ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Γραφείο Τύπου ΣΕΒ

Ώρα αποφάσεων στον ΣΕΒ, κάτι τρέχει με Novartis, επιχειρήσεις και private equities

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος αποφασίζει αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, η παραγγελία εισαγγελέα για Novartis, πώς τα private equities «απογειώνουν» επιχειρήσεις, ο Χατζηδάκης στο Bloomberg, η «αφανής» ανακοίνωση της ABBank και τα νέα malls της Lamda.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των προθέσεων του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, για το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητάς του για τρίτη θητεία, βρίσκονται τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών – ΣΕΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα 22 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Από την απόφαση του κ. Παπαλεξόπουλου, για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος, θα εξαρτηθεί η στάση άλλων μελών του Συνδέσμου για το αν θα διεκδικήσουν την προεδρία. Ωστόσο, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχει ένα μέλος που έχει ήδη αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο νυν πρόεδρος. Πρόκειται για την κ. Ιουλία Τσέτη, CEO της UNI – PΗΑΡΜΑ, η οποία φαίνεται ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά της ακόμα και αν ο κ. Παπαλεξόπουλος επιλέξει να παραμείνει. Έτσι, αν δεν έχουμε κάποια ανατροπή (είναι δεδομένο ότι αν επιλέξει ανανέωση θητείας ο κ. Παπαλεξόπουλος θα υπάρξει κινητοποίηση για να μην υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες) τότε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου θα σπάσει η παράδοση να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος. Ζούμε σε εποχές ανατροπών.   


Κάτι τρέχει με Novartis

Κινητικότητα επικρατεί, ξανά, για το θέμα της Novartis, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ο εισαγγελέας που έχει την υπόθεση απέστειλε στοιχεία στις φορολογικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση. Δεδομένου του φιάσκου με τις διώξεις πολιτικών προσώπων, αλλά και την μισο-ειπωμένη συγγνώμη του Αλέξη Τσίπρα («ατυχείς οι χειρισμοί σε Novartis») μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η διερεύνηση δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.


Εκλογές χωρίς αποτελέσματα

Εκλογές χωρίς αποτελέσματα είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο. Λίγο το «θαύμα» με τον σχηματισμό σταυρού κατά τη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη, λίγο η αποπομπή του τηλεαστέρα Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, βοήθησαν ώστε να περάσει στα ψιλά το μεγάλο παράδοξο των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών: οι εκλογές ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα και δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Ούτε πόσοι ψήφισαν, ούτε ποιες και ποιοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, ούτε τίποτα άλλο. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν καλή ιδέα να κρατήσουν τα αποτελέσματα μυστικά ώστε να τα ανακοινώσει πανηγυρικά και με τα απαραίτητα ταρατατζούμ, ο πρόεδρος Στέφανος. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα στις 19.00 έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών.


Η EOS Capital Partners και ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων  

Έναν εντυπωσιακό εταιρικό μετασχηματισμό που συντελείται κάτω από τα ραντάρ περιέγραψε ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Senior Partner της EOS Capital Partners, μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών. Αναφερόμενος στα case studies της EOS Capital, σημείωσε ότι οι εταιρείες όπου επένδυσε σημείωσαν σε ορίζοντα 3-4 ετών μια αύξηση τζίρου και EBITDA περίπου 50% μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συγχωνεύσεων. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Διοχετεύοντας στις εταιρείες κεφάλαια για επενδύσεις, προσφέροντας πολύτιμο know how σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και βοηθώντας στη σωστή στόχευση αλλά και την επίτευξη των στόχων σε συνδυασμό φυσικά με το πολυ καλό management των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα άλλο επίπεδο τις εταιρείες προς όφελος όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων μερών αλλά ευρύτερα της οικονομίας. Διότι ένα δομικό πρόβλημα του ελληνικού επιχειρείν είναι το μικρό μέγεθος των εταιρειών και η αδυναμία τους να ξεφύγουν από τους περιορισμούς του μικρού μεγέθους. Τα private equities, τουλάχιστον αυτά που βλέπουν τις επενδύσεις τους με μια πιο συνεργατική οπτική όπως η EOS Capital, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Επενδύοντας σε κάποια μικρά εταιρικά αστέρια, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα για την δημιουργία μεγαλύτερων, περισσότερο ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχιερηματικών σχημάτων.

--  Με την ευκαιρία να πούμε ότι η έλευση του Νικόλα Χρυσανθόπουλου (από την Alpha Bank) στο EOS Capital δεν ήταν η μόνη. Τους προηγούμενους μήνες η ομάδα του fund, που δημιούργησε ο Απόστολος Ταμβακάκης το 2017, διευρύνθηκε σημαντικά, κάτι που δείχνει μια ευρύτερη στόχευση και έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό. Τόσο σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την επέκταση σε νέους τομείς, όπως η ενέργεια και οι υποδομές, αλλά και την κινητοποίηση πολύ μεγαλύτερων πόρων με τελικό στόχο τη δραστική αύξηση του αποτυπώματος της EOS Capital Partners.


Η αόρατη ανακοίνωση της Baltic Aegean Bank

Επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες – διαρροές για τη συμφωνία των βασικών μετόχων της Aegean Baltic Bank με τον επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη η τράπεζα. Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας στις 11 Απριλίου, η Aegean Baltic Bank επιβεβαιώνει και επίσημα το deal και ότι ο κ. Μυστακίδης θα αποκτήσει την καταστατική πλειοψηφία της τράπεζας. Ωστόσο, η ανακοίνωση της τράπεζας πέρασε εντελώς απαρατήρητη και δεν δημοσιεύτηκε σε κανένα μέσο ενημέρωσης προφανώς διότι δεν εστάλη στα μέσα, απλά αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η Aegean Baltic Bank (ABBank), ανακοινώνει ότι υπογράφηκε συμφωνία αγοραπωλησίας πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας μεταξύ των Βασικών Μετόχων της και εταιρείας συμφερόντων του κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη, η οποία κατόπιν αλληλουχίας νομικών συναλλαγών, θα οδηγήσει στην απόκτηση, από την πλευρά του κ. Μυστακίδη, καταστατικής πλειοψηφίας και ελέγχου αυτής. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, κατά τη συνήθη πρακτική και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ο κ. Μυστακίδης διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην υφιστάμενη Διοίκηση και ως εκ τούτου, η Τράπεζα συνεχίζει τη λειτουργία της και το έργο της χωρίς καμία αλλαγή για τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».


Ο νόμος της παράτασης

Λίγοι νόμοι τηρούνται στην Ελλάδα με τόση συνέπεια, όσο ο άγραφος νόμος που λέει ότι οι προθεσμίες που δίνει το υπουργείο Οικονομικών πάντα παίρνουν κάποια παράταση. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υποχρεωμένος να επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά ότι «δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση να δοθεί παράταση» στην προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν… μαλλιάζει η γλώσσα του υπουργού, πάντα υπάρχει η υποψία στην αγορά ότι και σε αυτή την περίπτωση ο «νόμος της παράτασης» θα εφαρμοστεί τελικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις τελευταίες ημέρες διαδίδονται επίμονες φήμες, που λένε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να δώσει παράταση. Ο κ. Χατζηδάκης υποχρεώθηκε χθες να διαψεύσει και αυτές τις φήμες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, λέγοντας: «Όποια φήμη και αν κυκλοφορεί για τυχόν παρατάσεις είναι απολύτως αβάσιμη. Θα μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ήδη ανακοινώσει». Χωρίς να θέλουμε να στενοχωρήσουμε όσους ακόμη, παρόλα αυτά, «ποντάρουν» σε κάποια παράταση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι αυτή τη φορά υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για να μην ισχύσει ο άγραφος νόμος. Η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έχουν διασυνδεθεί τουλάχιστον 400.000 ταμειακές με POS. Αν δεν εκπληρωθεί η δέσμευση, η χώρα θα πρέπει να αποχαιρετίσει τη σημαντική επιδότηση που έχει εγκριθεί για το έργο αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης και η δαπάνη να μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, περιθώρια για ελληνικούς άγραφους νόμους δεν υπάρχουν…

-- Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξέφυγε για λίγο από τη βασανιστική ελληνική καθημερινότητα και βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είχε την ευκαιρία χθες να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση του Bloomberg και η συζήτηση ξέφυγε από τα στενά όρια των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας και έφτασε στις αμυντικές δαπάνες (όλα τα μέλη του NATO πρέπει να τηρήσουν τον κανόνα του 2%, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θυμίζοντας ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες είναι 3% του ΑΕΠ), αλλά και στο ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ. Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να απαντήσει αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για το "Τραμπ 2.0", αλλά τόνισε ότι η επιλογή θα γίνει από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.


Διπλασιασμό EBITDA από τα εμπορικά αναμένει η Lamda

Με την προσθήκη των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, το EBITDA από τα εμπορικά κέντρα του ομίλου θα διπλασιαστεί την επόμενη τριετία. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023. Σημειώνεται πως τα EBITDA προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών από τα τέσσερα εμπορικά κέντρα το 2023 ανήλθαν στα 82 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε δυνατά για τα malls με άνοδο πωλήσεων κατά 9%. Φέτος είναι προγραμματισμένη  να ξεκινήσει ανακαίνιση του The Mall Athens με επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν τέλη του 2024 με αρχές του 2025. Επίσης, θα δαπανηθούν και άλλα 5 εκατ ευρώ για «φρεσκάρισμα» των άλλων τριών malls. Οπως επισήμανε ο κ. Αθανασίου η δημόσια εγγραφή για την είσοδο της Lamda Malls στο ΧΑ θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς. Για την ανέγερση των δύο malls στο Ελληνικό θα συναφθεί και δάνειο 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο έργο του Ελληνικού και ειδικότερα στο νέο οικιστικό project Little Athens έγινε γνωστό πως έχουν ήδη διατεθεί 140 διαμερίσματα, άλλα 250 θα διατεθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα 950 σε βάθος 12-18 μηνών.

-- Στο μέλλον το Ελληνικό θα εμφανίσει ακόμη καλύτερα περιθώρια κέρδους υποστηρίζει η διοίκηση της Lamda, καθώς δεν έχει υπολογιστεί η αύξηση των τιμών που προέκυψε από την αυξημένη ζήτηση, ενώ στις τιμές πώλησης έχουν ενσωματωθεί και οι ανατιμήσεις των προηγούμενων χρόνων. H Lamda έχει βγάλει διαγωνισμό για την πώληση πέντε οικοπέδων -συνολικά 50.000 τ.μ προς 2.000 ευρώ το τετραγωνικό - κοντά στη Βουλιαγμένης. Η χρήση δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά μάλλον θα είναι για κατοικίες. Οι επενδύσεις για την πρώτη φάση του Ελληνικού θα ανέλθουν σε 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές και αναπτύξεις, χωρίς τα δύο malls. Τα οικιστικά projects όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, λόγω της υψηλής ζήτησης και των προκαταβολών έχουν καταστήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αυτοχρηματοδοτούμενη.


Μετά το Πάσχα το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Ως τον επόμενο μήνα θα πρέπει να περιμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ανοίξουν οι πόρτες του δανεισμού μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. Δήλωσε πως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα διοχετεύσει πόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην αγορά και πρόκειται να βγει μετά το Πάσχα. Σημείωσε πως το νέο ΤΕΠΙΧ θα στοχεύει στην ενίσχυση και χρηματοδότηση των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στηρίζεται στην επιτυχία των δυο προηγούμενων ταμείων, έχοντας ωστόσο κάποιες διαφορές. Από τις πλέον σημαντικές είναι το γεγονός ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα λειτουργήσει σαν ένα ταμείο χαρτοφυλακίου που θα έχει και ταμείο δανείων αλλά και ταμείο εγγυήσεων, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΑΤ να προσφέρει περισσότερα στην αγορά, όπως τα δάνεια ανακυκλούμενης πίστης. Παράλληλα, προβλέπεται ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ να διατεθεί σε δάνεια προς νεοσύστατες επιχειρήσεις, δηλαδή με διάρκεια ζωής από 1 έως 5 έτη.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φουριόζα Ι. Τσέτη, «κόκκινο» στα ανασφάλιστα, οι Έλληνες και η Μεταπολίτευση

Με φόρα που θυμίζει κανονικό πολιτικό η Ιουλία Τσέτη στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα οφέλη του Τιτάνα από τις ΗΠΑ και η «κόκκινη κάρτα» σε ανασφάλιστα ΙΧ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σπάνε παραδόσεις στον ΣΕΒ, οι άσκοπες θυσίες και τα πολλά νεύρα της κυβέρνησης

Πώς ο ΣΕΒ οδηγείται για πρώτη φορά σε στήσιμο κάλπης για την εκλογή προέδρου, οι βαριές κουβέντες από την κυβέρνηση για ένα δημοσίευμα, οι ζωές που χάνονται χωρίς να αλλάζει το κράτος και η μείωση τιμών στο ρεύμα.