Φώτο: ΑΠΕ

Νέα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες λύσεις για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, πέραν του σχεδίου «Ηρακλής». Πιθανή η υποβολή και του σχεδίου της ΤτΕ στις Βρυξέλλες.

Στην ενεργοποίηση πρόσθετων λύσεων προχωρά η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιδιώκοντας την επιτάχυνση του βηματισμού για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την οριστική λύση του προβλήματος.

Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετες λύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει ζήτημα τραπεζών το 2020, έτος κρίσιμο για τις τράπεζες, δεδομένου του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πυροδοτούνταν νέος κύκλος αβεβαιότητας με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Εκτιμάται ότι η δήλωση του κ. Σταϊκούρα, που έρχεται μετά τις επαφές του στις ΗΠΑ, αντανακλά τις έντονες επιφυλάξεις των διοικήσεων των τραπεζών, που αποκάλυψε το Business Daily, για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ηρακλής» και τα πιθανά τεχνικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του ζήτησε περισσότερες ενέργειες για τη μείωση των NPLs και τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά την προώθηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων (APS). 

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών -Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς- έχουν γίνει δέκτες των αυξημένων πιέσεων του επόπτη, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την απόλυτη ανάγκη άμεσης εξυγίανσης των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το 2020 θα ζητηθούν πρόσθετα βήματα για την επιτάχυνση του σχετικού προγραμματισμού. 

Ο «Ηρακλής» και το σχέδιο της ΤτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η στάση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, ο οποίος προχώρησε στην προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής» δίχως να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά ούτε και με τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, πλέον γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, με την συνδρομή και της ΤτΕ, ώστε να περάσουν ορισμένες τεχνικές διορθώσεις στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα, για την εξέταση πρόσθετων λύσεων, πιθανότατα αποτελεί προάγγελο για την επανεξέταση του σχεδίου της ΤτΕ, το οποίο εκτός από το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αντιμετωπίζει και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου. Ο υπουργός οικονομικών φαίνεται ανοιχτός να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτές θα είναι συμβατές με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp).

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει τις επόμενες ημέρες να δοθεί βαρύτητα στην επεξεργασία παρεμβάσεων που θα καταστήσουν περισσότερο λειτουργικό το σχέδιο «Ηρακλή»ς και αμέσως μετά να προωθηθούν στην Κομισιόν εναλλακτικά σχέδια, με πρώτο το σχέδιο της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι παρά τη θετική υποδοχή του σχεδίου της ΤτΕ από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, το σχέδιο δεν κατατέθηκε στις ευρωπαϊκές αρχές, ούτε από την κυβέρνηση Σύριζα, αλλά ούτε από την νέα κυβέρνηση καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα τραπεζών θεωρεί ότι το σχέδιο δεν θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Ελλάδος για το σχέδιο της bad bank

Η κεντρική τράπεζα κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά για να εξετάσει σε βάθος όλες τις πτυχές της πρότασής της, η οποία εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η αγορά «κόκκινων» δανείων μετά το σοκ της πανδημίας

Επανέρχεται η κινητικότητα στα μεγάλα deal των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ζεσταίνονται» οι επενδυτές χάρη στις προσδοκίες ισχυρής ανάκαμψης και τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η επιλογή συμβούλου για την bad bank της Τρ. Ελλάδος

Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Εθελοντική θα είναι η ένταξη των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλή ορατότητα τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Οι έκτακτες εποπτικές ευελιξίες στοχεύουν στο να υποστηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι τράπεζες, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένης αναστολής δόσεων

Αναμένεται παρέμβαση - αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας όχι η αναστολή πληρωμών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις προειδοποιεί η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σκόνταψε» ο Ηρακλής από το πρώτο βήμα

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μετά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» θα είναι μεν λειτουργικός αλλά σε περιορισμένο βαθμό.