ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.

Την απόφασή του να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες της στήλης. Την ίδια απόφαση έλαβε και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Βιδάλης. Έτσι, όλα δείχνουν ότι για πρώτη φορά στα 119 χρόνια της ιστορίας του ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος οδηγείται σε εκλογές, καθώς η κ. Ιουλία Τσέτη έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος θα είναι και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο κ. Θεοδωρόπουλος θα ανακοινώσει άμεσα την υποψηφιότητα του σήμερα ή αύριο Τετάρτη.

-- Σε αυτή την ιδιαίτερη ιστορική συγκυρία για τον ΣΕΒ, όπου μια εκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει έριδες και αντιπαλότητες, ο κ. Παπαλεξόπουλος έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους με τη χθεσινοβραδινή του δήλωση: «Βασιζόμενος σε αξίες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τον τρόπο λειτουργίας του, όπως την συνεννόηση και την σύνθεση απόψεων, ο ΣΕΒ χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές».


Το 1,5 δισ. και ο πειρασμός των εκλογών

Ξεπέρασε τελικά κάθε προσδοκία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023: Αντί της πρόβλεψης για 1,15% του ΑΕΠ, έφτασε το 1,86%. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση βρέθηκε, την ώρα που η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, με ένα «κομπόδεμα» που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέπληξε αρκετούς με την ανακοίνωσή του για τον σχολιασμό αυτής της δημοσιονομικής επιτυχίας. Ήταν μια άκρως τεχνοκρατική ανακοίνωση, όπου τονιζόταν πόσο διευκολύνεται πλέον η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η συνέχιση της μείωσης του χρέους και, επιπλέον ότι δίνεται ένα «ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων». Ουδεμία σχέση με το κλίμα άλλων, όχι μακρινών εποχών, όταν το ΥΠΟΙΚ μετρούσε συνεχώς τα… κουκιά του πλεονάσματος, για να βρίσκει περισσεύματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε επιδόματα και διάφορα “pass”. Έχει, λοιπόν, τόσο «κρύο αίμα» η κυβέρνηση, τέτοια τεχνοκρατική προσέγγιση στην οικονομία, που αποκλείει να μοιράσει κάτι από αυτά τα 1,5 δισ., λίγο πριν πάνε οι Έλληνες στις κάλπες; Οι επίσημες δηλώσεις αυτό δείχνουν, άλλωστε εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τη διανομή νέου, έκτακτου πασχαλινού επιδόματος σε ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, πάντα μπορεί να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.

-- Πριν από μερικές ημέρες, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, είχε αφήσει μια «χαραμάδα» για πασχαλινό βοήθημα, λέγοντας: «Είμαστε κοντά στον πολίτη, όταν υπάρχει η δυνατότητα και οι συνθήκες το επιτρέπουν και το έχουμε αποδείξει την τελευταία πενταετία. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση να δοθεί κάποια ενίσχυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε την κατάσταση». Όπως είχε εξηγήσει, η κυβέρνηση ήθελε να δει τον προϋπολογισμό να εκτελείται, καθώς τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών προσμετρώνται στη διαχείριση της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα που είδαμε πόσο καλά πήγαν οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου, «απογειώνοντας» το πλεόνασμα του 2023, καθόλου δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι η κυβέρνηση, πέραν της τεχνοκρατικής προσέγγισης, θα δείξει ότι αντιλαμβάνεται και την πολιτική πλευρά της οικονομικής διαχείρισης. Καλές είναι οι αγορές, αλλά απαραίτητα είναι και τα… ψηφαλάκια.


Ο Νίκος Καραμούζης μένει… «παγωτό» με τους ευρωβουλευτές

Μιλάμε για χαβαλέ που σε αφήνει… παγωτό! Κάπως έτσι σχολίασε ο πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδος και Executive Chairman του SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, τις επιλογές προσώπων από τα κόμματα για τις επικείμενες ευρωεκλογές με ένα πολύ δηκτικό σχόλιο στο twitter. «Στη χώρα μας δύσκολα πια εκπλήσσεσαι,άλλα οφείλω να ομολογήσω ότι η επιλογή προσώπων, η ποιότητα και τα αντικείμενα των συζητήσεων εν όψει των ευρωεκλογών με αφήνουν παγωτό! Έχει χαθεί κάθε ίχνος σοβαρότητας, ειλικρινά! Μιλάμε για ελεύθερο χαβαλέ! Σε εποχή μεγάλων προκλήσεων/απειλών», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.


Στο Ρόδο επιτελείο της Eurobank

Στην Ρόδο βρίσκονται ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Κώστας Βασιλείου. Το επιτελείο της τράπεζας επισκέπτονται στο νησί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται για την ολοκλήρωση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο δωρεάς της Eurobank μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.  Πρόκειται για ενέργειες αποκατάστασης του φυσικού πλούτου καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν στη Νότια Ρόδο.

-- Στο περιθώριο της επίσκεψης ο κ. Βασιλείου θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες και πελάτες της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στον τομέα του τουρισμού και ευρύτερα της φιλοξενίας η Eurobank έχει δουλέψει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, έχει επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια και έχει στηρίξει ποικιλότροπος τον κλάδο, διαθέτοντας σήμερα ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.


Πασχαλινό δώρο από Εθνική

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου επέλεξε η Εθνική Τράπεζα ως ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Και όλα δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις της Εθνικής θα είναι ένα καλό πασχαλινό δώρο για τους επενδυτές, καθώς πρόκειται για την τράπεζα που κατ’ εξοχήν ευνοείται, λόγω της δομής του ισολογισμού της, από τα υψηλά επιτόκια του ευρώ. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που καταγράφεται στη βάση δεδομένων της Factset, τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής θα αυξηθούν φέτος κατά 1%, μετά το «εκρηκτικό» +43% του 2023. Δεν είναι λίγοι, όμως, οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η εικόνα που θα δοθεί από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι καλύτερη. Την 1η Μαΐου, λοιπόν, τα σπουδαία… 


Εκτίναξη κόστους για ενεργειακή μετάβαση

Αρκετά ακριβή αποδεικνύεται η προσπάθεια της υφηλίου για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσει τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Σύμφωνα με έκθεση της BlackRock το κόστος θα πρέπει να φθάσει στα 4 τρισ. δολάρια ετησίως εντός της επόμενης 10ετίας. Προκειμένου η μετάβαση αυτή να καταστεί επιτυχημένη θα πρέπει να υπάρξει αύξηση και των έργων μέσω ΣΔΙΤ, ώστε το κόστος να μοιραστεί και να μην αποδειχθεί «καταστροφικό» για τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της BlackRock το 2022 οι επενδύσεις αυτού του τύπου έφθασαν στα 1,8 τρισ. δολάρια, ενώ από το 2004 έως και τους πρώτους μήνες του 2024 το συνολικό ποσό έχει αγγίξει τα 19 τρισ. δολάρια.


Έρχεται και δεύτερο έργο για υπερυψηλές ταχύτητες σε «λευκές περιοχές»

Βασικός στόχος της χώρας είναι η αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στους τηλεπικοινωνιακούς ουραγούς της Ευρώπης. Παλιοί και νέοι παίκτες της αγοράς τηλεπικοινωνιών έχουν ανάψει τις μηχανές και τρέχουν επενδυτικά πλάνα ύψους 7 δις. ευρώ που στοχεύουν στη δημιουργία 8,5 εκατ. γραμμών σε όλη τη χώρα. Από κοντά και το έργο UltraFastBroadbandπου πρόκειται να φέρει υπερυψηλές ταχύτητες σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Ένα έργο του οποίου θα χρειαστεί και μια… δεύτερη έκδοση από όσο πληροφορείται η στήλη, καθώς οι πάροχοι έχουν επικεντρωθεί στο να συγκρουστούν σε περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην τύχη τους πολλές περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως δεν θα αποφευχθεί το overbuild παρά τις παραινέσεις που έχουν υπάρξει από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Οι 30.000 βαλίτσες της Emirates

Την ανάγκη, μετά όμως από μία σειρά επιθέσεων μέσω των social media, να ζητήσει συγνώμη από τους επιβάτες της, αισθάνθηκε ο επικεφαλής της Emirates.  Οι πρωτόγνωρες πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδήγησαν σε κλείσιμο και του αεροδρομίου του Ντουμπάι, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μεγάλος αριθμός πτήσεων. Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα η Emirates καλείται να επιστρέψει, ελαφρώς καθυστερημένα, 30.000 βαλίτσες. Όσο για τα παράπονα των επιβατών, κάποιοι υποστηρίζουν στα social media ότι περίμεναν στο αεροδρόμιο για 12 ώρες, ενώ δεν είχαν καμία ενημέρωση από την εταιρεία, ούτε κάποια βοήθεια.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαίωση τραπεζών, παρέλαση πολιτικών στη Eurobank, Πατέλης και γάμος ομοφύλων

Η αναστάτωση στη ΝΔ για τον γάμο ομοφύλων, γιατί πολλοί πολιτικοί περιηγούνται στους διαδρόμους του Μποδοσάκειου Μεγάρου, ο Κ. Χατζηδάκης καταρρίπτει τους μύθους για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το Buy Now Pay Later και σούπερ μάρκετ σε νευρική κρίση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διαγωνισμός αστραπή για το 1,4% της Eurobank, η ΕΤΕ και ο spokesman του ΥΠΟΙΚ

Ανταγωνιστικές προσφορές θα αναζητήσει το ΤΧΣ για τις μετοχές της Eurobank, η Εθνική παίρνει σειρά, η αποχώρηση του Κ. Κωστή από την Alpha, η μετακόμιση των Starbucks και το καρφί των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στον Κ. Μητσοτάκη
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί θα «καούν» οι σορτάκηδες, οι βίλες με ΕΝΦΙΑ Παγκρατίου και η διεύρυνση του ΣΕΒ

Οι προφητείες καταστροφής που θα διαψευστούν, οι όροι της ΕΚΤ για στήριξη, το επιτυχημένο άνοιγμα του ΣΕΒ, οι χλιδάτες βίλες με αντικειμενική αξία όσο ένα δυάρι, η επίσκεψη Στ. Ιωάννου στην Κύπρο και η συνεδρίαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.