ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Το ΧΑ στη σκιά του δυστυχήματος, το road show της Τρ. Πειραιώς στις ΗΠΑ και η ΔΕΗ

Οι προβληματισμοί για τις πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος, η διόρθωση στη σκιά της θετικής εικόνας του ΓΔ, γιατί η Τρ. Πειραιώς ενθουσίασε τους Αμερικανούς επενδυτές, ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα 30 ευρώ και η πίεση στη ΔΕΗ.

Εκεί που το πολιτικό ρίσκο έμοιαζε παρελθόν και που η αγορά, με ώθηση από την πολύ καλή πορεία της οικονομίας, «σπίνταρε» προεξοφλώντας ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και πριν τις εκλογές, ήρθε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη για να μας υπενθυμίσει το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Το Χρηματιστήριο τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος δεν φάνηκε να επηρεάζεται ιδιαίτερα –μάλιστα την Τετάρτη 1 Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,34%- ωστόσο την Πέμπτη η αγορά υποχώρησε και την Παρασκευή έκλεισε με μικρές απώλειες με τις ξένες αγορές όμως να σημειώνουν ράλι.

Και μπορεί ο ΓΔ να διέσωσε οριακά (+0,12%) το πρόσημο της εβδομάδας, στην ευρύτερη αγορά όμως έχει αρχίσει μια καλή διόρθωση. Η ΔΕΗ χάνει -5,48% το διήμερο, η Motor Oil -4,82%, ο ΟΤΕ -3%, η Πειραιώς -5,11%, η Viohalco -2,81%, ο ΟΠΑΠ -1,98%, τα ΕΛΠΕ -2,65%, η Lamda Development -2,70%, η Ελλάκτωρ -5,80% (το τριήμερο του Μάρτη), η AVAX -4,84% κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα είναι εμπρός. Όσο τραγικά και αν είναι δυστυχήματα, όπως αυτό των Τεμπών, και άλλες καταστροφές αυτά θα συμβαίνουν και δεν ανατρέπουν την πορεία μιας χώρας. Ωστόσο στην περίπτωσή μας υπάρχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα, καθώς το συμβάν ήρθε λίγο πριν τις εκλογές. Αυτή την εβδομάδα αναμενόταν ο πρωθυπουργός να προκηρύξει τις εκλογές για την 9η Απριλίου κάτι που πλέον είναι αβέβαιο. Αλλά, ακόμα και αν δεν αλλάξει ο εκλογικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού και οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του δυστυχήματος στο εκλογικό αποτέλεσμα; Θα επουλώσει γρήγορα τις πληγές της η κυβέρνηση; Θα έχουμε αυτοδυναμία; Και αν όχι, τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί μεταξύ κομμάτων που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους;

Στις διεθνείς αγορές, τον πρώτο λόγο θα έχουν για αρκετές ημέρες τα νέα για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η αυριανή, εξαμηνιαία κατάθεση του Τζ. Πάουελ στη Γερουσία, καθώς έστω και ο παραμικρός υπαινιγμός για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα δώσει ισχυρή ώθηση στη Wall Street. Ακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας και η επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια στις 22 του μήνα. Στις 16 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφασίζει για την αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, δημοσιοποιεί τις νέες οικονομικές της προβλέψεις και σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα, με την αγορά να προεξοφλεί ήδη ότι το καταληκτικό επιτόκιο σε αυτό τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων ανεβαίνει στο 4%. Προς το παρόν, πάντως, οι αγορές δεν ταράζονται από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις και μένει να δούμε αν αυτή η ψυχραιμία θα διατηρηθεί μετά τον νέο κύκλο ανακοινώσεων.

-- Γενικός Δείκτης: Έντεκα σερί ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και αν το +0,12% της περασμένης ήταν εντελώς οριακό, η μικρότερη επίδοση αυτών των εβδομάδων, που από μόνο του μαρτυρά κόπωση. Πάντως, ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 0,77% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός είχε άνοδο 1,80% και ήταν η κύρια αιτία που «κρατήθηκε» ο Γ.Δ. Σε αυτές τις έντεκα εβδομάδες, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 22,13%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 12,25 δισ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Αύγουστος 2022 - 3 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζα Πειραιώς: Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε το road show της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμερική. Στις διήμερες επαφές των επιτελών της τράπεζας, μία ημέρα στη Νέα Υόρκη και μία στη Βοστόνη, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με 15 επενδυτές τόσο νέους όσο και υφισταμένους. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με παλαιότερες συναντήσεις με επενδυτές ήταν ότι αυτή τη φορά ήταν κυρίως μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα χαρτοφυλάκια. Στο ραντάρ των επενδυτών βρέθηκαν κυρίως τα επιτοκιακά αποτελέσματα, η κερδοφορία, η πιστωτική επέκταση, δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργεί η αύξηση των επιτοκίων, η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μάκρο με το επιτελείο της τράπεζας να κερδίζει την εμπιστοσύνη και τις εντυπώσεις των επενδυτών. Επιπλέον, οι άνθρωποι της τράπεζας έδειξαν μια ακόμα σημαντική διάσταση που ενθουσίασε τους Αμερικάνους επενδυτές: την αποτίμηση της τράπεζας και τα περιθώρια του upside δεδομένων των θετικών εξελίξεων στο business. Με κέρδη +56,3% από τις αρχές του έτους και +204% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς είναι ίσως το πιο κερδοφόρο trade των τελευταίων μηνών.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς Μάρτιος 2022 - 3 Μαρτίου 2023

-- Mytilineos: Η μετοχή ανέκαμψε την Παρασκευή, κλείνοντας στα 24,80 (+0,40%) μετά το διήμερο γύρισμα που προηγήθηκε (-3,22%) που δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές «βλέπουν» τα 30 ευρώ, ακριβώς όπως και ολοένα περισσότεροι αναλυτές. Η συναλλακτική δραστηριότητα πάντως τις τελευταίες ημέρες μειώνεται, κάτι που ίσως αντανακλά τους ευρύτερους προβληματισμούς για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

-- ΔΕΗ: Ανέκαθεν θεωρούνταν, καλώς ή κακώς,… κυβερνητικό «χαρτί». Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά που εκλέχθηκε η Ν.Δ., η μετοχή έκανε πάρτι με ιλιγγιώδη κέρδη, καθώς υπό το φόβο της χρεοκοπίας είχε πέσει τον Απρίλιο του 2019 στα 1,26 ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε εκείνο το έτος στα 4,13 ευρώ, με ράλι +228% από το χαμηλό του Απριλίου. Το τελευταίο διήμερο, όμως, η μετοχή χάνει 5,48%. Την Πέμπτη υποχώρησε κατά 2,38% και την Παρασκευή κατά 3,17%, ξεχωρίζοντας με έμφαση με αρνητικό τρόπο σε όλον τον Large Cap.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ Μάρτιος 2021 - 3 Μαρτίου 2023

- Jumbo: Επιβλητικό +3,79% την Παρασκευή (μετά το +3,23%) της Πέμπτης και νέα ιστορικά υψηλά τα 20,24 ευρώ! Εντελώς ξεχωριστό «μέταλλο».

-- ΕΧΑΕ: Με πάνω από 2,5 δισ. ευρώ συνολικές συναλλαγές βγήκε ο Φεβρουάριος, ενώ το 2023 κινείται με μέσες συναλλαγές 111,3 εκατ. ευρώ. Κάθε διόρθωση, είναι ευκαιρία αγορών. Έχασε 5,20% το τελευταίο διήμερο.

-- Τζίρος: Στα αξιοσημείωτα της περασμένης (τετραήμερης) χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν η εκτόξευση των μέσων συναλλαγών στα 180,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 57,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης), λόγω των 377,6 εκατ. ευρώ που έγιναν την Τρίτη στο rebalamcing για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπου η Motor Oil εισήλθε στον ελληνικό δείκτη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η Mytilineos «βλέπει» Λονδίνο, το διπλό discount Πειραιώς – Alpha και η ΜΟΗ

Η άνοδος των τραπεζών, τα short στις ΗΠΑ, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ και η παράλληλη εισαγωγή στο LSE, η διπλή έκπτωση για Alpha - Πειραιώς, το υψηλό για Κρι Κρι, η πτώση του πετρελαίου και η πίεση σε ΜΟΗ - ΕΛΠΕ.
MARKET MAKER

Το πασχαλινό ράλι, η υστέρηση των τραπεζών και το ξύπνημα της Coca Cola HBC

Το αθόρυβο εορταστικό ράλι και τα εκλογικά ρίσκα, η κόπωση των τραπεζών και η υπεραπόδοση της Τρ. Πειραιώς, η επιστροφή της Coca Cola HBC, η συμπεριφορά - σεμινάριο της Mytilineos, τα νέα υψηλά της Autohellas και η διαγραφή της ΑΕΓΕΚ.
MARKET MAKER

Η αγορά προεξοφλεί καλά νέα, άλμα Τρ. Πειραιώς - Alpha και Motor Oil

Τα νέα ισχυρά κέρδη του ΧΑ που «δείχνουν» αναβάθμιση, οι τράπεζες ξαναπαίρνουν το όπλο τους, η τριήμερη αντεπίθεση της Motor Oil, το νέο ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ, τα «νερά» τρέχουν και η όχι προβληματική εικόνα της Τέρνα Ενεργειακή.
MARKET MAKER

Αγορές σε mood εορτών, γιατί δεν πουλά ΕΥΡΩΒ ο Γουάτσα και το "30" του ΜΥΤΙΛ

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών ξεκίνησε και ακολουθεί η «δικιά μας», προβληματίζει το πετρέλαιο, νέο υψηλό για την Mytilineos που πλησιάζει την κορυφή “30”, το bullish αφεντικό της Fairfax για Ελλάδα - μετοχή της Eurobank και η ΔΕΗ.