ΓΔ: 1438.53 -0.70% Τζίρος: 66.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.

Αν διαβάσει κανείς τον τύπο και δει τις ειδήσεις στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες θα σχηματίσει την εντύπωση ότι η χώρα μας έχει χάσει, και μάλιστα κατά κράτος, τη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, αν δούμε τα στοιχεία από την έναρξη της πανδημίας η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική: Η κατάταξη της Ελλάδας μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού βρίσκεται στην 12η καλύτερη θέση με 1.560 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους, ξεπερνώντας την κατάταξη της Γαλλίας της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και πολλών άλλων χωρών. Ακόμα, πολύ καλύτερη είναι η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ με βάση τον αριθμό κρουσμάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού όπου έχουμε την 4η καλύτερη επίδοση από τους 27. Είναι απορίας άξιο το πως τείνει να διαμορφωθεί ένα κλίμα αποτυχίας όταν είμαστε, και μάλιστα με απόσταση, από τους καλύτερους στην ΕΕ!

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια ότι τα τελευταία υγειονομικά στοιχεία είναι επιβαρυμένα, ωστόσο, η επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα της σημαντικής υστέρησης που σημειώνεται στην εξέλιξη των εμβολιασμών, υστέρηση που θα πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές δυνάμεις, και ειδικά τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, όπου είτε στον πυρήνα (ΣΥΡΙΖΑ), είτε στα πέριξ (ΝΔ) υπάρχουν πολλές αντιεμβολιαστικές φωνές, ή για να το θέσουμε πιο σωστά, φωνές που δεν είναι κατά των εμβολίων αλλά έχουν πολλές επιφυλάξεις. Αν θέλουμε λιγότερους νεκρούς από την πανδημία θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

-- Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς έχουν επιστρέψει σε απόλυτη ελευθερία και κανονική λειτουργία, χωρίς όμως να έχουν πολλούς θανάτους, συγκριτικά με άλλες χώρες, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών. Άρα, το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσω της προσπάθειας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος.

Με ένα εντυπωσιακό +8,18% η μετοχή της ΔΕΗ έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή συνεδρίαση, μια ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα η μετοχή της εταιρίας κινήθηκε αρνητικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης υποχωρώντας μέχρι τα 9,765 ευρώ στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι που περίμεναν διόρθωση ή πίεση λόγω της επερχόμενης εισαγωγής των νέων μετοχών, ωστόσο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η καλή πορεία της μετοχής είναι εξασφαλισμένη με τη βοήθεια και του MSCI. Μετά την ΑΜΚ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα ξεπεράσει, με την είσοδο στο ΧΑ των νέων μετοχών, αισθητά τα 3 δισ. ευρώ (με βάση το σημερινό κλείσιμο και τον νέο αριθμό μετοχών, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πάνω και από τα 4 δισ. ευρώ). Παράλληλα, το free float θα ξεπεράσει το 60%, συνδυασμός που θα οδηγήσει αυτόματα, μέσω έκτακτης αξιολόγησης, στην ένταξη της μετοχής της στον δείκτη MSCI Greece - Large Cap. Όπως είχε γίνει και με την μετοχή της Alpha Bank. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η εισαγωγή της μετοχής στον δείκτη θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων περί τα 150 – 200 εκατ. ευρώ!

-- Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για την Eurobank, καθώς η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, με ορίζοντα το 2030. Η διοίκηση δεν θα περιοριστεί σε στόχους εσόδων και κερδοφορίας αλλά θα παρουσιάσει αναλυτικά το πώς θα ενισχυθούν τα έσοδα, πώς θα δουλέψουν τα κανάλια πωλήσεων, πώς θα «τρέξει» η τράπεζα, πώς θα πετύχει τον περαιτέρω περιορισμό του κόστους και όλα αυτά σε τι αποδόσεις για τους μετόχους θα οδηγήσουν.

-- Χάνει πια τη σημασία της η έννοια «ιστορικά υψηλά» για τις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης, που πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ επί καθημερινής βάσης και κάνουν πολλούς να διερωτώνται πότε θα έλθει η επόμενη μεγάλη διόρθωση. Προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αυτή η μεγάλη διόρθωση. Τα ύψη του S&P 500, για παράδειγμα, μπορεί να ζαλίζουν, όμως ο δείκτης δεν έχει χάσει την επαφή του με τα θεμελιώδη μεγέθη: τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη για το τρίτο τρίμηνο όχι μόνο ήταν εύρωστα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έδωσε στην αγορά να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί για μια γρήγορη αύξηση επιτοκίων, παρότι αρχίζουν να μειώνονται οι αγορές ομολόγων, με την προοπτική να πέσουν στο μηδέν ως τα τέλος του α' εξαμήνου του 2022. Ταυτόχρονα, το πακέτο του Μπάιντεν για επενδύσεις 1 τρισ. δολ. σε υποδομές πέρασε από το Κογκρέσο και φέρνει άλλη μια ισχυρή τόνωση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και αν οι μετοχές μοιάζουν σε κάποιους ακριβές, τίποτα δεν φαίνεται ότι θα τις εμποδίσει να ανεβούν ακόμη πιο ψηλά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tο μέρισμα της Εθνικής, οι νέες αμοιβές στη ΔΕΗ και ο εμφύλιος στην Παυλίδης

Τι (δεν) λένε τα στελέχη της Εθνικής για το μέρισμα, η νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ, η αξία των μαρμάρων της Παυλίδης στο επίκεντρο νέας σύγκρουσης, ο «ελέφαντας» του χρέους, η μετακόμιση της Eurobank και τα σούπερ μάρκετ εναντίον της Ε.Ε.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα τραπεζικά μερίσματα, η ENEL Ρουμανίας και η φημολογία για Attica - Παγκρήτια

Η επιβάρυνση των δανειοληπτών από τα αυξημένα επιτόκια, ο συνεχής διάλογος της Eurobank με τους επόπτες για το μέρισμα, η ΤΕΡΝΕΡΓ στον MSCI, ο λόγος των πυκνών συναντήσεων Βρεττού - Εξάρχου και το shoot-out που θα βγάλει τον νικητή για ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.