείμενα, οι οποίες ξεπεράστηκαν. Έτσι, όλα δείχνουν ότι είναι ζήτημα ωρών για να επισημοποιηθεί ο «γάμος». Σήμερα, ή το αργότερο αύριο. Όπως έχει γράψει το BD, δεν είναι μια απλή εξαγορά, καθώς η ΔΕΗ αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ, με κέρδη EBITDA περί τα 350 εκατ. ευρώ. Το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, με το enterprise value να προσεγγίζει τα 1,9 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του τιμήματος θα γίνει κατά τα 2/3 με δανεισμό και κατά το 1/3 με ίδια κεφάλαια.

-- H ισότητα των φύλων αποτελεί κεντρικό πυλώνα των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ESG της Τράπεζας Πειραιώς και υλοποιείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα EQUALL, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την ισότιμη θέση των γυναικών στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι  και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τα στερεότυπα που σχετίζονται με τα φύλα στην επιλογή επαγγέλματος. Και στη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα, ο CEO  της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε μήνυμα προς τους εργαζομένους επισήμανε αυτή ακριβώς την επιλογή της τράπεζας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Πειραιώς είναι στρατηγικά δεσμευμένη να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει προς ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και υλοποιούμε δράσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων». Σημείωσε δε ότι η Πειραιώς  είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υπέγραψε τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών και βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023 στον Δείκτη Gender-Equality του Bloomberg. «Για εμάς», τόνισε, «η ενεργός συμμετοχή μας σε κάθε προσπάθεια που προάγει την ισότητα των φύλων, όπως και ευρύτερα σε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες προκλήσεις στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον, αποτελεί  υποχρέωση και συνειδητή στάση ζωής».

-- Ήταν ξαφνική και σοκαριστική, ιδίως για το προσωπικό και την τοπική κοινωνία της Θήβας, η απόφαση της αμερικανικής Tupperware Brands, της εταιρείας που καθιέρωσε παγκοσμίως τα γνωστά πλαστικά τάπερ, να κλείσει τη μονάδα της στη Θήβα, που λειτουργούσε από το 1967. Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται ότι θέλουν να «ρίξουν» τους εργαζόμενους, αντίθετα πρόσφεραν αποζημιώσεις μεγαλύτερες από τα προβλεπόμενα από τον νόμο στα 150 άτομα που θα χάσουν τις δουλειές τους. Πάντως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στην οικονομική κατάσταση και την επιχειρηματική πορεία της αμερικανικής πολυεθνικής καταλαβαίνει ότι δεν είναι καθόλου περίεργο που κλείνει η συγκεκριμένη μονάδα, αφού η Tupperware βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε πορεία προς την κατάρρευση. Η μετοχή της έχει χάσει 82% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η διοίκηση προειδοποίησε ήδη από τον Νοέμβριο ότι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Για το 2022, εμφάνισε μείωση τζίρου 18%, είχε ζημιές που ξεπέρασαν τα 35 εκατ. δολ. και, το χειρότερο, ήταν φορτωμένη με υπερβολικό δανεισμό, με τον δείκτη μόχλευσης να πλησιάζει τις 5 φορές. Αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό ότι δεν θα συνεχίσουν να την διευκολύνουν οι πιστωτές και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το γνωστό άρθρο 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας (περί προστασίας από τους πιστωτές).

-- Σε συνθήκες σοκ παραμένει η κοινωνία από το δυστύχημα, το οποίο έχει ανοίξει μεγάλες πληγές που θέλουν χρόνο για να επουλωθούν. Χθες, ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε το πρώτο βήμα για την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, ανακοινώνοντας μέτρα για την ομαλή, και κυρίως ασφαλή, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε για άλλη μια φορά συγνώμη για το δυστύχημα, ήταν πολύ μετρημένος και καλά διαβασμένος. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών αποτυπώνοντας την μεγάλη επίδραση του δυστυχήματος.

-- Δυστυχώς, ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας από τους γνωστούς – άγνωστους, τους όποιους φαίνεται ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν η Ελληνική Αστυνομία και η Πολιτεία.  

-- Και, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει χαμηλούς τόνους, αν και δεν λείπουν κακοφωνίες τύπου Ν. Φίλη (ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε «όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος, όταν δολοφονείτε στα τρένα μέσα, για ποια συγνώμη μιλάτε;»), φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες - μήνες μέχρι τις εκλογές η χώρα θα κινηθεί σε ρυθμούς σκληρού ροκ, με υπερβολές που θυμίζουν την εποχή των δύο πρώτων μνημονίων. Μιντιακές υπερβολές, τηλεοπτικά συναισθηματικά σόου, διαμαρτυρίες κάτω από σπίτια υπουργών (ακομμάτιστες εννοείται...), στοχοποίηση δημοσιογράφων κ.α. Οπότε, είναι μάλλον θέμα χρόνου να ξαναδούμε αγανακτισμένους πολίτες στις πλατείες.

-- Λέμε των δύο πρώτων μνημονίων, διότι μυστηριωδώς οι αντιδράσεις για το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν εξαιρετικά ήπιες και περιορισμένες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αμόκ με 8 δισ. για Πειραιώς, Μαρινάκης vs Μελισσανίδη και η στήριξη Κεραμέως

Ξεπέρασε τις 6 φορές η υπερκάλυψη του placement της Τρ. Πειραιώς την πρώτη μέρα, η μονομαχία Μαρινάκη - Μελισσανίδη για την Ελευθεροτυπία, το Μαξίμου στηρίζει Ν. Κεραμέως για τη διαρροή, τα δύο ΣΔΙΤ σε παράταση και το deal της Entersoft.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Πειραιώς, τα δικαστήρια των ΕΛΠΕ, ο φορέας ακινήτων και ο Ηρακλής

Το ταμπλό μίλησε για το placement, τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, δεν τσουλάει ο φορέας ακινήτων, η κριτική για το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά και οι ηρωικές ιστορίες Π. Παυλόπουλου από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.