ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Τα νέα deals της εφοπλιστικής τριανδρίας, η ορεξάτη ΔΕΗ και οι ανησυχίες για Ιταλία

Τα νέα χτυπήματα σε κατασκευές - τράπεζες των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, τα υπαρξιακά του ΧΑ, το άλμα της ΔΕΗ, τα νέα υψηλά για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, το +10% του Ιατρικού, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και η διάκριση Σταϊκούρα.

Με δύο σημαντικά deals επιδιώκει να κάνει ποδαρικό το 2023 η επενδυτική τριάδα Μπάκου – Καϋμενάκη - Εξάρχου. Μέσω της Ιntrakat θα αποκτηθεί η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου και μέσω της Παγκρήτιας η Aegean Baltic Bank. Στην πρώτη περίπτωση, αναμένεται η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Intrakat ώστε να προχωρήσει η συμφωνία που είναι σχεδόν κλεισμένη. Η ΤΕΚΑΛ έχει υψηλή ειδίκευση στα λιμενικά έργα, γεγονός που της δίνει προβάδισμα ενόψει των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη των υποδομών. Intrakat και ΤΕΚΑΛ έχουν συμμαχήσει στο παρελθόν σε πολλές διεκδικήσεις έργων και εκτιμάται πως η μετοχική σύμπραξη θα δημιουργήσει ένα δυνατό αντίπαλο στον κλάδο. Η ΤΕΚΑΛ το 2021 είχε έσοδα 39 εκατ. ευρώ, EBITDA 900.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 160.000 ευρώ.

– Στη δεύτερη περίπτωση, οι μνηστήρες για την Aegean Baltic Βank είναι αρκετοί (το mandate για την πώλησή της το έχει η Axia Ventures), αλλά οι εφοπλιστές είναι διατεθειμένοι να πλειοδοτήσουν για να αποκτήσουν την τράπεζα που ειδικεύεται κυρίως στη ναυτιλία και εμφανίζει κερδοφόρες χρήσεις με πολύ χαμηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων. Το 2021 η τράπεζα είχε ενεργητικό 1 δισ. ευρώ, έσοδα 23,4 εκατ. ευρώ (+23%), κέρδη προ φόρων και προβλέψεων 10,4 εκατ. ευρώ (+75%) και καθαρά κέρδη 6,9 εκατ. ευρώ (+69%). Επίσης, κατά την εξεταζόμενη χρήση, η τράπεζα είχε καταθέσεις 842 εκατ. ευρώ και δάνεια 566 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις το 1,9% ήταν μη εξυπηρετούμενα.

– Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είναι πελάτες της τράπεζας, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά και μέσω του φίλου τους Κωνσταντίνου Χατζηπαναγιώτη. Ο κ. Χατζηπαναγιώτης είναι πρόεδρος του ΔΣ της Aegean Baltic Bank και όσοι είναι παρατηρητικοί θα τον έχουν εντοπίσει ως μέλος στο νέο ΔΣ της Ιntrakat. Επίσης, όσοι έχουν καλή μνήμη θα τον θυμούνται να μετέχει το 2020 στο ΔΣ της Ελλάκτωρ μαζί με τον κ. Εξάρχου εκπροσωπώντας τους δύο εφοπλιστές. Τότε Μπάκος και Καϋμενάκης είχαν περίπου το 20% της Ελλάκτωρ και είχαν γίνει δεκτοί από τα αδέρφια Καλλιτσάντση στο ΔΣ του κατασκευαστικού ομίλου, αλλά αργότερα όταν μπήκαν και οι Ολλανδοί της Reggeborgh στο παιχνίδι, αποκτώντας σημαντικά ποσοστά, σχημάτισαν νέο ΔΣ με δικά τους πρόσωπα.

-- Μπορεί οι προσδοκίες να είναι μεγάλες το νέο έτος για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί και πολλά χαμόγελα. Δεν είναι τόσο το συγκρατημένο ξεκίνημα του ΧΑ στις πρώτες ημέρες του έτους, σε σχέση με την εικόνα των ξένων αγορών και μάλιστα με συναλλαγές περιπτέρου –αυτό μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το βασικό πρόβλημα της εγχώριας αγοράς είναι υπαρξιακό. Η ψυχρολουσία που επιφύλαξε στο τέλος της χρονιάς το Πλαίσιο, μια από τις πιο πετυχημένες εγχώριες εταιρείες των τελευταίων δεκαετιών, με την απόφασή της να εγκαταλείψει το ΧΑ και οι πληροφορίες ότι μια άλλη δυναμική εταιρεία, η Ευρωχαρτική, «πάγωσε» τον σχεδιασμό για την εισαγωγή της στο ΧΑ ήρθαν να υπενθυμίσουν τη σκληρή πραγματικότητα: ότι μια καλή εταιρία με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις δεν έχει λόγους να είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η γραφειοκρατία και οι κανονιστικές υποχρεώσεις, που συνοδεύουν την εισαγωγή μιας εταιρίας σε οργανωμένη αγορά, είναι ατελείωτες ενώ τα πλεονεκτήματα, πέραν ίσως του prestige, είναι αμφίβολα. Τα χρηματιστήρια κατά βάση αποτελούν μηχανισμούς άντλησης κεφαλαίων και το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια καλή εταιρία στις μέρες μας είναι η εξεύρεση κεφαλαίων. Αρκεί να αναφέρουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ή τον Αναπτυξιακό ως χαρακτηριστικά παραδείγματα του σχετικού σκληρού… ανταγωνισμού που επικρατεί.

-- Ωστόσο, η περίπτωση του Πλαισίου ανέδειξε ένα ακόμα πρόβλημα της εγχώριας αγοράς: την απουσία ενός στοιχειώδους οικοσυστήματος. Η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού επαγγελματιών που να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην αγορά. Διότι πώς είναι δυνατό μια εταιρεία σαν το Πλαίσιο να διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των ίδιων κεφαλαίων της και οι ειδικοί να αδιαφορούν; Σε μια εποχή που ο κόσμος δεν ξέρει που να βάλει τα λεφτά του δεν υπήρξε κάποιος να «σκουπίσει» τις λίγες ελεύθερες μετοχές από το ΧΑ και να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη;

-- Μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι κάποια αμοιβαία κεφάλαια, που είχαν θέσεις στο Πλαίσιο, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους προκειμένου να  συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

-- Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τον νέο επικεφαλής του ΧΑ, Γιάννο Κοντόπουλο, που φιλοδοξεί να συνδέσει τη θητεία του με νέες εισαγωγές εταιριών. Πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα καταστήσει ελκυστική την επιλογή της εισαγωγής στο ΧΑ μιας εταιρίας, να αναπτυχθεί το απαραίτητο επενδυτικό οικοσύστημα, να αναπτυχθεί η αγορά παραγώγων και να αποκτήσουμε πραγματική αγορά. Μόνον έτσι θα τερματιστεί η αιμορραγία, ώστε εταιρείες όπως το Πλαίσιο να μην αποχωρούν λόγω ακραίας υποτίμησης και απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος και μετά να περάσουμε στο marketing για την προσέλκυση νέων εταιρειών και τα επενδυτικά συνέδρια.  

-- Με ένα εντυπωσιακό +4,04% στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΔΕΗ έβαλε πλώρη για την ανάκτηση των 7 ευρώ, επίπεδο που έχασε τον περασμένο Μάιο. Η κατάσταση αναφορικά με την ενεργειακή κρίση έχει σταθεροποιηθεί αρκετά ενώ η διοίκηση Στάσση εργάζεται μεθοδικά για εξαγορές που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την εταιρεία θεραπεύοντας μια μεγάλη αδυναμία: την υστέρηση στην ανάπτυξη ΑΠΕ.

-- Δύο υψηλά 52 εβδομάδων σημειώθηκαν χθες από Mytilineos (+1,09%) και Motor Oi (+3,02%). Η ΜΥΤΙΛ έχει πατήσει για τα καλά τα 20 και οι φιλοδοξίες του Ευάγγελου είναι μεγάλες καθώς ο στόχος για παράλληλη εισαγωγή σε μεγάλο χρηματιστήριο (Λονδίνο) προϋποθέτει κεφαλαιοποίηση σημαντικά υψηλότερα της τρέχουσας.

-- Μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σημείωσε χθες η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών κλείνοντας με κέρδη +9,96%. Η μετοχή έκλεισε στα 1,545 ευρώ, επίπεδο που παραμένει μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων (1,82 ευρώ) και μάλλον αυτός είναι ο βασικός λόγος της πρωτοχρονιάτικης αφύπνισης. Η μετοχή έχει μείνει πίσω, σε μια αγορά που τρέχει, ενώ η εταιρεία την τελευταία 3ετία έχει προχωρήσει μπροστά επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση τζίρου αλλά και κερδοφορία. Και η χρήση του 2022 θα είναι θετική για την εταιρεία παρά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση.

-- Πέρασε -ανεπιστρεπτί, ας ελπίσουμε- η εποχή που η Ελλάδα ήταν ο συνήθης ύποπτος για σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση του χρέους της, κάθε φορά που ζόριζαν τα πράγματα στις αγορές. Πλέον, ουδείς ανησυχεί για το ελληνικό χρέος, ακόμη και μετά την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ οι περισσότεροι κοιτάζουν προς τη Ρώμη: εννέα στους δέκα αναλυτές που ρωτήθηκαν από τους Financial Times απάντησαν ότι η Ιταλία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αν υπάρξει κάποιο ξεπούλημα ομολόγων ασθενέστερων οικονομιών το επόμενο διάστημα. Η Ιταλία έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 4,6% και το spread από τα αντίστοιχα γερμανικά στο 2,1%. Ταυτόχρονα, οι αγορές μετρούν πολύ σοβαρά την πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ιταλική οικονομία, αλλά και τις πολιτικές παραμέτρους, καθώς η δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη. Πολλοί εκτιμούν ότι ο συνδυασμός οικονομικής επιβράδυνσης, αυξημένων επιτοκίων και τερματισμού της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσουν σε μια επανάληψη της αναταραχής του 2012, με την Ιταλία να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ακραίων πιέσεων. Παράλληλα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για παρεμβάσεις με αγορές ομολόγων ασθενέστερων οικονομιών το πιθανότερο είναι πως τελικά δεν θα χρησιμοποιηθεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για νέα αναταραχή στην αγορά ομολόγων, από την οποία φυσικά και η Ελλάδα δεν θα έμενε ανεπηρέαστη. Το καλό είναι, όμως, ότι αυτή τη φορά όσοι αναζητούν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης δεν θα τον ψάξουν στην Αθήνα, αλλά στη Ρώμη.

-- Καθόλου τυχαία χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας ανακηρύχθηκε από το περιοδικό The Banker ως ο υπουργός Οικονομικών της χρονιάς. Η πρόοδος της Ελλάδας την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακή και στην πραγματικότητα πρόκειται για διάκριση της Ελλάδας, κάτι που επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας στη δήλωσή του με αφορμή τη βράβευση, καθώς η χώρα έκλεισε το 2022 με εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης όσο και τη μείωση του δημόσιου χρέους. 

-- Αυτά για σήμερα. Πολλές ευχές για τη νέα χρονιά! Με ειρήνη, υγεία και τύχη!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη των τραπεζών, το «γλέντι» στην Ίο, η μετοχή της ΕΤΕ και η Mytilineos

Η δύσκολη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα εύκολα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στην Ίο με πρόστιμα για αυθαιρεσίες, η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής με φόντο το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας και η αναντιστοιχία αποτελεσμάτων και τιμής μετοχής για τη Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΤΧΣ και τα τραπεζικά deals, οι μετρητές της ΔΕΗ, οι «σύμβουλοι επενδύσεων» και η ΕΚ

Γιατί δεν «περπατούν» τα σενάρια για απευθείας αγορά των τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ, η νέα άνοδος στο ΧΑ, γιατί καθυστερεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τους έξυπνους μετρητές, η καθήλωση της Ιντρακάτ και τι θα κάνει η ΕΚ με τους λογιών λογιών «συμβούλους».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυτιληναίος κατά Βρυξελλών, το όραμα Ανδρουλάκη και το πάρτι στην Intrakat

Τι είπε ο Ευαγ. Μυτιληναίος για την ενεργειακή κρίση, την Ευρώπη και τα ορυκτά καύσιμα, οι περιπέτειες της HIG με τον ξενοδοχειακό ομίλο Kυπριώτη, το άλμα της Intrakt και η φημολογία και οι νέες συμφωνίες της Naval.