ΓΔ: 1012.2 0.82% Τζίρος: 31.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
Φωτο: ΑΠΕ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.

Μπορεί ο σχετικός έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ να βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, όσοι παρακολουθούν λίγο πιο συστηματικά τα του Χρηματιστηρίου δεν έχουν αμφιβολίες ότι κάποιοι μίλησαν, ενώ δεν έπρεπε, αποκαλύπτοντας πτυχές του σχεδιασμού της διοίκησης. Η ασυνήθιστη συμπεριφορά και οι μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής της ΔΕΗ ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού, συμπεριφορά που εξηγήθηκε βέβαια μια χαρά μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου.

-- Το ερώτημα είναι, από πού έγινε η διαρροή; Από τη ΔΕΗ; Από αξιωματούχο της κυβέρνησης; Από το Υπερταμείο; Από το ΤΑΙΠΕΔ; Ή από κάποιον σύμβουλο; Δεν είναι καθόλου εύκολος ο εντοπισμός του… ενόχου, ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την έκτη αίσθηση, που παρακολουθούν στενά την υπόθεση της ΑΜΚ στοιχηματίζουν στο «κυβερνητικός αξιωματούχος».

-- Σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη δυσάρεστη υπόθεση με εμπλοκή, κατά τα φαινόμενα, υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου. Η υπόθεση αφορά την απομάκρυνση διοικητικού στελέχους εισηγμένης επιχείρησης, με εξωθεσμική παρέμβαση και πιέσεις από κυβερνητικό αξιωματούχο που θυμίζει τις ηρωικές ημέρες του 2015. Πρόκειται για εταιρεία στην οποία το κράτος δεν έχει ούτε μια μετοχή οπότε χρειάστηκε πολύ… δημιουργική λογιστική προκειμένου να επιβληθούν οι εντολές της… Κεντρικής Επιτροπής.

-- Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο χωριό και μένει να δούμε αν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την «οικειοθελή» παραίτηση και την ενεργοποίηση της διαδικασίας διαδοχής.

-- Ο Πρεμ Γουάτσα, το αφεντικό της Fairfax, βρίσκεται σταθερά στην πλευρά των αισιόδοξων για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ελλάδας, από το 2012, όταν έκανε τις πρώτες επενδυτικές του κινήσεις στην Ελλάδα, αποκτώντας σημαντικό ποσοστό μετοχών της (τότε) Eurobank Properties, το 5% της Mytilineos καθώς και την ελληνική Praktiker. Το φλερτ εξελίχθηκε σε κανονικό γάμο το 2014, όταν μέσω ΑΜΚ απέκτησε τον έλεγχο της Eurobank και έκτοτε κάθε χρόνο, κατά την ετήσια επίσκεψή του στη χώρα μας, ο κ. Γουάτσα, υπογραμμίζει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας.

-- Αισιοδοξία που δοκιμάστηκε σκληρά τα χρόνια που ακολούθησαν με την έλευση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (που οδήγησε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και νέα πονταρίσματα της Fairfax στο ελληνικό στοίχημα), τη χαμηλή πτήση της διετίας 2016 – 2017 και την πανδημία που ήρθε να ανατρέψει τα πάντα, μεταθέτοντας για αργότερα την πολυπόθητη ανάκαμψη της Ελλάδας.

-- Ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα του θριάμβου μετά από πολλά χρόνια υπομονής και επιμονής. Η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι θα περιοριστεί σε εποχική γρίπη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά απογείωσης, η Eurobank έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη μετοχή της να υπεραποδίδει, ενώ με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται πάρτι επενδύσεων. Οπότε η σταθερή αισιοδοξία του κ. Γουάτσα έχει δώσει τη θέση της στον ενθουσιασμό κάτι που αποτυπώθηκε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο και στην οποία τόνισε ότι «θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια».

-- Ο ενθουσιασμός αυτός αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα σχόλιά του για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη («πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη»), όπως και σε αυτά για τα κορυφαία στελέχη εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει («αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι ο Φωκίων Καραβίας στη Eurobank, ο Γιώργος Χρυσικός στην Grivallia και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην Eurolife είναι από τους καλύτερους managers, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο»).

-- Με μια ισχυρή άνοδο ξεκίνησε ο Οκτώβριος για τις μετοχές τονώνοντας το ηθικό και τις προσδοκίες των long. Η άνοδος ήρθε να διασκεδάσει τις διάχυτες ανησυχίες περί σημαντικής διόρθωσης των Οκτώβριο, μήνα με βεβαρημένο ιστορικό: ο πανικός του 1907, το κραχ του 1929, η Μαύρη Δευτέρα του 1987. Οι αισιόδοξοι δείχνουν τη ρευστότητα επισημαίνοντας ότι, όσο η μουσική παίζει, ο χορός θα συνεχίζεται, ενώ δεν ανησυχούν για το effect του Οκτωβρίου. Μακάρι να έχουν δίκιο, η στήλη εκ φύσεως βρίσκεται στην πλευρά των long, ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε τα πολλά και ενοχλητικά συμβάντα, που όλο και πληθαίνουν, από το κύμα ανατιμήσεων και τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι την ενεργειακή κρίση και την Evergrande. Μέχρι τώρα τα συμβάντα αυτά έχουν ξεπεραστεί μάλλον ανώδυνα λόγω της μεγάλης ρευστότητας. Μένει να δούμε μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές αυτής της ρευστότητας, δεδομένου μάλιστα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί το επίπεδο ρεκόρ στο οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ οι margin accounts, δηλαδή οι αγορές μετοχών με δανεικά. Κάτι σαν τις αγορές «αέρα» που βιώσαμε το 1999.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το... στοχευμένο food pass, το bingo της ΔΕΗ, η εμπιστοσύνη και τα crypro

Πώς τα golden boys των crypto διέλυσαν την εμπιστοσύνη για το «σύστημα» και του έδωσαν και κατάλαβε, το νέο σούπερ επίδομα που μυρίζει εκλογές, η ΔΕΗ κάνει bingo στη Ρουμανία, τα καλά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς και τα σύννεφα στις αγορές.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα τραπεζικά μερίσματα, η ENEL Ρουμανίας και η φημολογία για Attica - Παγκρήτια

Η επιβάρυνση των δανειοληπτών από τα αυξημένα επιτόκια, ο συνεχής διάλογος της Eurobank με τους επόπτες για το μέρισμα, η ΤΕΡΝΕΡΓ στον MSCI, ο λόγος των πυκνών συναντήσεων Βρεττού - Εξάρχου και το shoot-out που θα βγάλει τον νικητή για ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ένταση στην ΕΧΑΕ, τα νέα μέλη ΔΣ της ΔΕΗ, ο Νάτσης στο Ελληνικό και η Eurobank

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΧΑΕ που «μυρίζει» 90s, Γρ. Δημητριάδης - Αλ. Φωτακίδης τα νέα μέλη στο ΔΣ της ΔΕΗ, πώς ο μεγαλοεπενδυτής Τρύφων Νάτσης «βάζει πόδι» στο Ελληνικό και η διοικητική ομάδα της Eurobank.